Фіксерство у воєнний час: як допомогти, не нашкодити і направити – тренінг у Львові

“Фіксерство в деталях: допоможи, не нашкодь і направ” – з такого майстер-класу у Львові розпочалася серія тематичних тренінгів для фіксерів.

Протягом майстер-класу охопили широкий спектр важливих питань, таких як презентація себе в якості фіксера, особиста безпека, правова основа співпраці з іноземними журналістами, особливості комунікації з потенційними героями матеріалів, підходи до спілкування з представниками різних структур задля отримання результату та ін.

Планове відключення електроенергії не завадило встановитися атмосфері невимушеності, яка протрималася протягом усього тренінгу. А відсутність мультимедійного доповнення напочатку заповнилася жвавим обговоренням між лектором та учасниками.

Аудиторія зібралася досить неоднорідна: студенти і викладачі журналістики без досвіду фіксерства, зацікавлені журналісти та фіксери-практики. Це лише посприяло ширшому обговоренню різних аспектів фіксерства як явища. Учасники досить активно брали участь в обговоренні, обмінювалися досвідом, контактами, моделювали конкретні ситуації і поведінку в них, піднімали дискусійні етичні та безпекові питання, порівнюючи “як мало би бути” і реальні випадки зі співпраці. Тренер також ділився власними “прийомами”, випрацюваними на практиці (як фіксер він працює з 2015 р., серед партнерів були ABC news, ВВС і Knight digital media center).

Хоча частина тренінгу була присвячена “азам професії”, фіксери з досвідом також змогли отримати нові знання, поглянути на звичайні робочі ситуації під новим кутом. За словами учасника тренінгу підприємця Олега Чупринського: “Було дуже цікаво. З початку війни працював і працюю десь з восьма різними медіа, а сьогодні отримав багато цікавої і корисної інформації. Подивився з нового боку на підхід до питань для потенційних героїв та спілкування з різними структурами, щоб отримати не відмову, а навіть допомогу”.

Також враженнями від тренінгу ділиться журналістка Марія Печерна: “По-перше: як корінна львів’янка, я була щиро приємно вражена, що саме у Львові підняли цю тему! Я намагаюсь слідкувати за більшістю медіа-анонсів, і не бачила оголошень про подібні івенти! (як україно-, так і англомовних) Вважаю тему фіксерства надзвичайно актуальною, затребуваною та водночас – не пропрацьованою, з великою прогалиною в теоретичних знаннях. По суті, професія є, а школи немає. Майстер-клас від Юрія Залізняка для мене був корисним і дуже приємним. Було цікаво розібрати конкретні кейси складних завдань, які довелось вирішувати спікеру. Панові Юрію вдалось створити дружню атмосферу під час тренінгу, де учасники почували себе комфортно і мали змогу поставити запитання або висловитись з того чи іншого приводу.”

Тренер – координатор львівської експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика, доцент кафедри нових медій факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Юрій Залізняк – поділився враженнями від першого майстер-класу: “Важко сказати одразу після першого заходу – тут ми граємо в довгу гру. Якщо навіть 1-2 особи з кожної групи здобудуть щось унікальне і застосують це вміння на практиці завтра, за місяць, наступного року – це буде успіх проєкту як такого. Нижче певної планки учасники вже, мабуть, не опустяться. А зростати ми їм точно допоможемо. Я побачив різний рівень готовності. Чимало людей мислять категоріями заробітку і не афішують це. Хтось відверто про це каже – я вбачаю в цьому позитив. Доволі різні підходи і досвіди. Нам треба поставити питання – хто цільова аудиторія проєкту? Як на мене – це Україна і наша перемога як найвища мета. А от фіксери і через них іноземні медії – це наші посередники для досягнення цієї мети. Нам треба навчити їх чути медійників, розуміти суть новини, етичні конфлікти, варіанти виходу з них, а також відповідальність за прораховані наслідки кожного кроку, слова та історії, якій вони допомогли з’явитися на світ”.

Із зацікавлення аудиторії і кількості запитань зрозуміло, що актуальність теми компетентності фіксера, розуміння своїх прав і обов’язків на дев’ятому місяці повномасштабного вторгнення не просто зберігається, а лише зростає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *