Онлайн майстер-клас з фіксерства від експерта ІДПО Ореста Семотюка зібрав слухачів з 14 регіонів України

30 травня Інститут демократії ім. Пилипа Орлика провів онлайн майстер-клас під назвою «Українські фіксери: локальний контекст і глобальні виклики». Експерт інституту Орест Семотюк, фіксер та дослідник політичного гумору в умовах війни, автор монографії «Російсько-українська війна у сучасній політичній карикатурі. Медіатизація воєнних конфліктів сучасності» поділився зі слухачами досвідом роботи з іноземними журналістами в Україні.

Фіксерського досвіду Орест Семотюк почав набувати з 2017 року. З того часу встиг попрацювати з DIE ZEIT, SPIEGEL, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Німеччина), Volkskraant (Нідерланди), Weltwoche, Neue Zürcher Zeitung (Швейцарія), Al Jazzeera, Il Foglio (Італія) та іншими міжнародними редакціями.

Майстер-клас зібрав понад 40 слухачів з 14 областей України: Київщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Сумщини, Донеччини, Луганщини, Житомирщини, Полтавщини, Херсонщини, Хмельниччини, а також Закарпатської, Івано-франківської, Одеської, Рівненської областей. 17 з учасників зазначили, що працюють в медіа. Значну частину аудиторії також складали студенти: Києво-Могилянської академії, Інституту журналістики КНУ ім. Шевченка, Університету ім. Бориса Грінченка, Львівського національного університету та Національного університету водного господарства та природокористування.

Перша частина заходу була присвячена основам професії: завданням та видам фіксерів, відносинам між фіксером та журналістом, методам роботи. Окрему увагу тренер приділив питанню необхідних знань та вмінь фіксера. Так, за його словами, вправний фіксер, який вміє підібрати належних співрозмовників і має достатньо професійного і життєвого бекграунду щоб мати власну експертну позицію, може істотно вплинути на матеріали журналістів, з якими працює.

Свідчення того, що до ваших рекомендацій дослухаються – це коли перед тим, як публікувати матеріал, журналіст присилає вам текст з проханням перевірити і виправити можливі помилки. Коли потім ти читаєш вже опубліковану статтю і бачиш що твої правки врахували – це визнання того, що ми як фіксери є не тільки “інструментами” – обслуговуючим персоналом, але і такими собі зв’язковими між глобальним і локальним контекстом“, – розповів Орест Семотюк.

Серед учасників майстер-класу були й професійні фіксери, завдяки яким частина заходу з формату лекції перетворила на жваве обговорення теми фіксерства.

Семінар, майстер-клас не мають бути монологом. Мені набагато більше подобається синергія – спільне творення. Тому, коли серед аудиторії є фахівці, я завжди прошу долучатися їх до розмови. В цьому плані аудиторія цього заходу була чудовою – я отримав задоволення від спілкування з учасниками“, – зазначив Семотюк.

Із відгуків учасників майстер-класу, можна здогадатися, що позитивні враження від заходу стали взаємними. “Все круто. Спікер профі, знає про шо говорить, практик, а не теоретик“, – написав Богдан Шкорупа, редактор із Кам’янця-Подільского. “Дуже вдячна за вебінар! Все чітко, конкретно та без зайвої води. Сьогодні дізналась чимало цікавої та нової інформації. так тримати“, – зазначила. студентка ЛНУ ім. Івана Франка Анастасія Зуєва.

Майстер-клас відбувся в рамках проєкту Інституту демократії імені Пилипа Орлика «Мобілізація зусиль для стимулювання попиту на кращу журналістику та вдосконалення навичок критичного мислення громадян» за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *