Заява громадських організацій щодо скорочення фінансування Суспільного мовлення

UA: Перший

Громадські організації, що підписалися нижче, звертають увагу органів державної влади на неприпустиму ситуацію, що складається з фінансуванням суспільного мовлення в Україні.

Національна суспільна телерадіокомпанія України (ПАТ “НСТУ”), що представлена телеканалом UA: Перший, UA: Культура, 24 регіональними філіями та трьома каналами Українського радіо й цифровою платформою вже втретє з моменту створення у січні 2017 року опиняється в ситуації, коли компанія не матиме коштів на розвиток і вироблення якісного контенту через недофінансування.

13 квітня 2020 року Верховна Рада України ухвалила зміни до державного бюджету, якими, серед іншого, фінансування суспільного мовлення було урізане на 178 мільйонів гривень. і становить 1,53 мільярда гривень, що на 500 мільйонів менше за передбачений законом обсяг (2,1 млрд у 2020 році – прим.). Разом з тим, урізання фінансування на 13% не враховує виплати для погашення боргу державної компанії, що є попередницею суспільного перед Euronews S.A. в розмірі 10 мільйонів євро судових виплат та виплат за виконавче провадження (разом – близько 350 мільйонів гривень.). Саме невирішене ще з 2015 року питання боргу колишньої НТКУ перед Euronews, що виникло через популістичні доручення уряду Азарова, призвело до арешту рахунків 28 лютого 2020 року. Цей факт поставив НСТУ перед загрозою повного припинення функціонування, оскільки компанія не може здійснювати виплати за трансляцію та договірними зобов’язаннями.

Третій рік поспіль від Суспільного вимагають якісних змін, зростання рейтингів та більшої впливовості, натомість фінансування компанії не перевищує 55% відсотків від передбаченого законом розміру фінансування. А інвестиції в переоснащення студій, обладнання та капітальний ремонт приміщень не проводилися десятиліттями. Після виплати боргу перед Euronews, бюджет компанії складе 55%, тобто рівно стільки ж, як і в попередні роки. Це означатиме, що Суспільне буде поставлене в умови виживання, а не розвитку. Всі заплановані проєкти будуть заморожені (припинені) щонайменше на рік.

Суспільне мовлення є джерелом надійної та своєчасної інформації, якої потребує суспільство, особливо в умовах кризи , що може становити загрозу для демократії. З початком пандемії COVID-19 попит на продукт суспільних мовників зростає в усіх країнах Європи, серед яких Україна не стала винятком. Якісні, виважені та надійні новини й пояснення мають попит, особливо коли люди опиняються сам на сам зі страхами за своє життя і життя їхніх близьких. І саме завдання суспільного – надавати такий продукт. А створення якісного інформаційного продукту потребує належного фінансування.

Попри те, що Суспільне має якнайшвидше виплатити згаданий борг, питання фінансування все ще можна вирішити. Ба більше, уже три роки поспіль у Швейцарському банку знаходяться заарештовані 15 мільйонів євро грошової застави в рамках Євробачення, що проводила Україна. Погашення НСТУ боргу зніме арешт і поверне ці гроші Україні.

Ми закликаємо Уряд після повернення коштів з рахунків у Швейцарському банку компенсувати виплату за погашення боргу Євроньюз. І цим самим – забезпечити фінансування у розмірі 1,53 мільярда гривень, повний обсяг якого можливо використати на належне функціонування та сталий розвиток Суспільного, підтримку розробки цікавого контенту та запланованих змін програмного продукту.

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ)

ГО “Український інститут медіа та комунікації”

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”

Фундація Суспільність

ГО “Інтерньюз-Україна”

Платформа прав людини

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Максим Скубенко, аналітик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *