Заява медіаруху «Медіа за усвідомлений вибір» щодо річниці вбивства Георгія Гонгадзе

Акція

19 років тому в Україні викрали і вбили журналіста Георгія Гонгадзе. Хоча слідство, яке тривало кілька років, встановило і засудило виконавців вбивства, питання пошуку замовників було цинічно проігноровано правоохоронними органами і владою, попри заклики громадянського суспільства.

Ми, журналісти і правозахисники, звертаємося до новообраної української влади з закликом розслідувати до кінця вбивство Георгія Гонгадзе. Знайти і притягнути до відповідальності замовників, які всі ці роки лишаються над законом і над мораллю.

Нагадуємо, що в очах всього світу справа Гонгадзе стала мірилом (не)якості українського правосуддя. Розслідування справ загиблих журналістів яскраво показує, чи здатні державні інституції покласти край безкарності та гарантувати безпеку журналістської діяльності, чи є відповідна політична воля у влади.

Ми звертаємося до керівників правоохоронних органів і вимагаємо максимально якісно й оперативно розслідувати найбільш болючі для суспільства справи: вбивства Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета.

Ми вимагаємо публічний звіт влади про хід цих розслідувань і чекаємо якнайшвидшого їх завершення і покарання винних.

Нас непокоїть тенденція замовчування причетності Леоніда Кучми до справи Гонгадзе, намагання політиків і медіа, пов’язаних із його родиною, відбілити імідж екс-президента. Вимагаємо з’ясування його справжньої ролі в подіях, що передували викраденню і вбивству Георгія, попри будь-які міркування політичної доцільності.

Ми закликаємо владу системно вживати всіх заходів, необхідних для повноцінних і оперативних розслідувань порушень свободи слова, захисту права громадян на інформацію, а також закликаємо захищати діяльність журналістів.


Журналіст Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в одному з лісів Київської області виявили його тіло. У 2009 році в Київській області виявили останки черепа, які, за даними експертизи, належали журналісту. 22 березня 2016 року Гонгадзе поховали в Києві.

У 2008 році суд визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників МВС: Валерія Костенка й Олександра Поповича було засуджено до 12 років позбавлення волі, а Миколу Протасова – до 13-ти. У 2015 році Протасов помер у колонії. У 2013 році за вбивство Гонгадзе до довічного позбавлення волі було засуджено екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, затриманого у 2009 році.

Журналіст Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, яка належала співзасновниці видання “Українська правда”, цивільній дружині журналіста Олені Притулі. У Генпрокуратурі повідомили, що слідство розглядає чотири версії мотивів вбивства Шеремета: професійна діяльність, особисті неприязні стосунки, дестабілізація ситуації в Україні, вбивство через помилку (замість Притули). 20 липня 2018 року заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін заявив, що “людину, яка може бути причетною до вбивства Шеремета, встановлено, але не ідентифіковано”.

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

Інститут масової інформації

«Детектор медіа»

Центр прав людини Zmina

«Інтерньюз-Україна»

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Інститут розвитку регіональної преси

Фундація «Суспільність»

«Громадське радіо»

«Радіо НВ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *