Курс лекцій «ЗМІ в європейському та глобальному контексті» слухають студенти СумДУ

Новий навчальний курс – цикл лекцій практичного спрямування від викладачів відділення аудіовізуальних мистецтв Майнцського університету імені Йоганна Гутенберга (ФРН, земля Рейнланд-Пфальц) – стартував на кафедрі журналістики СумДУ. Студенти різних курсів, аспіранти та викладачі беруть активну участь в онлайн заняттях англійською мовою, в обговореннях актуальних тем міжнародної журналістики, передусім, особливостей висвітлення широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну, перебігу воєнних дій, народного спротиву країні-агресору.

Основні тези першої лекції: як висвітлюється російсько-українська війна в ЗМІ України, Німеччини, росії; «репортаж» як основний жанр журналістики на шпальтах газет, в онлайн-медіа, в етерах теле- радіоканалів; чому в умовах війни неможливо забезпечити всі новинні стандарти?

Доповіді аудиторії презентували професорка Майнцського університету, відома документалістка Катя Шупп та молодша професорка Джессіка Кунерт.

На думку німецьких викладачів, місцеві ЗМІ доволі емоційно і персоніфіковано висвітлюють війну в Україні. З одного боку, це сприяє кращому розумінню нинішньої ситуації та значній підтримці біженців із України. З іншого, все ж бракує докладного аналізу історії російсько-українських відносин та глибинних причин війни, ролі західних партнерів у ній.

Доповідь про специфіку роботи українських місцевих медій у воєнний час підготувала Алла Ярова – доцентка кафедри журналістики та філології, експертка Інституту розвитку демократії ім. Пилипа Орлика. Вона також розповіла про співпрацю кафедри з Інститутом демократії Пилипа Орлика. Ішлося, зокрема, про виявлення російської дезінформації і пропаганди, фейкових повідомлень.

Німецькі студенти охоче ставили запитання лекторам, зокрема, щодо різної подачі перебігу подій російськими та українськими медіа. Але ж картинка наслідків окупації Росією Бучі, Ірпеня, Бородянки, інших міст і населених пунктів сама по собі вже є надзвичайно вражаючою. «Камера не хибить», – кажуть професіонали, – відеоряд промовисто свідчить про жахливу трагедію, геноцид українського народу сусідньою країною.

У навчанні беруть участь не лише українські та німецькі студенти, а і студенти з інших країн.

За програмою, визначеною спільно, із міжнародною студентською аудиторією зустрінуться також відомий в Україні політолог Микола Давидюк, репортер «Радіо Свобода» Роман Пагулич, який має досвід роботи у зоні ООС, інші відомі журналісти та науковці.

Завершальний етап навчання передбачає спільну роботу слухачів курсу над практичним проєктом з Instagram-журналістики, якій передуватиме майстер-клас від політичної журналістки, авторки книги «Instagram Journalism» Селіни Беттендорф.

Німецькі колеги з Майнца наголошують, що для них вкрай важливо засвідчити у ці важкі часи солідарність з кафедрою журналістики, Сумським державним університетом, власне, з народом України.

Раїса Стоян,
старший викладач кафедри журналістики та філології СумДУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *