Виклики та реалії місцевих медійників у центрі уваги науковців

15 квітня 2021 року медіаексперт ІДПО Володимир Садівничий узяв участь у роботі Міжнародної наукової конференції «Регіональна журналістика: реалії, виклики, перспективи».

Працювала конференція на базі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серед організаторів також факультет журналістики, інформації і бібліології Варшавського університету та редакція газети «Вільне життя плюс».

На обговорення журналісти, науковці та практики виносили питання викликів регіональної медіасфери, проблем медіалогії як синтезу наук, дискурси, проблематику та поетику публіцистики, перспективи медіаекології, медіапсихології та медіаосвіти, а ще стан мови в медіапросторі та багато інших актуальних питань.

Виступали представники Сумської, Рівненської, Херсонської, Полтавської, Київської, Львівської, Тернопільської, Ужгородської та інших шкіл медіа- і журналістської освіти. Зокрема це Юрій Бідзіля, Ольга Мітчук, Юрій Фінклер, Володимир Олексенко, Наталія Марчук, Світлана Семенко та інші. Активно долучилися аспіранти Сумського державного університету.

Колеги з польських навчальних закладів та медіаустанов говорили про світові континенти ЗМІ (prof. Włodzimierz Gogołek), пошуки й дізнання із Big Data джерела інформації (dr. Wiesław Cetera), психологію та медіавзаємини (dr. Agata Opolska-Bielanska), вплив трансформації власності на польський регіональний ринок ЗМІ на інформаційну політику місцевих органів влади (dr. Krzysztof Kowalik), типологічні особливості медіатексту (dr. Oleg Leszczak) тощо.

Медіаексперт ІДПО Володимир Садівничий, відкриваючи доповіддю пленарне засідання, виніс на обговорення тему «Із потойбіччя: повідомлення «органів» «ЛНР» та «ДНР» як джерело інформації місцевих медій». Зокрема він зауважив: «Здійснюючи моніторинг місцевих газет та інтернет-сайтів у групі експертів Інституту демократії імені Пилипа Орлика, вже не один рік фіксуємо як джерелом інформації для медій Луганської області виступають «установи» та «організації» неукраїнської сторони».

Акцентувавши увагу присутніх на конкретних прикладах такої роботи та проаналізувавши їх доповідач звернувся до представників професорсько-викладацького складу закладів вищої освіти: «Дуже важливо під час викладання журналістських дисциплін звертати увагу студентів на таку ситуацію й акцентувати на роботі з джерелами інформації».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *