В Києві відбувся установчий форум Експертної мережі Кримської платформи

6 серпня 2021 року в Києві відбувся Установчий форум Експертної мережі Кримської платформи (КП) – нового консультаційно-координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні. Перший саміт КП призначений на 23 серпня; наразі вже 33 країни підтвердили свою участь.

Міжнародна Експертна мережа є важливою складовою частиною діяльності КП. Про участь у ній вже оголосили понад 180 експертів з різних країв світу; за словами Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, тема деокупації Криму об’єднує найбільшу в історії України глобальну експертну мережу аналітиків і науковців.

Фахівці мережі працюватимуть у складі 7-ми тематичних робочих груп:
Політика невизнання та санкції;
Права людини та міжнародне гуманітарне право;
Безпека;
Економіка та екологія;
Культурна спадщина Криму;
Гуманітарна група;
Група “Відновлення прав корінних народів як інструмент деокупації Криму”.

Вони забезпечуватимуть постійний моніторинг та ґрунтовний аналіз ситуації на окупованому Кримському півострові та в регіоні Чорного та Азовського морів; розроблятимуть предметні ідеї та пропозиції за пріоритетними напрямами діяльності Кримської платформи; надаватимуть фахові рекомендації щодо національної та міжнародної політики деокупації Криму.

29 липня 2021 р МЗС та Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа» підписали меморандум про співпрацю з метою підтримки експертної мережі. Президент Фонду Віктор Лях взяв участь у першій пленарній сесії інавгураційного форуму; із закордонних учасників, спікерами були також Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні, і Крістіна Квін, Тимчасово повірена у справах США.

Ось кілька цитат з дописів на Фейсбуці учасників Форуму:

«Сьогодні День народження “Дитини” особливого союзу – держави та громадянського суспільства. Я маю на увазі День народження Експертної мережі Кримська платформа – найбільшої в історії України глобальної мережі інтелектуалів, які об’єднуються для спільного пошуку рішень проблем російської окупації Кримського півострова».
Еміне Джеппар, перша заступниця Міністра закордонних справ України.

«…Залучені ключові аналітичні структури та індивідуальні експерти, що спеціалізуються на кримській проблематиці. Започаткування таких форматів – свідчення нашої готовності до гри в довгу і наявності стратегічного мислення».
Олександр Сушко, Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження».

«Місія експертної мережі пов’язана із місією Кримської платформи, це сприяти консолідації міжнародної підтримки звільнення Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Чорного та Азовського морів від російської окупації, подоланню її негативних наслідків, розробляти та адвокатувати експертні напрацювання з відповідної тематики.»
Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центра глобальних студій «Стратегія-ХХІ».

Тож побажаймо Кримській платформі та, зокрема, її Експертній мережі плідної, успішної роботи, яка завершиться епохальною подією – деокупацією Криму!

Наталя Беліцер, експертка ІДПО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *