Чи є місце науково-популярним текстам у регіональних медіа?

На цю тему дискутували у Вроцлавському університеті в Польщі під час роботи міжнародної конференції «Ukrainistyka Wrocławska: lingua, litterae, sermo», яка відбулася у ці листопадові дні. Приводом для дискусії стала наукова доповідь експертки ІДПО, доцентки кафедри журналістики та філології СумДУ Алли Ярової.

Ґрунтовні результати моніторингу місцевих ЗМІ, який виконує ІДПО, переконливо доводять: найпопулярніші тематичні блоки в місцевих ЗМІ – розважальні, новини із життя місцевої громади та кримінал. Натомість відсоток науково-популярних текстів мізерний. Якщо вони і зʹявляються на сторінках місцевих видань, то переважно у вигляді дайджесту про світові винаходи. І головний ньюзмейкер, звичайно, Ілон Маск. Поодинокі видання, висвітлюючи складну суспільно-економічну тему, залучають науковців як експертів.

І в цьому виявляє себе тенденція, повністю несуголосна часові, з огляду на ту величезну роль, яку має наука в сучасному світі. Дедалі більша кількість людей зайнята у виробництві нового знання, технологій. Науку проголошують головним чинником прийдешнього суспільства. Економісти, соціологи вибудовують прогнози щодо переваг і ризиків життя у світі, де знання стають найважливішим джерелом збільшення вартості й де підвищення продуктивності можливе при незначних затратах праці. А в регіональних медіа майже тиша. Не зайвим буде нагадати, що розвиток наукового стилю нової української літературної мови в Східній Україні пов’язаний саме з діяльністю ЗМІ – славнозвісного журналу «Основа» (1861–1862), в якому почали друкувати науково-популярні тексти, усвідомлюючи важливість освіти народу.

Науковці з України, Польщі, Чехії визнали актуальним питання пошуку відповідних жанрів, тем, тональності для представлення наукової інформації в місцевих медіа, назвали вдалі практики роботи з науково-популярними текстами в загальноукраїнських медіа.

Варто додати, що ця міжнародна конференція присвячена 20-річчю з часу заснування кафедри україністики при Вроцлавському університеті. Вроцлав поряд із Варшавою, Краковом, Любліном та Познанню є важливим центром польської україністики. Долучаємося до привітань, які звучали на адресу ювілярів від Надзвичайного і Повноважного Посла України в Польщі Андрія Дещиці, заступниці виконавчого директора Українського інституту Тетяни Філевської, ректора Вроцлавського університету професора Przemysław Wiszewski, а також представників українських і польських дипломатичних установ. Многих і славних літ усім причетним до справи розвитку й популяризації української культури у світі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *