На Вінничині навчалися протидіяти російській інформаційній агресії

Під час війни володіти інструментами, які б допомогли протидіяти дезінформації, критично важливо для кожного українця. Як не потрапити у інформаційну пастку, яку сьогодні ворог розставляє на більшості медіаплатформ? Про це важливо знати не тільки українським медійникам, але й представникам громадських організацій, бібліотекарям та освітянам. Такі знання та інструменти сьогодні мають бути доступними всім.

Завдяки онлайн тренінгу «Як не стати мішенню сучасної російської інформаційної війни та ефективно протидіяти дезінформації» представники громад Вінниччини, бібліотекарі та журналісти дізналися, як правильно перевіряти інформацію, як вирізняти пропаганду, фейки та не вестися на інформаційні провокації. Захід був організований Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика у партнерстві з «Вінницьким пресклубом».

Тренінг для журналістів, лідерів громадської думки у місцевих громадах та бібліотекарів провела Наталія Стеблина, аналітикиня Інституту демократії імені Пилипа Орлика, професорка кафедри журналістики та соціальних комунікацій Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Зображення, що містить текст, стіна, особа, у приміщенні

Автоматично згенерований опис

Під час тренінгу учасники розглянули сучасні кремлівські пропагандистські меседжі та дізналися, як вони змінювалися з початком війни. Так, якщо у перші дні російські пропагандисти намагалися розповідати про те, що жителі України нібито страждають від «нацистів», то через місяць все частіше почали говорити про те, що більшість українців становлять загрозу, є фашистами. Також говорили про те, яким чином соціальні мережі можуть використовуватися для поширення паніки. Учасники тренінгу дійшли висновку, що в різних регіонах України використовувалися схожі тактики і схожі повідомлення провокаційного змісту.

Як зазначають учасники, тренінг змусив по новому подивитися на “всюдисущість” російської пропаганди, навіть в абсолютно нейтральних і далеких від політики спільнотах. Почуте дозволить використовувати знання про технології просування ворожих наративів у журналістській діяльності і якісніше фільтрувати інформацію при підготовці новин.

Тарас Носальський з громадської організації «Право» міста Хмільника, який сьогодні опікується інформаційною безпекою у своїй громаді, зазначає: «Важливим було зрозуміти природу маніпуляцій через стан невизначеності. Так, пропагандисти намагаються спочатку збити глядача з пантелику, змусити сумніватися в очевидному. А вже потім таку людину можна переконати в будь-чому. Про це треба дуже багато говорити, бо, на мою думку, пропаганда – головна зброя Росії в інфовійні. Все інше – просто засоби для досягнення стану невизначеності. На жаль, сьогодні не вистачає такої інформації для масового поширення у так би мовити у «концентрованому вигляді». Це була б неоціненна «шпаргалка» для тих, хто займається просвітою в питаннях інформаційної гігієни та безпеки».

«Науковий підхід завжди кращий за інтуїцію, на яку опирається більшість споживачів інформації, – таку думку висловив голова «Гільдії редакторів Вінниччини» Андрій Мислінський. – Тому посилання на дієві робочі інструменти щодо перевірки достовірності фактів, фактчекінг, інструменти для перевірки фото та відео, які були надані під час тренінгу – сьогодні є вкрай важливими. Їх треба поширювати серед споживачів медіа та соцмереж. І, звісно, у громадах».

Насамкінець наведемо перелік інструментів, які можна використовувати для перевірки інформації
TinEye – для перевірки фотографій (зворотнього пошуку)
Google Street View, Google Earth – для перевірки місця події (чи справді це так виглядає?)
Fotoforensics – для аналізу фото, метаданих (чи був використаний, наприклад, Фотошоп)
ExifData – також для аналізу фото, метаданих
YoutubeDataViewer – для аналізу відео з YouTube (здійснює розкадровку відео, після цього можна перевіряти окремі зображення)
WolframAlpha – пошукова система, із допомогою якої можна отримати дані, наприклад, про погоду
Flightradar – ресурс, що дозволяє відслідковувати рух літаків
Ships – мапа руху суден

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика проводить серію тренінгів з протидії дезінформації, поширенню російської пропаганди, фейків, розвитку критичного мислення, що особливо важливо у час війни, в різних регіонах України. Якщо ви зацікавлені і хотіли б взяти участь у наступному тренінгу, слідкуйте за анонсами на сайті https://idpo.org.ua/announcements Інституту.

Наталія Болховська,
медіаекспертка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *