Заява з нагоди Міжнародного дня протидії безкарності за злочини проти журналістів

Ми, представники медійних та правозахисних організацій, у Міжнародний день протидії безкарності за злочини проти журналістів, звертаємося до органів державної влади з вимогами гарантій безпеки журналістів, розслідування злочинів та покарання нападників на журналістів та ЗМІ.

За даними Інституту масової інформації, за 10 місяців 2018 року загалом було зафіксовано 201 випадок порушень свободи слова, з них 147 випадків стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів.

Ми переконані, що влада повинна звертати більше уваги на ретельні та неупереджені розслідування всіх випадків насильства щодо журналістів та ЗМІ. На жаль, статистика є дедалі тривожнішою і свідчить про те, що переважна більшість фізичних нападів на журналістів не розслідуються.

Досі нерозкритими лишаються такі надзвичайно резонансні справи, як убивство журналіста Павла Шеремета. Лише частково вдалося добитися правосуддя у справі Гонгадзе – замовники злочину все ще невідомі і безкарні. Серед інших випадків, тільки в цьому році: в Одесі напали на оператора каналу “Круг” та розбили камеру, на Полтавщині в приміщенні сільради журналістці зламали носа, у Києві побили та пограбували журналіста ICTV, у сутичках під будинком Льовочкіна розбили голову журналісту “Газети.ua”, в Ужгороді власник кінотеатру побив журналіста, який знімав конфлікт у закладі, у Дніпрі під час зйомок напали на журналістку 34 каналу, у Миколаєві депутат райради побив журналіста, на знімальну групу “112 Україна” напали під час зйомок сюжету про інтернат, і так далі.

Медіа-організації закликають правоохоронні органи активізувати процес боротьби з безкарністю і відновити активну роботу відповідних робочих груп, як ефективних майданчиків контролю за станом розслідувань. Нагадуємо, що влада демократичної і європейської країни має системно вживати зусиль, щоб гарантувати безпеку журналістів і право громадян на інформацію.

Крім того, ми закликаємо журналістів що постраждали, операторів, фотографів обов’язково подавати заяви до правоохоронних органів у випадку перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, оскільки це покаже владним органам реальну картину з безкарністю в Україні і збільшуватиме публічний тиск на правоохоронну систему, яка має забезпечувати належне правосуддя.

В Міжнародний день протидії безкарності за злочини проти журналістів, ми також нагадуємо міжнародній спільноті, а надто організаціям, що опікують свободою слова та безпекою журналістів, про надзвичайно загрозливе становище незалежних журналістів у анексованому Росією Криму, та на непідконтрольних Україні територіях на Донбасі. Так, журналіст Микола Семена отримав вирок у вигляді “заборони” займатися професією, а журналіст Станіслав Асєєв (Васін), якого було викрадено російськими бойовиками в Донецьку у червні 2017 року, досі перебуває в полоні т.зв. ДНР. Ми також нагадуємо про незаконне ув’язнення українського журналіста Романа Сущенка в Росії за звинуваченням у “шпигунстві”. Роман Сущенко, разом із режисером Олегом Сенцовим, стали фактично заручниками російської влади.

Ми закликаємо владу та міжнародні організації використовувати всі можливі інструменти, щоб сприяти негайному звільненню українських журналістів, які утримуються в Росії та на окупованих територіях, і розслідувати злочини проти журналістів, скоєні на території України.

ГО Центр демократії та верховенства права

ГО Інститут масової інформації

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

ГО “Центр інформації про права людини”

ГО Платформа прав людини

ГО Детектор медіа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *