Медіаманіпуляції як зброя в інформаційній війні: впізнаємо та протидіємо – тренінг у Полтаві

«Медіаманіпуляції як зброя в інформаційній війні: впізнаємо та протидіємо», – спілкування за такою темою відбулося в Полтаві.
Тренінг пройшов у рамках проєкту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян». Аудиторію його склали громадські активісти; медійники – і практики, і викладачі журналістики; працівники органів місцевого самоврядування. Й уже підбиваючи підсумок, учасники зазначили співзвучність присутніх, одностайність у сприйнятті сучасних проблем, ситуації, завдань і складнощів роботи мас-медіа.
«Полтавські учасники склали дуже підготовлену аудиторію, – говорить тренерка, медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика, доцентка кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, координаторка Сумського прес-клубу Алла Федорина. – Не потрібно було говорити про ази медіаграмотності, – відбувалося обговорення важливих аспектів сьогодення. Так, зайшла мова про важку ситуацію місцевих видань і необхідність їх підтримки державою. Про мову ворожнечі та просто культуру мови… Загалом, здалося, всім просто приємно спілкуватися наживо, без онлайн-посередництва».
В усякому разі, не один учасник зауважив: час тренінгу минув швидко, треба такі спілкування робити тривалішими. Тим більше, що тема актуальна, і навіть досвідчені люди мають переглядати та оновлювати знання щодо підступів інформаційної війни.
Ольга Хоменко, заступниця голови Нехворощанськоі територіальної громади говорить: «Сьогодні відкрила для себе багато нового. Тепер на інформаційний потік, з огляду на отримані знання, буду дивитися інакше. А ще все, що я сьогодні почула та побачила, обов‘язково використаю в реалізації свого проекту «Молодий лідер», який починає реалізовуватися в нашій громаді. Тема про медіаманіпуляції має бути ключовою в роботі з молоддю».
«Тренінг виявився дуже цікавим і корисним в умовах воєнного сьогодення. Особисто я поглибила й систематизувала свої знання у галузі інформаційної гігієни, вчилася розрізняти діпфейки, фільтрувати різні потоки інформації. Дякую організаторам», – підсумувала редакторка газети «Вісті» Юлія Шабля.
Учасник тренінгу Юрій Ісаєв, начальник відділу комунікацій ГПУ «Полтавагазвидобування», запропонував ІДПО розвивати освітню діяльність: «Тематика тренінгу нині є дуже вчасною. Загальні враження від заходу перевершили очікування. Професійність тренера, гарна дидактика викладання матеріалу дозволили отримати хороші знання й навички з медіаграмотності. Дуже хочеться, щоб тренінги з даної тематики почали проводити для представників територіальних громад».
Організацією заходу займався Полтавський прес-клуб у особі Ірини Курочки. Вона підрахувала: це пʹятий тренінг, що відбувається за проєктом ІДПО на Полтавщині. І, слід сподіватися, число навчань зростатиме.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *