Як соціальні мережі та месенджери впливають на новини місцевих медіа: “героїчний кабан”,”Васіліч-путін” та мантри псевдополітологів і екстрасенсів

Не секрет, що традиційні медіа – газети, телебачення, радіо – в останнє десятиліття значно втратили аудиторію. Особливо місцеві, кількість яких катастрофічно зменшується, а якість не росте з об’єктивних причин, серед яких і конкуренція з більш доступними соціальними платформами та месенджерами. Вони популярні, попри повну відсутність будь-яких професійних норм і редакційних політик.

Про те, що звичні засоби масової інформації здали свої позиції, свідчать і результати опитування, яке в листопаді-грудні 2023 року проводилося в межах проекту Сумського державного університету “ВИЯВЛЯЄМО, ЩОБ ПРОТИДІЯТИ. Загрози російської дезінформації серед вразливих груп, зокрема – жінок Сумської, Житомирської і Полтавської областей – внутрішньо переміщених осіб та мешканок прикордонних районів”.  Респонденти і респондентки зокрема Житомирської області, а це мешканці прикордонної місцевості нині Коростенського району та ВПО, які приїхали з Донецької, Луганської, Харківської та Херсонської областей, зазначили, що переважно користуються каналами Telegram та соцмережами. На думку 19,7% опитаних традиційні медіа пишуть неправду; 15,3% вважають, що вони дають неактуальну інформацію. Трохи менше 12,1% не мають доступу до звичних медіа, бо вони припинили своє існування. Отож, інтерес до новин із меседжерів і соцмереж ніби виправданий.

Результати нашого опитування співпадають із даними загальнонаціонального опитування Можливості та перешкоди на шляху демократичного переходу України , проведеного NDI у листопаді минулого року, яке також засвідчило, що «триває поступовий зсув тенденцій споживання українцями/ками новин про війну – від традиційних ЗМІ до соціальних мереж та месенджерів, зокрема, Телеграм і Ютюб».

За даними цього дослідження, 68% опитаних назвали своїми джерелами новин саме соціальні мережі та месенджери і лише 2% – друковані медіа. Своєрідним інформаційним флагманом розповсюдження інформації є саме Telegram – 94%.

А як же поширені застереження щодо ризику неякісності, навіть маніпулятивності повідомлень із цих каналів?

Більшість опитаних нами (56,1%) вважають, що швидше можуть відрізнити неправдиве повідомлення від правдивого. Справді, 83,4% визначають, що “фейк це неправдиве повідомлення, створене для завдання шкоди” і лише 1,9%, – що це безневинний жарт. Як на практиці вміють розрізняти житомиряни та переселенці правду та маніпуляцію, потрібно вивчати окремо.  Варто зазначити, що віковий зріз 150 опитуваних був доволі широкий: від 20 до 60+ років. 

То ж звідки беруться фейки у місцевих медіа? Як показав моніторинг двох місцевих газет і чотирьох популярних сайтів, які найчастіше згадувалися в опитуванні – тижневики “Ехо” та “Субота”, сайти – ”Житомир.інфо”, ”Житомир онлайн”, ”Коростень.тудей” та “Журнал Житомира”,  джерелами неякісних повідомлень у їх стрічках подекуди стали саме соціальні мережі, телеграм-канали та YouTube.

Якщо донедавна тільки сайти грішили такими непевними джерелами інформації, як соцмережі, то тепер до них долучились і друковані видання. Наприклад, тижневик “Субота” у грудні розмістив 19,5% таких повідомлень. В одному з чисел тижневика знайшлося місце “новині”, яка була спростована раніше іншим медіа як російський фейк. Інформація “У Дніпрі вручили повістку 86 -річній жінці” (“Субота” № 49 від 6.12.23 р.,с.5), джерелом якої є неназваний Телеграм-канал чи то Донецька чи Бахмута: “Вони у своєму ТЦК зовсім подуріли? Мені от цікаво, це така помста моїй бабусі за те, що вона з Донецької області?”, буцімто коментує онука. 

Виявляється, що цю інформацію спростувало ще 29 листопада інтернет-видання “Гірчиця” (Бабусі у Дніпрі принесли повістку: правда чи фейк?) визначивши, що це таки російський фейк.

Фейки на тему пророцтв від ворожок і екстрасенсів також трапляються на шпальтах “Суботи”. Як от ”Керуватимуть чоловік із жінкою. Мольфар Довбуш про те, коли закінчиться війна” (№52 від 27.12.23р.,с.1).

Тижневик “Субота” під назвою “Без коментарів” цитує внесеного в базу псевдополітологів Дмитра Корнійчука , відомого зв’язками з телеканалами Медведчука. Зміст цих повідомлень балансує на межі фейків і проросійських меседжів. Наприклад, транслюються його заплутані “теорії змови” про нібито “договорняки Вашингтона з Москвою щодо України”. При цьому мовою оригіналу, тобто російською (№51 від 20.12.23р.с.1). Ці “мантри” псевдополітолога й затятого піарника висмикнуті з його проповідей на власному YouTube каналі і присутні мало не в кожному  номері газети під рубрикою  “Крик душі“.

У матеріалах грудневих випусків тижневика “Субота” виявлено 2,4% прихованих проросійських  меседжа. Це знову таки цитування Д.Корнійчука з його YouTube каналу під рубрикою “Крик душі”. Цей псевдоексперт у своїх цитатах підводить до висновку, що Україна не є самостійним гравцем, а війна насправді йде між США та Росією. Меседж, який  повністю лягає в “прокрустове ложе” російської пропаганди (№52,27.12.23 р.).

Дотичний до тижневика сайт Житомир.онлайн у листопаді розмістив 10,4% фейкових новин. Це пророцтва провидців щодо завершення війни, запозичене з YouTube каналу 1+1 – Провидиця з Прикарпаття передбачила несподівану перемогу України: подробиці. Також передбачення із Тік-тока –

Найгірший рік в історії: “мандрівник у часі” дав невтішний прогноз щодо 2024-го

Ще один розповсюджений фейк про двійників Путіна – Не Путін, а “Васіліч”: хто насправді буде балотуватися в президенти РФ на наступних виборах . Джерело цієї популярної гіпотези – сайт блогів UAINFO.org з посиланням на завсідника різних телевізійних ток-шоу поліграфолога Д. Попова.

Місцеві сайти потішили  інформацією  з посиланням на якийсь “орківський Telegram-канал” про те, як Дикий кабан вбив російського розвідника біля Чорнобильської АЕС. Цю новину слідом за Житомир.онлайн підхопив  сайт Коростень.тудей, пристосувавши заголовок до місцевості:  У районі українсько-білоруського кордону “бойові” кабани влаштували полювання на російську ДРГ

Втім, цю інформацію розповсюдили й інші сайти, наприклад сайт газети   Факти  з посиланням на конкретний  російський Telegram-канал «Кремлевская табакерка». Не зрозуміло – все це правда  чи ні, бо українська сторона ніяк не коментує цю новину, яку розповсюдило до десятка українських сайтів. 

А новина Захід дає сигнали Україні про можливі переговори з росією і зупинку війни  взагалі є скріном із YouTube каналу “Фабрики новин“, на яку запрошують  блогерів, журналістів та політологів із розряду “хороших русских”. Та ще “зірку YouTube” з азербайджанським корінням, експерта широкого профілю і конспіролога Фікрета Шабанова, який у своєму Telegram-каналі опублікував «справжню» мапу Землі з вигаданими країнами — Лемурія, Азгард, Атлантида і Нова Швабія. Також він активно роздає поради українцям, як виграти війну з росією. При цьому його сентенції активно цитують російські пропагандисти. Докладно про нього пишуть  в розслідуванні інтернет видання Бабель. Але чомусь на цей матеріал місцевий новинний сайт не посилається.

Тож виникає запитання: навіщо місцевим газетам і сайтам популяризувати Telegram, YouTube канали, Тік-ток з їх неперевіреною інформацією, насиченою російськими пропагандистськими меседжами? Адже споживачі інформації й без цього мають доступ до соціальних платформ і надають їм перевагу перед традиційними ЗМІ. Особливо з початком війни, про що свідчить і проведене опитування, в якому респонденти зазначили, що почали більше звертатися до соціальних платформ і меседжерів у пошуках оперативної інформації про хід воєнних дій, загрозу обстрілів та ракетної небезпеки: ”читаю новини в Telegram ”, ”більше користуюся меседжерами”,”дивлюсь нові канали в Telegram ”, ”частіше користуюся соцмережами ”. Це найпоширеніші відповіді. При цьому читачі вже не довіряють, як раніше, традиційним медіа, а 78,3% опитаних у Житомирській області звинувачують саме неправдиві ЗМІ в поширенні фейкової інформації. Хоч, як не парадоксально, джерелами такої інформації для місцевих медіа стали саме популярні соціальні платформи, лідирують серед яких анонімні телеграм-канали. Виходить, що місцеві газети, які й так стрімко втрачають популярність, ще й рекламують  сумнівні Telegram і YouTube канали, замість того, щоб розміщувати власний оригінальний контент.

На щастя, не всі місцеві сайти користуються такими джерелами інформації.  Виключення можуть становити сторінки  офіційних структур. Наприклад, Житомир.інфо, ЖЖ, Коростень.тудей роблять це рідко або й взагалі таке не практикують. Однак, за принципом мультимедійності, ці сайти теж асимілювалися  в Telegram, оскільки не могли ігнорувати його популярність серед місцевих споживачів медіа. З одного боку добре, що сайти місцевих новин  тепер можуть  поширювати оригінальний професійний контент серед користувачів  Telegram. Функціонування на різних медіаплатформах розширює аудиторію цих сайтів. І в цьому нічого поганого немає. А от коли навпаки – неперевірений користувацький контент із соціальних мереж, месенджерів і анонімних каналів потрапляє в стрічки новин і на шпальти газет, ширяться фейки і навіть проросійські наративи.  Не останню роль тут відіграють анонімні телеграм-канали. Нарешті  після кількарічних досліджень медіаекспертів телеграм каналів,  в РНБО та в Міністерстві цифрової інформації заявили про небезпечність цієї цифрової платформи. І нині готується відповідний законопроект щодо обмеження її дії  в Україні.

Ірина НОВОЖИЛОВА,
президентка ГО “Асоціація професійних журналістів та рекламістів Житомирщини” 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *