Олена Самойленко

Менеджерка проєктів Інституту демократії ім. Пилипа Орлика. Координаторка освітньої програми «Екстернат ІДПО». Журналістка, редакторка, медіатренерка та медіаекспертка.

В професії – з 1994-го року. Працювала в тижневиках «Донецкие новости», «Негоциант», редагувала газету «ЭкспрессTV» та діловий журнал «Статус. Экономические известия. Донбасс». Профільну освіту отримала в Донецькому інституті соціальної освіти.

З 2008 року – старша викладачка кафедри журналістики Донецького національного університету імені Василя Стуса, разом з яким у зв’язку з окупацією Донецька переїхала до Вінниці у 2014-м. Викладала журналістські жанри, журналістське розслідування, рекламу та PR.

Сфера наукових інтересів пов’язана із специфікою паблік рилейшнз медіа як підприємства, яке одночасно є і об’єктом піару, і інструментом. Наукові розвідки в цій площині опубліковані у фахових збірках провідних вітчизняних вишів, зокрема, Львівського національного університету («До питання використання означень «комунікативний» та «комунікаційний» у науковому дискурсі»), Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка («Сучасні інструменти побудови комунікацій медіа-підприємством», (https://studfile.net/preview/8098393/), Житомирського національного університету («Трансформація комунікацій медіа-структур, переміщених із зони військового конфлікту в Україні»), монографії кафедри журналістики ДонНУ імені Василя Стуса («Трансформація комунікації сучасного медіа зі своїми аудиторіями») тощо.

З 2009-го року як медіатренерка ГО «Донецький прес-клуб» та авторка тренінгів провела низку фахових тренінгів: «Сучасні правила підготовки газетного тексту», «Побудова ефективної взаємодії із засобами масової інформації», «Контент сучасного видання: розробка та планування», тренінг з ділової журналістики для молодих дописувачів Донецької області, серія тренінгів з медіаграмотності для освітян Донецької області, тренінг з основ комунікації в рамках проекту «Доброзичлива медицина».

З 2018 року – медіаекспертка та медіатренерка ГО «Інститут демократії імені (тренінг «Медіаграмотність як захист проти інформаційних впливів»).

Певний час співпрацювала з правозахисною газетою «Тюрьма и воля», завдяки чому об’їхала всі виправні колонії Донецької області і встигла взяти інтерв’ю у в’язня, що очікував страти (це було ще до скасування смертної кари в Україні).

Ще не будучи україномовною (в сенсі – не пишучі українською публіцистичні тексти), запропонувала назву для збірки історій успіху внутрішньо переміщених осіб, яку видав ІДПО – «Знедолені? Нездоланні!».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *