Наталія Беліцер: ФСБ готує диверсії в окупованому Криму, аби підвищити рейтинг Путіна

Керч. Теракт

Влада Російської Федерації готова використати недавній теракт у Керчі та інші можливі провокації для підвищення рейтингу президента Володимира Путіна. Однак ці заходи не призведуть до окупації Росією південних областей України. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповіла експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталія Беліцер.

Експерт нагадала, що з кінця 2013 року і до сьогодні пошуки «українського сліду» стали стандартною практикою Росії не лише стосовно резонансних вбивств, а й для пояснення більшості невдач та провалів у зовнішній політиці, технологічних негараздах тощо. Водночас стосовно керченської трагедії, то твердження російських посадовців стосовно ймовірної причетності України пролунали, але дуже швидко втратили сенс.

«Стосовно керченської трагедії 17 жовтня, ще більш «красномовно» ніж «спікер» незаконно анексованого Криму Володимир Константінов, висловився російський сенатор Франц Клінцевич. У російських ЗМІ широко розійшлася наступна його цитата: «Не думаю, що рука «Ісламської держави» здатна дотягнутися до Керчі. Все це більше схоже на український слід. Це можуть бути як ті чи інші офіційні структури, так і відморожені націоналісти, які в ненависті до Росії готові на все». Тим не менше, оскільки свідчень про причетність України знайти не вдалося, це припущення не набуло розвитку навіть для «внутрішнього споживача» і швидко зійшло нанівець. Тому воно не варте будь-якого серйозного аналізу».

Аналітик прогнозує найближчим часом хвилю нових терактів і провокацій у незаконно анексованому Криму, оскільки це типова практика ФСБ РФ. В якості прикладу Наталія Беліцер нагадала вибухи житлових будинків у Москві, Буйнакську та Волгодонську у вересні 1999 року, які фактично допомогли Володимиру Путіну стати президентом. Нинішню активізацію експерт пояснила новою хвилею падіння рейтингу президента Росії.

«У 2014 році Путіну вдалося «виправити» зниження своєї популярності шляхом анексії Криму. Нещодавно соціологічні дослідження засвідчили чергове стрімке падіння популярності російського президента. З огляду на це, криваві провокації у виконанні ФСБ (оперативники ГРУ РФ виявилися невдахами) також можуть розглядатися кремлівськими очільниками як звичний засіб консолідації й мобілізації населення навколо вождя – «сильної руки», здатної дати рішучу відсіч уявним ворогам в особі диверсантів/терористів. Тим паче, що російські силовики в Криму уже встигли добряче «потренуватися» в пошуках і знаходженнях саме українських «диверсантів».

Водночас експерт не прогнозує використання цих провокацій та диверсій для проведення воєнної операції Кремля й окупації частини південних областей України, а вважає такі акції залякуванням місцевого населення анексованого півострова.

«Постановочні теракти та інші види дуже небезпечних для цивільного населення окупованої території провокацій, слугуватимуть не передумовою для створення сухопутного коридору до Криму шляхом захоплення територій південно-східної України – Путін не може дозволити собі цього через низку вагомих причин. Значно більш вірогідною метою є подальше залякування жителів Криму та виправдання ще більш жорсткого тиску і переслідувань проукраїнськи налаштованих «опозиціонерів», більшістю яких є кримські татари. Недарма у найперших повідомленнях про керченського терориста промайнуло, що зовні він «схожий на татарина».

Заяви Служби безпеки України розслідувати теракт у Керчі, навіть не маючи доступу до місця трагедії, Наталія Беліцер пояснила прагненням офіційного Києва використати інформаційний компонент – привернути увагу світу до реальної ситуації з безпекою у тимчасово окупованому Криму.

«Така реакція України є необхідною, незважаючи на труднощі і навіть неможливість провести повноцінне розслідування безпосередньо на місці трагедії. Це потрібно також для привернення уваги світової спільноти, спростування міфів про «процвітаючий російський Крим», які намагаються просувати в усьому світі російські лобі за допомогою потужної власної пропагандистської машини та підкуплених зарубіжних ЗМІ. Крім того, це і матеріал для міжнародних судових процесів – як тих позовів, що вже розглядаються Міжнародним судом ООН, так і майбутніх, які перебувають ще на стадії підготовки».

Експерт також звернула увагу на величезну різницю в оцінках теракту в Керчі в аналітичних матеріалах українських і навіть найбільш «ліберально-демократичних» російських експертів. Аналітик зазначила, що автори і коментатори провідної опозиційної «Новой Газеты», аналізуючи керченську трагедію, жодного разу не згадали про те, що в українському Криму не відбулося жодного настільки кривавого випадку, в той час як користувачі соцмереж з Криму і материкової України надали цьому дуже велике значення.

Також Наталія Беліцер зазначила, що приклад Керчі показав, що безпрецедентні «антитерористичні» заходи окупаційної влади Криму виявилися не здатними забезпечити реальний захист населення і навіть зіграли відверто контпродуктивну роль. Аналітик звернула увагу на той факт, що зведені начебто для захисту від терористів численні огорожі поблизу коледжу, заважали студентам залишати приміщення і надавати допомогу пораненим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *