Cтандарти журналістики в умовах популізму, постправди та тиску – тренінг у Полтаві

Полтава

14 липня 2017 року у Полтаві відбувся тренінг для журналістів; «Як дотримуватись стандартів журналістики в умовах популізму, постправди та тиску різних сторін?».

Захід проводиться Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Київ) за підтримки підтримки USAID через Інтерньюз.

У навчаннях взяли участь представники провідних ЗМІ Полтави та області.

Стеблина, ПолтаваТренер –Наталія Стеблина, медіаексперт, координатор проекту з моніторингу регіональних ЗМІ, редактор рубрики «Медіадослідження» на сайті «HappyMisto.od.ua», доцент кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Одеського національного університету імені І. І. Мечникова (м. Одеса) ознайомила журналістів зі звітом Freedom House щодо ситуації зі свободою преси у світі та в Україні.

Представники ЗМІ обговорили проблему дотримання професійних стандартів в українськими медіа, а також окреслили стандарти редакційної незалежності й суспільної вагомості, спираючи на конкретний досвід полтавських медіа.

Під час дискусії журналісти також спробували дати відповіді на запитання : «Чи може пропаганда бути етичною?» та «Як нові медіа змінюють журналістику?».

Особливу цікавість полтавських журналістів викликав блок питань, що стосувалися сучасної політичної комунікації та постправди.

Разом з тренером полтавські медійники визначали головні прийоми, з допомогою яких політики привертають увагу до себе та сформували найбільш небезпечні наслідки цих процесів для демократії.

Полтавські журналісти отримали також цікаву інформацію про нові медіа та політичну комунікацію, про «пресрелізм» та про новий сучасний термін-«дурналістику», а також про основні прийоми сучасної російської пропаганди.

За словами Ірини Яременко та Ольги Артеменко, які роблять перші кроки в журналістиці, працюючи на ТРК «Лтава», майстер-клас Наталії Стеблини дав змогу визначити головні точки застосування на практиці теоретичних знань, отриманих у виші.

Наталія Жовнір працює в ЗМІ понад 20 років, каже, що такі тренінги допомагають орієнтуватися щодо вимог, які ставлять перед працівниками регіональних медіа читачі і час.

Виявив бажання взяти участь у тренінгу в якості учасника і доцент кафедри журналістики Полтавського Національного педагогічного університету Сергій Шебеліст.

Він зазначив, що отримати нові для себе навички, вийшовши з усталеної зони комфорту, є дуже корисно для нього як для викладача та практикуючого журналіста.

ПолтаваС. Шебеліст також пдкреслив, що в рамках проекту Інституту демократії імені Пилипа Орлика (м.Київ), за підтримки Посольство США в Україні, медіа тренери постійно працюють зі студентами та випускникаи ПНПУ, за що їм велика вдячність, бо це підсилює якість підготовки молодих журналістів.

Учасники тренінгу провели також низку практичних вправ, що дало змогу представникам ЗМІ не тільки по-новому поглянути на свою професію, а й краще зрозуміти себе як журналіста та свою роль у сучасному медійному просторі.

USAID

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *