Фіксерство як можливість: у Львові відбувся другий тренінг для (і про) фіксерів

Майстер-клас «Українські фіксери: локальний контекст і глобальні виклики» провів експерт львівської експертної групи Інституту демократії імені Пилипа Орлика, MAXQDA Trainer, кандидат політичних наук, докторант кафедри нових медій ЛНУ ім. Івана Франка Орест Семотюк. Він працює як фіксер з 2016 року, а серед його партнерів були такі видання, ZEIT, Spiegel, Volkkraant, Al Jazeera, Weltwoche та Frankfurter Allgemeine.

Тренер підготував ґрунтовну теоретичну базу про фіксерство як явище загалом, розповів про типологію фіксерів, різні підходи до роботи, а теорію підкріплював прикладами з власного досвіду. Йшлося також про те, наскільки важливим для іноземних журналістів є фактор мови, який рівень знання буде достатнім та якими ще базовими навичками необхідно володіти, щоб взагалі розглядати для себе фіксерство як можливість.

Друга частина зустрічі була присвячена особистій безпеці фіксера, порадам з підготовки до подорожі, цифровому захисту. Активно обговорювалося питання практичної можливості забезпечити себе всім необхідним у подорожі. Учасники ділилися власними підходами до цифрової безпеки, зокрема, говорили про те, як зробити так, щоб смартфон або ноутбук не виглядав занадто “чистим” і відповідно не викликав підозри при перегляді гаджету.

У питаннях етики та висвітленні чутливих тем тренер та учасники були одностайні, головне – не нашкодити постраждалим, не гнатися за надмірною драмою, залишатися перш за все людиною.

Формат викладу першої частини майстер-класу, близький до лекції, був дуже зручним для аудиторії, оскільки значну її частину склали студенти, журналісти та перекладачі, які ще не мають практичного досвіду в фіксерстві. Структурований чіткий виклад матеріалу допоміг “розкласти усе по поличках”.

Перекладачка і викладачка ЛНУ ім. Івана Франка Богдана Синякевич, яка на початку повномасштабного вторгнення мала невеликий досвід фіксерства, каже: “Мені цікаво було і привести студентів, і самій послухати, як це все відбувається зараз. Бо спершу в нас був хаос повний, а зараз уже з’явилася впорядкованість. Почула багато нового: про те, які є завдання фіксера, його поле відповідальності – важливо розуміти, що ми маємо робити, а чого ні. Також є перетин з перекладом, що для мене теж важливо. А ще дуже зацікавила частина про роботу в зоні ведення бойових дій, правила безпеки – це і для студентів дуже корисно”.

Орест Семотюк також урахував рівень підготовки аудиторії: “З’ясувалося, що пояснення певних явищ, кілька практичних порад і корисні лінки – дуже продуктивний метод, як свідчать відгуки учасників. І приємно відзначити, що до завершення майстер-класу публіка стала більш активною. А судячи із запитань і коментарів, які я отримував від учасників, тема потрібна і цікава. Оскільки це актуальна інформація, яка дає розуміння, які виклики треба прийняти, щоб опанувати чи удосконалити свої навички фіксера. Такі тренінги потрібні і в майбутньому, адже війна з Росією є затяжною, і є велика потреба у досвідчених фіксерах і людях, які розуміються на специфіці як журналістської діяльності загалом, так і співпраці журналіста і фіксера. Професія має велике майбутнє, і в Україні необхідно істотно покращити компетентність фіксерів”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *