Бюджети об’єднаних громад стали темою медіа-школи для активістів у Чернівцях

Школа для громадських активістів у Чернівцях адресувалася тим, хто планує працювати з бюджетами об’єднаних громад, робити їх відкритими для громадян.

Сьогодні об’єднані громади (ОТГ) отримують значні кошти та немалі повноваження. Як контролювати їх використання та стежити, чи немає там зловживань, навчали молодих активістів та журналістів.

З цією метою медіа-експерти ІДПО Любов Василик та Тетяна Смолдирева спільно з “Буковинським центром виборчих технологій” провели для зацікавлених Медіа-школу журналістських розслідувань в об’єднаних територіальних громадах. Мета її – мотивувати активних громадян та журналістів до пошукової роботи в ОТГ.

Любов Василик розповіла, як проводити журналістські розслідування, як шукати теми і збирати інформацію для матеріалу, як планувати роботу та кого з фахівців залучати до аналізу проблеми, нагадала про безпеку, зокрема й про дотримання професійних стандартів під час підготовки розслідувань.

«Ті, хто утворює об’єднані територіальні громади, повинні розуміти, що вони перебувають під публічним контролем, під посиленою увагою громадськості. Уже зараз ЗМІ будуть цікавитись коштами, які вони акумулюють, та стежити, на що їх витрачають», – підкреслила вона.

Тетяна Смолдирева поділилася секретами підготовки та подачі матеріалу у журналістському розслідуванні, навела приклади кращих розслідувань в Україні, проаналізувала технологію створення матеріалів.

Зацікавились цією темою не лише українські видання, а й іноземні гості. «Акцент цього тренінгу ставиться на тому, аби допомогти людям, які не мають досвіду і ніколи раніше цього не робили, навчитись використовувати прийоми журналістики, подавати матеріал збалансовано та чесно», – пояснила Діна Бернардін, представниця Посольства США в Україні.

Завершилася медіа-школа круглим столом на тему «Бюджети ОТГ як основа для журналістських розслідувань».

Це не останній тренінг для тих, хто хоче стати журналістом, контролювати чиновників та не допустити корупції на шляху реформи. Навчальні заходи продовжаться, а їхні матеріали будуть видані окремим посібником.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *