ІДПО завершив курс навчання для фіксерів. Як отримати сертифікат?

Інститут демократії імені Пилипа Орлика завершив експериментальний курс поглибленого навчання «Практичне фіксерство. Допомагаємо світу дізнатися правду про Україну», який складався з чотирьох онлайн майстер-класів. Раз на місяць учасники сталою групою мали збиратися онлайн, щоб вивчати та обговорювати різні аспекти роботи фіксерів в умовах війни. Але війна внесла корективи і в ці наміри…

Якщо перша з чотирьох запланованих зустрічей зібрала 32 слухачі з різних міст України, а також з Туреччини, Польщі, Італії, Чехії та Великобританії, то пізніше склад тих, хто може долучитися наживо, суттєво скоротився, до того ж змінювався раз від разу. Особливо стресовою виявилася третя зустріч, яку традиційно було заплановано на ранок, але в ніч напередодні російська армія завдала одного з наймасовіших від початку повномасштабного вторгнення ракетних ударів по всій Україні, тобто багато хто змушений був провести ніч в бомбосховищі. Відповідно, долучитися вчасно змогли лише ті, хто перебував за кордоном.

Саме тому ІДПО оперативно прийняв рішення перевести навчання в асинхронний режим і надати доступ до матеріалів не тільки тим, хто вчасно зареєструвався на курс, а й усім зацікавленим. Отже, на гугл-диску Інститут демократії імені Пилипа Орлика у будь який час можна ознайомитися із змістом записів майстер-класів, переглянути презентації та додаткові матеріали, що кожного разу надавав тренер – медіаексперт ІДПО, викладач, дослідник Орест Семотюк, який має досвід роботи фіксером з 2017 року.

«Я зареєструвалася на цей курс, але на жаль, змогла відвідати наживо лише два з чотирьох майстер-класів, – каже студентка-журналістка Львівського національного університету імені Івана Франка Таміла Коваль. – Тому добре, що є можливість передивитися лекції в записі – я цим скористалася. Дізналась багато нового, відкрила для себе цілий особливий світ. Не впевнена, що буду працювати фіксеркою, але тепер чітко уявляю, що залежить від людини, яка відкриває іншим свою країну». Нагадаємо, що цей проєкт ІДПО має на меті не тільки сприяти розвитку фіксерської професії в Україні, а й актуалізувати в професійному медійному середовищі питання необхідності поширення українських меседжів за кордоном.

Змінилися з об’єктивних причин і умови отримання сертифікату про проходження цього навчання, загальна тривалість якого склала 12 годин. Медіатренер Орест Семотюк розробив контрольні запитання, відповіді на які містяться в його лекційному матеріалі. Отже, усіх зацікавлених у підтвердженні навчання сертифікатом очікує контрольний тест. Гугл-форма буде відкрита до 1 червня 2024 року. До 10 червня ІДПО надішле усім успішним учасникам електронні сертифікати. Переглядайте майстер-класи у записі, заповнюйте онлайн-форму – і ваші правильні відповіді стануть підставою вважати, що ви засвоїли інформацію.

«Дуже вдячна за ідею провести таке навчання. Особливо важливим вважаю те, що тренер розповідав про власний досвід, ділився лише перевіреними, працюючими інструментами. Як викладачка підкреслю надзвичайно приємну манеру вести розмову, притаманну пану Оресту. Впевнена, що всі матеріали, якими поділився тренер, стануть в нагоді і мені, і моїм студентам», – ділиться враженнями викладачка Київського національного лінгвістичного університету Юлія Наумова.

Курс, котрий я мав приємність прочитати, був для мене своєрідним узагальненням моєї діяльності як фіксера і водночас медіадослідника. Бачу, що є інтерес до цієї теми, а обраний формат (поєднання теорії і практики) дав можливість зрозуміти, що у фіксерстві, як і в будь якій сфері діяльності, важливо поєднувати здобуття теоретичних знань із набуттям практичного досвіду. Помилково вважати, що сам лише аналіз «кейсів» чи «сухі» теоретичні викладки можуть забезпечити належну підготовку, – вважає Орест Семотюк.
Нагадаємо, що ІДПО започаткував навчання для фіксерів ще у грудні 2022-го року. Тоді пройшли перші майстер-класи у Львові, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі та Києві. Цікаво, що деякі учасники цих заходів, так би мовити, перейшли на другий курс, поглиблюючі знання.

Я вже брав участь у майстер-класі для фіксерів від Інституту демократії імені Пилипа Орлика, – каже редактор газети «Перемога» (Краснопілля, Сумщина) Олександр Моцний. – Рік-півтора тому у прикордонні села приїздив представник іноземного медіа, якого мені довелося супроводжувати. Тоді я навіть не знав, що надавав послуги фіксера – просто допомагав, розповідав про життя під час вторгнення, знайомив із місцевими жителями. Після того ще двічі іноземні медійники приїздили на Краснопільщину, і я вже був більш підготовлений до такої співпраці. Перед зустріччю ставим їм ті питання, на яких акцентував увагу пан Орест, в першу чергу, чи є в них акредитація, дозвіл від військових працювати у прикордонні тощо? Відзначу професійність іноземних колег: дурних питань не задавали, «постріляти із автоматів» у військових не просили, та й взагалі розлучалися ми з ними майже друзями. Не знаю, добре це, чи погано, але ніякої винагороди від них не брав. Хіба що вважати винагородою те, що і австралійці, і американці підготували сюжети про нашу газету.

На переконання виконавчої директорки Інституту демократії ім. Пилипа Орлика Світлани Єременко, те, як буде висвітлена війна в Україні у міжнародних медіа, залежить від українських фіксерів та журналістів. «Саме вони часто можуть допомогти іноземним журналістам правильно розставити акценти, зрозуміти український історичний та культурний контекст, зрештою, не забувати про тему війни в Україні та її важливість для світового порядку денного», – підкреслює керівниця ІДПО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *