Хто такий фіксер та як ним стати?

Майстер-клас із серії «Українські фіксери: локальний контекст і глобальні виклики», організований Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика, відбувся у Запорізькому центрі журналістської солідарності НСЖУ. Метою заходу була підготовка фіксерів, які допомагатимуть іноземним журналістам і групам, що висвітлюють війну в Україні.

Майстер клас провів Орест Семотюк – експерт львівської експертної групи Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, MAXQDA Trainer, кандидат політичних наук, докторант кафедри нових медіа Львівського національного університету імені Івана Франка.

– Йдемо звідси навченими і озброєними, – так оцінила захід молода журналістка телеканалу МТМ Мар’яна Сарапий. – Тележурналістам нині доводиться і самим бувати у ролі фіксерів, і наші колеги під час зйомок у зоні бойових дій допомагають одне одному. Тому ми певною мірою розуміємо, наскільки це серйозне і відповідальне завдання – організувати плідну роботу в таких умовах. Тож цей майстер клас дуже на часі. Вдячні прекрасному тренеру Оресту Самотюку та Інституту демократії ім. Пилипа Орлика за його проведення, – підкреслила вона.

Учасники тренінгу, а це – понад 40 молодих журналістів регіональних ЗМІ та фрілансерів, журналістів-переселенців, студентів та викладачів факультету журналістики двох запорізьких вишів дізналися: хто такі фіксери та які їх основні завдання, якими є взаємини «журналіст-фіксер», як працювати з джерелами/інформаторами.

Чимало уваги було приділено також питанням безпеки та етики в роботі фіксерів. А саме: що має і чого не повинен робити фіксер під час перебування в зоні бойових дій, як писати про «чутливі» теми, як формувати контент: чи обов’язкова при цьому драматичність?

Учасники майстер-класу обговорили також, як мінімізувати наслідки професійного «занурення в травму» та як конструктивно організувати роботу у випадку, коли є різниця у політичних та ідеологічних уподобаннях журналіста і фіксера.

Журналісти були одностайними в оцінці майстер-класу: потрібний, цікавий і надзвичайно інформативний захід. Особливо ж надихнулися викладеним на заході матеріалом молоді журналісти, фрілансери та студенти, деякі з них безпосередньо по закінченню майстер-класу висловили намір стати фіксерами.

Потрібною і цікавою була розмова і для журналістів-переселенців. Ось що сказала з цього приводу Світлана Карпенко, редакторка газети «Трудова слава» з прифронтового міста Оріхова.
– Нам теж було дуже корисно взяти участь у цьому майстер-класі. Адже, коли ми повернемося на свої деокуповані території, ми в силу обставин змушені будемо працювати не тільки над випуском газети. Але й певним чином виконувати роботу фіксерів. Бо журналісти приїдуть на територію визволених громад – і куди вони одразу підуть за інформацією, за допомогою – в місцеві редакції. Адже не кожен же має персонального фіксера. І ми, завдяки проведеному майстер-класу, тепер маємо і уявлення, і розуміння, як організувати їх роботу, як зробити її продуктивною і безпечною. А все це, врешті-решт, забезпечить наших читачів, слухачів, глядачів якісною і актуальною інформацією. Так що сьогоднішній захід корисний для всіх нас. Недарма ж зібралося на нього стільки людей. Вдячні за прекрасний захід Інституту демократії ім. Пилипа Орлика і експерту, тренеру Оресту Самотюку та нашому Центру журналістською солідарності.

Наприкінці майстер-класу всім його учасникам було роздано повну презентацію майстер-класу, їм також буде вислано відповідні сертифікати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *