Які фейки поширюють у медіа про COVID-19?

Теорія змови світових еліт щодо COVID-19 найбільше поширюється в українських соцмережах, кількість маніпулятивних публікацій у реформованих ЗМІ, згідно із моніторингом ІДПО, – значно менша. Про це йшлося під час радіо-ефіру на «Суспільному: Культура», до якого долучилася аналітикиня ІДПО Наталія Стеблина.

Експерти Інституту упродовж 2020 року спеціально відстежували контент із маніпуляціями щодо  COVID-19, але його відсоток був дуже незначним. 

Деякі ЗМІ Донеччини, наприклад, писали, що одноразові рукавички можуть бути «небезпечними під час пандемії», а головний санітарний лікар «залякує» українців. Одне із видань Житомирщини  повідомило про передбачення пророчиці щодо того, що коронавірус «несподівано і раптово, як з’явився, так і зникне». 

Однак, як правило, видання більше писали про статистику щодо захворювання і не дуже багато уваги приділяли медичним працівникам, стану медичної галузі на місцях. Тема COVID-19 активно використовувалася у матеріалах із ознаками політичної замовності, для розповідей про політиків/чиновників, що боряться із коронавірусом на місцях.

У соцмережах маніпуляцій було більше. Наприклад, у ФБ-спільнотах Одеського регіону поширювалася теорія змови світових еліт, які використовували медіа для залякування суспільства темою COVID-19, щоб нажитися на людях. Вживалися такі заголовки, як «Через барановирус ООН подчиняет рабов», а також – меми та карикатури. Ставилася під сумнів небезпечність коронавірусу, об’єктивність інформації про вірус у ЗМІ. 

Як правило, найбільш активно подібні маніпуляції публікували ті ФБ-спільноти, які містили проросійську пропаганду.

Хоча все ж найбільше медіа були зосереджені на передвиборчих перегонах, і контент щодо COVID-19 був менш популярним. Проте більшість маніпулятивних дописів створювалися так, щоб читачі якнайбільше поширювали їх у своїх спільнотах, повідомляючи своїм друзям у соцмережах нібито «корисну» інформацію. 

Проєкт із відстеження маніпулятивного контенту експерти ІДПО здійснювали спільно з виданням ІзбірКом та  Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *