Журналісти та Медіарух вимагають розслідувати справу про прослуховування квартири Михайла Ткача

Ми, журналісти та представники Медіаруху “Медіа за усвідомлений вибір” схвильовані втручанням в роботу нашого колеги журналіста-розслідувача програми «Схеми: корупція в деталях» Михайла Ткача.

Восьмого серпня Михайло Ткач написав у соціальній мережі фейсбук, що в квартирі, де проживає, він виявив ознаки прослуховуючого пристрою. Журналіст живе на останньому поверсі будинку і над квартирою є спільне горище, доступ до якого мають декілька під’їздів. У стелю його квартири проходить отвір довжиною щонайменше 60 см.

За словами Ткача, впродовж останніх тижнів він отримував попередження про те, що його журналістська діяльність дратує високопосадовців і щодо нього «почали працювати». 

Після виявлення ймовірно прослуховуючого пристрою, редакція «Схем» викликала поліцію. За словами редакторки «Схем» Наталі Седлецької, на виклик приїхав спершу поліцейський патруль, а потім і слідчо-оперативна група. Поліцейські провели огляд приміщення, піднялись на горище, взяли зразки з будівельних матеріалів та прийняли заяву. Журналістка також говорить, що редакція «Схем» просила поліцію забезпечити охорону горища, аби не знищувалися речові докази, але редакції сказали звертатися у райвідділок.

Ми вважаємо неприпустимим стеження за журналістами та прослуховування журналістів, які виконують свою роботу, зокрема, проводять розслідування та виявляють факти корупції серед українських високопосадовців.

Ми вимагаємо від Національної поліції України:

  • зареєструвати кримінальне провадження також за статтями про «перешкоджання професійній журналістській діяльності», «незаконне збирання інформації» та «втручання в приватне життя»;
  • зафіксувати та вжити заходів для збереження ймовірних речових доказів, особливо за межами квартири Михайла Ткача;
  • швидко та неупереджено розслідувати справу про перешкоджання роботі нашого колеги Михайла Ткача.

Підписанти:

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір»

ГО «Громадське телебачення»

ГО «Громадське радіо»

ГО «Інститут масової інформації»

ГО «Детектор медіа»

ГО «Інститут демократії їм. Пилипа Орлика»

ГО «Інтерньюз Україна»

Крістіна Бердинських – журнал «Новое время»

ГО «Інститут розвитку регіональної преси»

Звернення відкрите для підписання. Для цього необхідно звернутись до координатора Вадима Міського: vadim.miskyi@gmail.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *