Медіарух вважає неприпустимим тиск ДБР на Юрія Бутусова – заява

Ми, члени Медіаруху, вважаємо неприпустимим тиск представників держорганів на журналіста Юрія Бутусова та вважаємо, що Державне бюро розслідувань не має ставати інструментом для політичних розправ.

Нагадаємо, 28 листопада Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження повідомило, що вивчає відео, яке 27 листопада виклав головний редактор “Цензор.нет” Юрій Бутусов своїй фейсбук-сторінці. На відео журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм. Кримінальне провадження було відкрите за статтями 414 ККУ (“Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”) та 437 ККУ (“Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”). Сам Юрій Бутусов вважає такі дії помстою президента Володимира Зеленського за конфлікт на пресмарафоні 26 листопада.

Вказані статті Кримінального Кодексу України не стосуються цивільних, якщо тільки немає додаткових обставин. На самому сайті ДБР вказано, що “у підслідності ДБР – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини”. Окрім того, розміщене повідомлення на офіційній сторінці ДБР про те, що нібито певною особою скоєно певний злочин порушує не тільки презумпцію невинуватості, а і передбачену законодавством процедуру розслідування, зокрема, визначення підозрюваного у вчиненні злочину.

Ми вважаємо, що такі дії ДБР є тиском на Юрія Бутусова, і мають тягнути за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України.

Для оцінки етичності чи неетичності дій журналіста існують саморегулівні організації, наприклад Комісія з журналістської етики. Це не входить до повноважень ні ДБР, ні Міністерства оборони, ні інших державних органів.

У середовищі українських журналістів є різні погляди на прийнятність вчинку Юрія з погляду професійної етики, але ми всі солідарні в тому, що цей вчинок не може бути приводом для тиску з боку влади.


Медіарух — спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Нагадаємо, 16 листопада 2021 представники провідних медіа закликали журналістів об’єднуватися у професійну спільноту для протистояння політичному та комерційному тиску на свободу слова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *