В Одесі відбувся майстер-клас для майбутніх та чинних фіксерів

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика провів черговий майстер-клас в Одесі. Фіксер і локальний продюсер Юрій Залізняк поділився своїм цікавим і корисним досвідом. Участь у заході взяли діючі фіксери й продюсери, а також ті, хто планує обрати цю роботу та спеціалізацію. Захід пройшов у співпраці з Media Center Ukraine – Odesa.

Майстер-клас «Професія фіксера: від початківця до продюсера контенту» поєднав учасників та учасниць у залі й тих, що дивились майстер-клас онлайн – саме того дня через підрив Каховської ГЕС та повінь багато журналістів та фіксерів поїхали до Херсонської області висвітлювати ліквідацію наслідків вибуху.

Юрій Залізняк – фіксер і локальний продюсер з понад двадцятирічним досвідом, доцент кафедри нових медій факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка. Серед його партнерів і клієнтів – Knight digital media center, ВВС, ABC news та інші міжнародні медіа. Журналіст розповів учасникам тренінгу, як почати працювати з міжнародними ЗМІ, на який рівень безпеки може розраховувати фіксер, якими є морально-етичні рамки роботи на іноземного репортера у рідній країні в часи війни тощо.

Особливо присутніх також цікавили питання про те, як уникнути конфліктів в роботі, як з закордонними журналістами, так і з органами влади, а також як працювати з можливими джерелами інформації.
«Тренінг, безумовно був змістовним та інформативним, – говорить Станіслав Греф. – Сподобалась велика кількість конкретних прикладів, як робити, як не робити, як виходити зі складних ситуацій. Також важливим є розгляд конкретних сюжетів, які зробила американська компанія, навіть задля продумування логіки сюжету на будь-яку іншу тему».

Важливим був блок про безпеку, особисту та цілої групи під час роботи на території, яка близька до фронту, зазначив Греф.

«Чого було мало: формального аспекту, як фіксер може формалізувати себе. Чи це взагалі якось регулюється законодавством чи ні. Я розумію, що практика сплати податків регулюється через ФОП, але інші аспекти, корпоративна етика та обов’язки, очевидно, лише у процесі формування», – говорить Греф, який інколи працює фіксером.

«Добре, коли тренер, в цьому випадку – Юрій Залізняк ще й фаховий викладач, тому тренінг по практичних навичках фіксера вийшов напрочуд якісний. Мені здалось, що навіть дехто з активних практиків одеських лінійних продюсерів замислились після (під час) тренінгу, чого їм ще треба навчатись. Загалом, тренінг сприяв підвищенню кваліфікації місцевих продюсерів», – вважає В’ячеслав Головченко, учасник тренінгу і фіксер.

«Це був досить цікавий тренінг. У мене є досвід фіксингу та продюсування зйомок, але можу сказати, що весь час лекції був витрачений не дарма – я дізнався багато нового про те, як знімати в «неможливих» умовах, вирішувати «неможливі» питання, та про додаткові варіанти правильного підходу у спілкуванні з правоохоронцями та представниками ЗСУ. Окремо зазначу, що великим плюсом лекції-тренінгу була інтерактивність – у будь-який момент я та мої колеги могли поставити уточнююче питання та отримати чітку та вичерпну відповідь», – говорить Максим Войтенко, фотограф, фіксер та фрілансер китайських ЗМІ.

«Дуже корисно було дізнатися про досвід роботи з американськими телеканалами. Спікер змістовно розповів про інші важливі аспекти роботи фіксером: укладання договорів про співпрацю, страхування, досягнення домовленостей з жертвами подій про інтерв’ю, як стати співавтором матеріалу та інші. Формат заходу передбачав живе спілкування. Таким чином, мені вдалося почути корисні історії від інших фіксерів, які брали участь у тренінгу. Тобто, обмін досвідом відбувся також з гостями зустрічі», – говорить фіксер Павло Зелінський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *