У Краснопіллі два десятки учасників тренінгу вчилися критичному аналізу інформації

Тренінг за темою «Як сприймати інформацію критично і розпізнавати медіаманіпуляції» відбувся у смт Краснопілля Сумської області.

Цього разу чи не третину аудиторії склали журналісти. Краснопільська газета «Перемога» на чолі з редактором Олександром Моцним долучилася до заходу в повному складі. Приєднався до навчання і колишній редактор тоді ще «районки», голова обласної гільдії редакторів-ветеранів Олександр Козир. Долучилася до розмови сусідка краснопільців – Великописарівська газета «Ворскла».

А ще у спілкуванні взяли участь педагог, підприємець, студентка, пенсіонери, тимчасово безробітні… Загалом 20 осіб, яким, з огляду на недавній перехід у жовту карантинну зону, довелося спілкуватися в масках. Добре, що простора зала селищної ради дозволила почуватися безпечно. А карантин, до речі, додав приклади до тем, що розглядалися.

Традиційно з тренером, викладачкою кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, заслуженою журналісткою України, експерткою Інституту демократії імені Пилипа Орлика Аллою Федориною говорили про маніпуляції загалом і небезпеку медіаманіпуляцій; про те, якими бувають фейки та як на них реагувати; про відмінність звичайного інформування та пропаганди; про такий різновид маніпуляцій як мова ворожнечі. Розбирали приклади, свої та запропоновані.

«Було дуже цікаво і пізнавально. Відеосупровід – на висоті, не буду приховувати – іноді до сліз. Багато цікавого, навіть не очікувала, чекаю продовження! Спасибі організаторам, все на рівні, час пролетів непомітно», – поділилася враженнями у Фейсбуці учасниця Ольга Юдіна.

Побажання провести такий захід у Великій Писарівці висловив редактор тамтешньої «Ворскли» Олексій Пасюга.

Ще одна зустріч була несподіваною. На тренінг приїхав Іван Лозовий. Як він позиціонував себе в реєстраційному аркуші, – головний редактор газети «Правдиве слово від Івана Лозового». Хоча ця людина більш відома, напевне, як засновник власного благодійного фонду. А ще Іван Лозовий свого часу був серед засновників і першим виконавчим директором ГО Інститут демократії імені Пилипа Орлика.

«Вирішив поцікавитися, наскільки потрібні такі заходи та як вони проходять. І бачу: людям це потрібно, – сказав він. – Ніби теми й відомі загалу, але коли починається спілкування, іде обмін думками, є коментарі тренера – це справді корисна розмова. Особливо важливо, що Інститут організовує навчання у маленьких населених пунктах».

Суголосний щодо цього і голова Краснопільської селищної громади Юрій Яремчук, з яким ми поспілкувалися після заходу. «Потрібно навчати побільше, бо цього потребує все населення. Треба вчити розрізняти реальну інформацію від маячні, якої у нас, на жаль, немало. А орієнтуються в цьому потоці не всі. Старші подекуди ще не відійдуть від часів, коли треба було вірити газеті «Правда» та програмі «Время». Хтось зовсім відгородився від суспільної інформації, що теж недобре. А якщо врахувати, що наша громада має свій кодон з Росією протяжністю до вісімдесяти кілометрів, саме Краснопілля за 15 кілометрів від кордону, а в деяких селах кордон ділить навпіл фактично одне поселення, то треба розуміти, що інформаційні ризики тут особливі».

Захід відбувався в рамках проекту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *