Для Черкаської експертної групи 2016 рік став яскравим і результативним

Для черкаської експертної групи 2016-й рік став чи не найнапруженішим за весь час співпраці з давніми партнерами — Щецинським навчальним центром Фундації розвитку місцевої демократії.

Ми завершили два спільні проекти — 19-й і 20-й загалом за 16 років — “Суспільне сприяння реформі самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу” (за співфінансування Польсько-Канадійської Програми Підтримки Демократії, яка є програмою Фундації Міжнародної Солідарності, що фінансується Урядами Канади та Польщі ( відповідно до програми польської співпраці для розвитку МЗС Республіки Польщі та Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD)) та “Школа сільського підприємництва в Україні” (за співфінансування програми Польської закордонної допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польщі).

Третій рік поспіль черкаська експертна група спрямовує всі свої зусилля на дві теми — конструктивний та результативний діалог в громадах та активізація підприємництва, підприємливості мешканців сільської місцевості. І тільки на перший погляд це зовсім різні сфери діяльності. Підсумкові конференції, на які збираються учасники обох проектів, засвідчують, що насправді мова йде про ті ресурси, піклування про які, створення і збагачення яких є неодмінною запорукою суспільного розвитку. Це — люди, їхній творчий потенціал та їхня здатність до результативної співпраці. Тобто — людський та суспільний капітали.

Іншою спільною рисою обох проектів і традиційною особливістю спільних з Щецинським навчальним центром FRDL проектів є їхня практична спрямованість. Тобто, опанування навичками, вивчення, дослідження власних і спільних можливостей, методик, апробація ідей відбувається у процесі цієї діяльності в реальних, а не модельованих умовах, для розв’язання реальних, а не придуманих проблем. Це той підхід, який визначається як “навчання через діяльність”. У проекті “Суспільне сприяння реформі самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу” — це, без малого, 100 засідань та інших заходів 21 Клубів громадського діалогу в громадах невеликих міст, селищ і сіл 8 областей України, результатами яких стали програми розвитку освіти, туризму, запровадження механізмів прозорості та громадського контролю за діяльністю органів влади та місцевого самоврядування, інформування про діяльність ОСББ та пошук оптимальних механізмів їх підтримки, обговорення перспектив створення об’єднаних територіальних громад, упорядкування пам’яток та місць спілкування мешканців тощо. А також — тренінги для активу клубів громадського діалогу, навчальна поїздка до Щецина і ознайомлення з діяльністю неурядових організацій та їхніх об’єднань і їхнім впливом на повсякденне життя міської спільноти та на напрямки розвитку громади.

А у проекті “Школа сільського підприємництва” — це перші випускники. Серед них 12 тренерів-тьюторів, які здатні допомогти втілити творчу ідею для започаткування підприємництва в сфері багатоаспектного туризму у сільській місцевості. Вони самі є практиками, зокрема, розвивають власні ідеї в селах Черкаської області. Більшість із них були учасниками проектів, спрямованих на розвиток сільського підприємництва, у 2014 та 2015 роках. Вони продовжили свій творчий розвиток під керівництвом польських експертів під час навчального візиту до сіл Західно-Поморського та Куяво-Поморського воєводств і в умовах тренінгів, які вони самостійно розробили і провели для перших учнів Школи. Їх, перших учнів — 21, з сіл різних районів Черкащини. І вони створили “ескізи” своєї майбутньої діяльності та представили їх першим групам відвідувачів. Школа має свій перший методичний посібник, створений спільно польськими та українськими авторами “Багатоаспектний туризм. Нестандартні ідеї для сільських мікропідприємств та розвитку сільських громад”.

Ми намагалися надавати інформацію про перебіг наших проектів на нашій навчальній платформі у вигляді наших Вісників. Створений перший відеофільм про нашу роботу – “Простір ділогу”.

І тепер маємо можливість запропонувати всім відчути атмосферу творчості, яка панує під час виконання проектів, ознайомитися з результатами, яких ми, з нашими партнерами і учасниками, досягаємо.

Ми кажемо всім — величезне спасибі. І маємо намір продовжувати цю роботу в новому році!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *