Молдовським журналістам розповіли, як Україна дає відсіч російській пропаганді

Експертка ІДПО Ірина Авраменко провела тренінг з колегами із Молдови та поділилися досвідом українських медійників у протидії російській пропаганді.

Тренерка пояснила, як саме окупанти атакують український медіапростір та завдяки чому наша країна тримає інформаційну оборону.

Молдовських журналістів (а на тренінгу були присутні і телевізійники з TVR Moldova, Moldova 1, і співробітники Центру Журналістських Розслідувань) цікавило, які ІПСО використовувалися на початку війни, а які тривають досі.

Обговорили і те, що в наших країнах дуже схожі канали розповсюдження ворожих наративів. Це і телеграм-канали, і ютуб, і армія ботів у фейсбуку та тіктоці. Потужним джерелом пропаганди залишається церква московського патріархату.

Також в обох країнах має місце вкрай низька медіаграмотність населення, що значно поліпшує роботу фейкоробів.

Разом зі спікеркою учасники тренінгу розібрали специфіку дезінформації, яку окупанти просувають в Україні, виявили спільні наративи, що мають місце і в Молдові.

Одна з найпоширеніших страшилок російської пропаганди в Молдові – якщо ця країна допомагатиме Україні, на неї теж чекає війна. Журналісти попрохали гостю прокоментувати цей наратив. Ірина Авраменко відповіла, що коли поруч хворий на голову сусід, то “будувати барикади” треба в будь-якому разі. Не в останню чергу – інформаційні. І в цьому українські журналісти завжди готові допомогти молдавським колегам.

Тренінг «Українські журналісти проти воєнної пропаганди і дезінформації» був організований Центром Журналістських Розслідувань Молдови (ЦЖРМ) и Yak Vdoma Hub Bucharest за підтримкою CFI Agence Française de Développement Médias.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *