Медіаксперти ІДПО взяли участь у підготовці телепроєкту

Експерти Сумської регіональної групи ІДПО Алла Федорина та Володимир Садівничий взяли участь у черговому дискусійному проєкті «Експертна думка» на телеканалі СТС (Соціальне телебачення Сумщини).

Темою розмови стала проблема інформування / дезінформування / неінформування / інформаційного ігнорування під час нинішньої антиукраїнської агресії росії. Серед запрошених до розмови були керівники Сум та місцевих громад області, журналісти, громадські активісти, науковці, представники силових структур, народні депутати. Загалом намагалися з’ясувати, як Сумщина бореться в інформаційному просторі та чи має шанси населення отримувати сьогодні життєво необхідну інформацію.

Представниця Національної ради України в Сумській області Лариса Якубенко поінформувала про ситуацію, що складається після масованої атаки держави-терориста на радіотехнічні об’єкти Сумської області 14 березня. Цей напад ще раз підтвердив, якої ваги надає ворог інформаційній сфері, намагаючись позбавити українців адекватних джерел інформації.

Медіаексперт ІДПО, професор Володимир Садівничий акцентував увагу на необхідності боротьби з міфами інформаційної сфери, які наплодили в нинішній війні як НЕ причетні, так і ПРИчетні до медіасфери та інформаційної діяльності: «Стосується це, насамперед, такого поширеного сьогодні поняття як гібридна війна. Війна вже давно відкрита, відверта і люта. Ворог використовує всі засоби нападу, а ми ніяк не навчимося атакувати інформаційно, намагаючись лише повторювати давненько застарілі наративи».

Медіаекспертка ІДПО, заслужена журналістка України Алла Федорина акцентувала увагу на тому, що важливість медіаграмотності й сьогодні, на жаль, не стала зрозумілою для тих, хто мав би надавати цьому першорядного значення. У структурах освіти лише проговорили про медіанавчання, проте воно ведеться епізодично і не стало складовою навчальних програм передусім шкіл, і це – на десятому році війни. Безпорадною в галузі інформування залишається влада на всіх своїх рівнях. Тож поки не буде створена і не почне системно, неформально впроваджуватися нормальна інформаційна політика на державницьких засадах, ми не будемо вигравати у інформаційній війні.

Передача «Експертна думка» за участі експертів ІДПО вийде в ефір найближчими днями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *