ІДПО долучився до обговорення ідеї державної підтримки друкованих ЗМІ

26 жовтня відбулося обговорення концепції державної підтримки місцевих друкованих медіа. Організували дискусію Державний комітет з питань телебачення і радіомовлення та Офіс Ради Європи в Україні.

Захід, який проходив в онлайн-форматі, зібрав редакторів та журналістів локальних газет. Консультант Ради Європи Маріуш Драгомір (Угорщина) презентував звіт “Державна фінансова підтримка місцевих друкованих медіа: стандарти Ради Європи та європейські практики”. Учасники дізналися, як у різних країнах ЄС реалізується ця підтримка та які моделі були б найбільш оптимальні для України.

Модератор Стен Ньорлов, голова Офісу Ради Європи в Україні, надав слово голові Держкомтелерадіо Олегу Наливайку та заступнику міністра культури та інформаційної політики Тарасу Шевченку. Доповідачі погодилися з тим, що локальна друкована преса, переживаючи глибоку кризу, потребує допомоги.
Участь в обговоренні взяли Президент Української Асоціації Медіа Бізнесу Олексій Погорелов, координаторка Чернівецької експертної групи ІДПО Любов Василик, головний редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко та редактори роздержавлених ЗМІ.

ІДПО не випадково приєднався до цього обговорення, адже впродовж багатьох років проводить моніторинг регіональних медіа, зокрема роздержавлених, експерти спілкуються з редакторами та добре обізнані з кризою, яку переживає локальна преса на місцях. Зокрема й висловлювався у своїх матеріалах на підтримку такої ідеї. На думку медіаекспертки ІДПО Любові Василик: «Потрібно починати із законодавчого врегулювання цього питання, розробити відповідну законодавчу базу. Перша така спроба (проект Держкомтелерадіо) була невдалою. Це ще й питання коштів та політичної волі в державі: чи готова влада підтримувати ЗМІ».

Учасники дійшли висновку, що Україна першочергово повинна створити концепцію підтримки місцевих друкованих видань. В її основу могли б бути закладені такі моделі: прямі субсидії, податкові пільги та грантові проекти для преси, особливо – для невеликих роздержавлених медіа, по відношенню до яких держава досі не виконала пункт ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» – не надала фінансову допомогу. Але для цього потрібне комплексне розуміння інформаційної політики держави.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *