“Тепер ми знаємо, що займалися медіа-освітою”

Суми

І знову – вшістнадцяте! – обласний турнір юних журналістів скликав до Сумської гімназії №1 команди школярів. Цього року їх зібралося одинадцять.

Інакше, ніж традиційним, цей захід назвати не можна. А додайте до обласних ще й 15 всеукраїнських турнірів, то можете уявити, скільки учнів пройшли через ці інтелектуальні змагання; який досвід накопичили оргкомітет і члени журі – особливо ті, хто працює з першого турніру!

Про значущість і важливість, профорієнтаційну роль турніру говорили і начальниця Департаменту освіти та науки Сумської обласної державної адміністрації Вікторія Гробова, і завідувачка кафедрою журналістики і філології Сумського державного університету Олена Ткаченко, і директор першої гімназії Катерина Бондарева. Саме її заклад щороку бере на себе честь (і великий обов′язок) зустрічати ТЮЖі. І, певно, недарма, адже Катерину Бондареву називають однією із ініціаторок проведення турніру.

Друга ініціаторка – Алла Федорина. Тоді – власна кореспондентка у області газети «Україна молода» та керівниця студії юних журналістів у гімназії, тепер – координаторка сумської експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика, експерт-консультант обласного ТЮЖу.

Алла Федорина, до речі, дивиться на турнір не лише з точки зору розвитку інтелекту та профорієнтації:

– Коли ми починали роботу зі школярами, то розглядали це саме так. Але сьогодні, аналізуючи всю роботу і гімназійної студії, і турнірів, можемо впевнено сказати, що впродовж цих років займалися і медіаосвітою, про яку того часу взагалі не згадували. Між тим, вона здійснювалася, хай і на абеточному рівні. Коли ж сумські експерти почали працювати у проекті моніторингу ЗМІ, то гріх було не скористатися новим аспектом медіазнань і не передати їх дітям. Тепер слухаєш доповіді, а в них – посилання на матеріали Інституту демократії імені Пилипа Орлика, Інституту масової інформації, «Детектор-медіа», на дослідження Інтерньюзу…

Справді, серед запитань турнірів, що за місяць-два надаються командам для підготовки, а потім доповідаються-опонуються-рецензуються на ТЮЖі з дискусійним присмаком, останніми роками постійно присутні такі, що стосуються інформаційної війни, стандартів журналістики, професійно-етичних ситуцій… Цього року, наприклад, командам запропонували уявити себе редактором місцевої газети у передвиборчий період. Газета буцімто потерпає від безгрошів′я, всілякі кандидати готові дати рекламу до видання, але – у вигляді «джинси». Як чинити у такій ситуації?

Тут, як бачимо, треба розумітися на замовних матеріалах, на засадах реклами у виборчих перегонах, на етичному кодексі та ще й мати власну позицію. Скажемо відверто: здалося, що й дехто з членів журі з власною позицією щодо цього визначився не відразу. Проте дискусія була!
Під час ТЮЖу цього року пройшов особливий захід – 20-річчя газети гімназії №1, що так і зветься – «Гімназія». Здається, що там – шкільна газета… Проте це було, напевне, найперше офіційно зареєстроване в області шкільне видання. Воно, краще чи гірше, протрималося стільки років, будучи, передусім, майданчиком для отримання практичних навичок учасників студії журналістики. І директорка Катерина Бондарева, виступаючи на творчій зустрічі з приводу ювілею, впевнено сказала: гімназія має серед своїх випускників найбільше тих, хто пішов у журналістику, у зв′язки з громадськістю, – порівняно до інших шкіл обласного центру.

Кому ж на ТЮЖі працювалося найважче? Звісно, командам. Серед них – і команді журі, яку кілька останніх років очолює доцент кафедри журналістики та філології СумДУ, регіональний експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Володимир Садівничий. Але всі впоралися, переможців визначено. Першою за кількістю балів стала команда сумської гімназії №1 «Nota Bene», серед трьох, що посіли три другі місця, найяскравіше виглядала команда «Гранослови» із Шостки. Що ж, тепер час готуватися до всеукраїнського турніру, що очікується навесні.

(На фото: капітан команди «Nota Bene» та одна з ведучих творчої зустрічі Аріна Орєхова бере бліц-інтерв′ю у голови журі Володимира Садівничого).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *