Кому вигідно бачити українців неграмотними, обговорювали на тренінгу у Богодухові

Цього разу запеклі дискусії на тему медіаграмотності розпочалися ще до старту тренінгу. Поки віталися, пили каву, неминуче заговорили про свіжу подію – новосанжарський конфлікт.

Поспівчували землякам, які приїхали з Китаю; полаяли українців, що отак не по-людськи себе повели; погнівалися на тернопільських лікарів: «Чого це вони в отакий час наш гімн співали, перед світом його ганьбили?..» Потім у різноголоссі пролунало: «А хтось же людей організував, самі б не вийшли…» І поки до вечора інтернет розрісся повідомленнями та коментарями про замовників скандалу, богодухівські учасники тренінгу з медіаграмотності вже зранку дійшли висновку: все не просто так, відбувається дискредитація цілої країни.

«З такою аудиторією цікаво працювати, – говорить медіатренер Інституту демократії імені Пилипа Орлика, координатор сумської експертної групи ІДПО Алла Федорина. – Мені вже не раз доводилося спілкуватися з працівниками бібліотек на навчаннях. Це люди, підготовлені більше, ніж загал, оскільки постійно мають справу з інформацією і поширюють її на своїх робочих місцях. Тому в процесі роботи кілька разів акцентувала: тренінг дає учасникам аргументи для дискусій, для подальшого спілкування на цю тему вже в інших аудиторіях».

Власне, розмова була ніби традиційною: як відрізняти достовірну інформацію від фейкової; чому вірити і чому не вірити в масиві інформаційного засилля; які маркери недобросовісної інформації… Визначали риси правдивої інформації та облудної, пригадували власників телеканалів, переглядали відеосюжети… А втім, особливість була: цього навчання, як ніколи раніше, наводили чимало фейкових прикладів із життя країни, інформаційних казусів від влади. Виявляється, непоодинокі особи розуміють, що сьогоднішня команда очільників держави використовує маніпулятивні інформаційні технології щодо населення.

Наприкінці традиційно підбили підсумки. Директорка комунального закладу «Богодухівська централізована бібліотечна система» Марина Рудевська посміхається: «При знайомстві нас запитали, яким джерелам ми довіряємо, і багато хто сказав: друкованим виданням і, звісно книгам. Тепер ми бачимо, що і тут просто довіряти не можна, – треба перевіряти».

Редакторка районної газети «Маяк», видання, що днями відзначає своє 90-ліття, Тетяна Чернишова переконана: такі заходи потрібні у невеликих містечках, незбалуваних гостями та пізнавальними подіями. Мабуть, підтвердженням цього є те, що на тренінг до Богодухова приїхала і колега Тетяни, редакторка Краснокутської газети Наталія Бондар.

Ще говорили: «Тепер будемо перевіряти інформацію»; «Дуже цікавий навчальний матеріал, особливо сесія щодо інформування та пропаганди. Потрібно більше виступати перед молоддю – їм слід таке розуміти»…

Наостанок – вручення сертифікатів від ІДПО про участь у тренінгу та колективне фото на згадку. А ще – приємне враження від бібліотечного закладу, в якому працювали.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *