Критичне мислення – зброя у інформаційній війні

Тренінг Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Як протидіяти фейкам і дезінформації в умовах війни і не тільки» зібрав зацікавлену онлайн аудиторію бажаючих розібратися в цій проблемі, вдосконалити навички аналізу інформаційних повідомлень.

Редакторка місцевої газети з Житомирщини Галина Мінялук, яка долучалася і до попереднього тренінгу, переконана: «Це питання таке, що треба постійно підживлюватися інформацією. Тим більше, щоразу додається щось нове».

Серед учасників переважали юристи – Сумський місцевий центр безоплатної вторинної правової допомоги долучився до навчання широким представництвом. Адже тим, хто постійно працює з людьми, варто розумітися на таких питаннях і уміти аргументовано вести розмову з теми дезінформації, – вважає директорка Центру Валентина Трошечко.

Власне, тренінги ІДПО традиційно призначені передусім, для тих, хто має вплив на свої спільноти. Двадцять таких лідерів думки – окрім юристів, аудиторію склали журналісти, працівники місцевого самоврядування, бібліотекарі, вчителі – розбиралися в питаннях дезінформації. Йшлося про російську брехню та «дезу» вітчизняного виробництва. «На жаль, війна активізувала не лише патріотичні почуття, а й той «накип», який існує в будь-якому соціумі. З цієї точки зору був показовим приклад щодо вигаданої благодійності з закликом переказувати гроші на вказану картку. Його швидко розпізнали сумʹяни, бо він стосувався місцевих подій. А ми обговорили, як тут побачити брехню мешканцям інших регіонів – у чому вона виявляється, – розповідає тренерка Алла Федорина, доцентка кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, медіаекспертка ІДПО. – Цікавими були й ті приклади, що наводили учасники з власного досвіду».

Звертати увагу, чи є посилання в матеріалах; перевіряти інформацію в офіційних джерелах; знати, які видання складають «білий список» українських медіа та орієнтуватися на них… Координатор спілкування, фахівець із медіакомунікацій Олексій Гвоздик пояснив, як перевірити інформацію, що цитується з іноземних ЗМІ, адже російські пропагандисти її виривають з контексту, перекручують або й просто вигадують. Директорку Роменської бібліотеки імені Йосипа Дудки Наталію Рибачок найбільше зацікавила тема діпфейків: «Особливо цікаво було взнати про діпфейки та як їх розрізняти. До цього ми не були знайомі з таким поняттям». Яких форм надають дезінформації, як на неї реагувати… Проблема складається з багатьох аспектів, тож слід обговорювати її й надалі. «Медіаосвіта зараз дуже важлива», – каже викладачка Хмелівського ліцею з Роменського району Ольга Лобода. Справді, адже інформаційна складова війни велика та рушійна. Тому розвивати критичне мислення українців – ніби озброюватися проти ворога, – згоджуються учасники.

Валентина Трошечко підсумувала спілкування так: «Велика подяка організаторам за цікавий професійний захід. На практиці відпрацювали багато прикладів. А поєднання теорії та практики дуже важливо. Зрозуміла важливість перевірки інформації щодо відповідності заголовку, тексту, фото… Отримала великий досвід».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *