Моніторинговий звіт за серпень 2022 року – Дніпропетровська область

Тиждень, протягом якого виходили матеріали, що стали предметом моніторингу, в області був позначений такими основними подіями. У Нікопольському районі та на Криворізькому напрямі ворог посилив ракетні й артилерійські обстріли населених пунктів; тривало обговорення рішення щодо позбавлення знаного дніпровського політика Геннадія Корбана українського громадянства; у громадах почали готувати комунальне господарство до осінньо-зимового періоду; не зменшуються темпи волонтерської роботи, з’являються нові ініціативи; правоохоронними органами було виявлено та знешкоджено ворожих посіпак: розвідників і коригувальників. Провідна тематика тижня достатньою мірою представлена у кожному медіа, висвітлено локальний зріз життя громад: місцева інфраструктура, робота громадського транспорту, підготовка до опалювального сезону, питання прибирання територій громад, робота закладів соціального захисту, культури, освіти, охорони здоров’я тощо. Авторські матеріали видань досить якісні, на наш погляд, більшість з них є прикладами сумлінного виконання редакціями просвітницької функції медіа, що надзвичайно важливо у нинішніх тривожних умовах, видання орієнтувались на нагальні місцеві проблеми. 

      У серпні 2022 року експертна група ІДПО з Дніпра дослідила контент таких провідних медіа Дніпропетровщини: газети «Наше місто» (м.Дніпро) № 27 від 04.08.2022р., «Берег надій» (м.Синельникове) № 28 від 29.07.2022р. та № 29 від 05.08.2022р.;  інформаційні веб-сайти «Нікополь.Інформатор» https://nikopol.informator.ua (м.Нікополь), «Павлоград.dp.ua» https://new.xn--80aafeg3bveo.dp.ua (м.Павлоград), Gorod.dp.ua https://gorod.dp.ua (м.Дніпро), «49000.com.ua» https://49000.com.ua/ (м.Дніпро), «Событие» https://sobitie.com.ua/ (м.Кам’янське), KRIVBASS.CITY http://krivbass.city/  (м.Кривий Ріг).

До аналізу було відібрано матеріали, опубліковані у цих виданнях з 1 по 7 серпня (через нестачу кількості публікацій у газеті «Берег надій» за цей період, для моніторингу було взято ще й попередній випуск газети). 

Загалом протягом моніторингової хвилі оцінено 93 публікації в друкованих виданнях і 457 матеріалів, оприлюднених в онлайнових медіа (усього 550).  

ДРУКОВАНІ ВИДАННЯ

Професійні стандарти

Середня оцінка професійності друкованих видань регіону у серпні 2022 року – 10,81 бала з 12 максимально можливих. Обидві проаналізовані газети утримують досить високий рівень якості місцевого медіаконтенту. Так, минулої моніторингової хвилі, у червні 2022 року, експерти виставили 10,84 бала, а у січні – 10,47.

Згідно з висновками моніторингу, за дотримання журналістських стандартів «Наше місто» отримало 10,94 бала, а синельниківське видання «Берег надій» – 10,69 бала з 12 максимально можливих. 

Стандарти «Повнота», «Доступність» та «Відсутність мови ворожнечі» у проаналізованих матеріалах журналістами дотримано, газети мають по 2 бали (максимум). Критерій «Достовірність» оцінено у 1,75 бала (не усі повідомлення в газеті «Берег надій» мають посилання на джерело інформації). «Відокремлення фактів від думок» – у 1,94 бала. 

Рівень балансу думок цього разу має 1,13 бала. На зниження показника, зокрема, вплинуло потрапляння до вибірки матеріалів, що аналізувалися на стандарти у виданні «Наше місто», інтерв’ю із дніпровським міським головою Борисом Філатовим, а також повідомлення Геннадія Корбана у колонці авторських дописів, взяте з його профілю у соцмережі. Утім, на наш погляд, сам жанр таких творів не передбачає подання в них різних точок зору, оскільки основну цінність тут являють саме позиції інтерв’юйованої особи та автора відповідно, і це має бути враховано як застереження-поправка до отриманої оцінки роботи редакції. У газеті «Берег надій» належного балансу думок не виявлено у трьох публікаціях (це були теж матеріали у жанрі авторської колонки, які не передбачають подачі альтернативних поглядів на ситуацію).

«Наше місто», 04.08.2022р.                                 «Берег надій», 29.07.2022р.

Загалом, обидва друковані видання дбають про професійну підготовку інформації. Серед відібраних за допомогою генератора випадкових чисел та проаналізованих переважають матеріали, які відповідають базовим критеріям якісної журналістики.

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

У серпні 2022 року було проаналізовано на замовність 73 матеріали у двох друкованих виданнях Дніпропетровщини. Протягом моніторингового періоду газета «Берег надій» не розміщувала замовні тексти (досліджено два випуски видання, від 29.07.2022р. і 05.08.2022р.).

В дніпровській газеті «Наше місто» від 04.08.2022 року ознаки політичної замовності зафіксовано в чотирьох матеріалах. Це два повідомлення під рубрикою «Абзац из Facebook» («У них у всех одинаковая карма?» – пост міського голови Бориса Філатова від 28 липня, а також «О том, как избежать двойных стандартов» – пост Геннадія Корбана від 28 липня), ексклюзивне інтерв’ю Бориса Філатова «Борис Филатов: По ночам сплю в подвале» та добірка коментарів пересічних громадян, розміщених під рубрикою «Комментарии из ФБ». Інформприводом для усіх чотирьох матеріалів стало позбавлення українського громадянства Геннадія Корбана.

Таким чином, середній відсоток матеріалів із ознаками замовності склав 4,3% від загального обсягу проаналізованого контенту (у червні 2022 року друковані видання Дніпропетровщини матеріалів із ознаками політичної та комерційної замовності не містили).

Частка матеріалів офіційно-протокольного характеру у серпні 2022 року – 1,1% від загальної кількості публікацій. А саме, в газеті «Берег надій» від 05.08.2022р. опубліковано звіт про виконання районного бюджету за 1 півріччя 2022 року.

Дві публікації (що складає 2,2% газетного контенту) – повідомлення від Дніпрогазу та анонс телепередачі в газеті «Наше місто» – віднесено до неналежно маркованих матеріалів (таких матеріалів рекламного характеру, маркування яких не відповідає вимогам українського законодавства).

Матеріалів з ознаками пропаганди та маніпуляцій (пропаганда, проросійські приховані маніпулятивні меседжі, інші фейки та провокації) серед контенту досліджених друкованих видань Дніпропетровської області не виявлено. 

Теми, жанри, тональність, походження

Теми

На шпальтах газет «Наше місто» та «Берег надій» протягом моніторингового періоду провідними, як і раніше, лишаються воєнна тематика і життя місцевої громади – по 14% загального контенту. Синельниківське видання у кожному газетному випуску інформує про досягнення ЗСУ, втрати ворога, про активну допомогу українській армії. Газета «Берег надій» вмістила більше матеріалів на тему війни. На першій шпальті у кожному номері видання вшановує пам’ять про земляків, життя яких обірвала війна.

Важкі історії про героїв, які зникли без вісти, їх рідних, які не перестають вірити у те, що їх єдиний живий, і чекати, доповнені фаховим коментарем юристки і порадами тих, хто шукає своїх рідних, подані в матеріалі «Нет ни среди живых, ни среди мертвых» («Наше місто» від 04.08.2022р.). Тема, яка після 2014 – 2015 років ніби відійшла на другий план, тепер стане актуальною для багатьох родин, можливо, на роки.

«Наше місто», 04.08.2022р.

Достатньою мірою у кожному друкованому медіа представлена локальна тематика: місцева інфраструктура, ремонт доріг, робота громадського транспорту, підготовка до опалювального сезону, питання прибирання територій громад, вивезення сміття тощо.

Позитивним прикладом висвітлення теми підготовки міста до зими та просвітницької кампаніїї щодо використання громадських коштів у дніпровській газеті «Наше місто» є матеріал «Куда идёт квартплата?» (автор – досвідчена журналістка Ю. Кокошко). Тут офіційна інформація органічно доповнена поясненнями фахівців комунальних служб, голови будинкового комітету, текст ілюстрований фото робочих моментів працівників житлово-сервісних, ліфтової служб. Такі матеріали потрібні для того, аби в час, коли наша увага значним чином переключена на воєнну тематику, ми не забували про необхідність підтримувати життєспроможність своїх міст і селищ, громадської інфраструктури

                                                          «Наше місто», 04.08.2022р.

Інші теми були представлені в газетах так: економіка – 11%, ВПО/постраждалі внаслідок воєнних дій а також «політика» – по 5 %, соціальна сфера – 4%, «місцеве самоврядування» і «надзвичайні ситуації» – по 3% від загального контенту, по 2% – «освіта», «історія/краєзнавство» і «кримінал»; спортивна тематика – 1%. 32% – публікації категорії «Інше» (поради, рецепти, анекдоти, прогнози, гороскопи тощо).

Важливий для аудиторії газети «Наше місто» матеріал «Кому война, а кому – нажива» охоплює декілька реальних історій про те, як діють шахраї і як вберегтися від їх зазіхань на кошти громадян. Адже питання фінансової безпеки для кожного сьогодні не менш важливі за безпеку фізичну. 

Журналісти усіх проаналізованих медіа (і друкованих, і онлайнових) широко висвітлюють волонтерську діяльність. До прикладу, «Їхнє «Дякую» багато вартує» («Наше місто» від 04.08.2022р.) – історія підприємця-переселенця, який щодня випікає 500 піц та везе їх у прифронтові міста Донеччини; «Швейний батальйон Оксани Мірошниченко» («Берег надій» від 05.08.2022р.) – про швачку, яка згорнула бізнес із пошиття весільних суконь та організувала пошив амуніції для українських воїнів.

«Берег надій», 05.08.2022р.

Жанри матеріалів 

Матеріали інформаційних жанрів у газетах Дніпропетровського регіону домінують – 48% контенту. 

Аналітичні матеріали зустрічаються в обох газетах – 6% (4 тексти в «Нашому місті» і 2 у «Березі надій). 4% – публікації в жанрі «Авторська колонка» (по 2 матеріали у кожній газеті).

4% – художня публіцистика (життєві історії, історичні екскурси), це 4 матеріали в синельниківській газеті. 

3% – «Інтерв’ю, бліц-опитування» (3 матеріали у дніпровському друкованому виданні).

Не було протягом моніторингового періоду журналістських розслідувань (цей жанр і раніше не часто зустрічався в газетах), прес-релізів, рецензій, листування з читачами на сторінках газет. 33% «позажанрових» матеріалів віднесено до категорії «Інше».

Тональність оприлюдненої друкованими ЗМІ інформації переважно нейтрального характеру – 94% оглянутого контенту, «позитиву» – 5%, «негативу» – 1%. 

Щодо походження матеріалів, частка власних матеріалів, підготовлених журналістами редакцій, – 32% дослідженого контенту. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 26%. Не ідентифікованих за авторством публікацій – 42%. 

Як і в попередні моніторингові хвилі, значно менше матеріалів без підпису – в «Нашому місті». 

Сайти

Професійні стандарти

Середня оцінка професійності сайтів Дніпропетровщини у серпні 2022 року – 10,63 бала із 12 максимально можливих. Вища, ніж у червні 2022 року (10,07 бала). 

У розрізі окремих Інтернет-видань результати такі: сайти «KRIVBASS.CITY» і «Gorod.dp.ua» отримали по 11,06 бала (вища оцінка, ніж у червні – 10,50 та 9,94 бала відповідно); «Нікополь.Інформатор» – 11,00 бала (9,56 бала у червні); сайт «Событие» отримав 10,56 бала (попередній результат, у червні, був 10,69); «49000.com.ua» – 10,44 бала (у червні – 9,56); «Павлоград.dp.ua» – 9,63 бала (10,00 у червні).

Усі сайти подавали інформацію доступною мовою, не використовували дискримінаційних висловлювань, а також відокремлювали факти від думок. За ці стандарти отримали максимум, по 2,00 бали. За повноту висвітлення видання мають 1,93 бала. 

Не завжди повідомлення містять посилання на джерела або вони «загальні» (1,85). Найкраще стандарту «Достовірність» дотримувались «KRIVBASS.CITY» і «Нікополь.Інформатор».

Щодо «Балансу думок», то у порівнянні з результатами попередньої моніторингової хвилі (0,49 бала у червні) цей показник для онлайнових повідомлень дещо зріс – 0,84 бала. 

Менше збалансованих матеріалів протягом моніторингового тижня подали «Павлоград.dp.ua» і «49000.com.ua». Практично всі матеріали, вміщені на цих сайтах, за змістом – частково опрацьовані повідомлення інших медіа. Відсутність сутнісного опрацювання цих повідомлень, очевидно і є основною причиною того, що за стандартом дотримання балансу думок і неупередженості і «Павлоград.dp.ua», і «49000.com.ua» мають низький показник – 0,44 і 0,56 бала відповідно.

Як приклад якісного журналістського матеріалу, публікація «Смітник на дитячому майданчику та розруха в будинках: знайти управу на «Оселю» вимагають жителі Черемушок у Кам’янському» (https://sobitie.com.ua/ukraine/novyny/smitnyk-na-dytyachomu-maydanchyku-ta-rozrukha-v-budynkakh-znayty-upravu-na-oselyu-vymahayut) – журналіст «Событий» описує проблему, наводить коментарі мешканців, доповнює публікацію фоторепортажем, посиланням на пам’ятку щодо того, як діяти у такій ситуації, а також зазначає, що редакція стежитиме за вирішенням питання.

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

Протягом тижня (1-7 серпня 2022 року) на трьох із шести сайтів експерти виявили публікації, які мають ознаки «джинси». Так, було проаналізовано 429 текстів, серед яких зафіксовано 5 публікацій із ознаками політичної замовності і 2 – комерційної.

Середній відсоток матеріалів з ознаками замовності становить 1,5% від загального контенту. Нижчий, ніж під час червневого моніторингу (4,8%). 

Зокрема, на сайті «49000.com.ua» вийшли такі публікації, що за методологією моніторингу відповідають критеріям політичної замовності: «Впродовж серпня Дніпро прикрашатимуть малюнки переможців конкурсу «Діти Дніпропетровщини проти війни»( https://49000.com.ua/vprodovzh-serpnya-dnipro-prikrashatimu/ ), «Волонтери «Благодійного фонду «Геннадія Гуфмана» привезли гуманітарну допомогу мешканцям Авіаторського» (https://49000.com.ua/volonteri-blagodiynogo-fondu-genn/ ) – обидва матеріали розповідають про «благодійну діяльність» депутата облради Геннадія Гуфмана, який висувався від ОПЗЖ; «Слуга народу, що пропонував селянам зайнятись ІТ замість аграрки, очолив Комітет ВР з правової політики» (https://49000.com.ua/dniprovskiy-sluga-narodu-zaproponu/) – про попередні заяви та доходи народного депутата України Дениса Маслова;  «Справа Корбана: як не скотитись в тоталітаризм» (https://49000.com.ua/sprava-korbana-yak-ne-skotitis-v-total/ ) – про ситуацію навколо позбавлення громадянства голови штабу оборони Дніпра Геннадія Корбана.

Ще один матеріал із ознаками політичної замовності  вмістив сайт «Gorod.dp.ua»: ««Великі можливості для міста»: Філатов про співпрацю Дніпра з міжнародними партнерами» (https://gorod.dp.ua/news/207922 ). Публікація, за підписом прес-служби міського голови Дніпра, містить посилання на повне відео виступу очільника Дніпра на місцевому телеканалі в рамках інформаційної кампанії на підтримку Г.Корбана.

Сайт «Gorod.dp.ua»

Протягом тижня, що моніторився, було зафіксовано два матеріали із ознаками комерційної «джинси» – «Екскурсія «Невідомий Дніпро: парк Шевченка»» (https://gorod.dp.ua/news/207961), вийшов на сайті «Gorod.dp.ua», та «Як вибрати рейтингові онлайн казино на гроші» (https://sobitie.com.ua/ukraine/novyny/yak-vybraty-reytynhovi-onlayn-kazyno-na-hroshi ) – на сайті «Событие».

Серед проаналізованих матеріалів інших трьох онлайнресурсів  – «Павлоград.dp.ua», «Нікополь.Інформатор» і «KRIVBASS.CITY», текстів, що просувають політичні інтереси або сприяють бізнесу, не виявлено.

Цікаву тенденцію помітили експерти щодо публікації новин на сайті «Событие», підготовлених за матеріалами всеукраїнських ресурсів. Зокрема, інтернет-видання Кам’янського уникає посилань на прізвища політиків, як коментаторів. До прикладу, матеріал «Власників знищеного чи пошкодженого майна планують звільнити від податку на нерухомість» ( https://sobitie.com.ua/ukraine/vlada/vlasnykiv-znyshchenoho-chy-poshkodzhenoho-mayna-planuyut-zvilnyty-vid-podatku-na-nerukhomist ). Інформпривід – у ВР зареєстровано законопроєкт № 7632, яким пропонується звільнити від податку на нерухомість власників знищеного чи пошкодженого майна внаслідок війни. Цю новину поширили кілька відомих інтернет-видань, наводячи у тексті пряму мову ініціаторки законопроєкту, голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк. Журналісти ж сайту «Событие» опрацювали текст і подали його як суто інформаційне повідомлення, з посиланням на сайт ВР але без згадування політичних фігур. 

Щодо повідомлень, підготовлених працівниками пресслужб організацій, установ, при цьому зовсім не опрацьованих журналістами редакцій, такі матеріали у своїх стрічках новин розмістили майже усі сайти. Відсоток виявленого «офіціозу»1,8%. Це, загалом, 8 повідомлень. Не було зафіксовано таких повідомлень серед матеріалів «Нікополь.Інформатор».

До неналежно маркованих матеріалів цього разу експерти віднесли повідомлення «Метінвест продовжує надавати допомогу громадам Дніпропетровщини в межах гуманітарного проєкту «Рятуємо життя»», подане на сайті «KRIVBASS.CITY» у рубриці «Прес-релізи».

Матеріали з ознаками пропаганди, проросійських меседжів і фейків за період моніторингу на інформаційних сайтах Дніпропетровської області не виявлені.

Теми, тональність, походження

Щодо тематичного наповнення, цього тижня найбільше було публікацій на тему «ВПО / життя в умовах війни» – 22% від загального контенту шести онлайнових видань.

18% текстів стосувались криміналу/діяльності правоохоронних органів. «Кримінальну» тематику також доповнюють повідомлення про діяльність СБУ, викриття колаборантів, прихильників росії, про воєнні злочини – руйнування у громадах Криворізького, Нікопольського районів внаслідок обстрілів територій російськими військами, а також про відкриті кримінальні провадження проти окупантів. 

Достатньо  уваги  онлайн-видання приділили воєнній тематиці (15%), висвітленню життя місцевої громади (15%), соціальній сфері (7%). Загалом мережеві матеріали протягом тижня, що моніторився, охопили майже увесь тематичний перелік. 

На такий розподіл тем суттєвий вплив мали події, що відбулися в Дніпропетровській області на тижні з 1 по 7 серпня, коли проводився моніторинг. Зокрема, було завдано ворожих обстрілів по житлових кварталах Нікополя, місту Марганець, селищу Червоногригорівка, селах Нікопольщини. Наслідок: були поранені, було зруйноване й пошкоджене житло та виробничі приміщення, були понівечені транспортні засоби громадян і підприємств. 

Такі неприємні зміни в житті міста й району відбилися й на тематичній структурі матеріалів сайту «Нікополь. Інформатор». Якщо раніше йшлося про життя територіальної громади насамперед у соціальному вимірі, то зараз це те, що ми відносимо до блоку «життя в умовах війни». 66% повідомлень на нікопольському сайті у серпні стосуються різних аспектів життя містян під обстрілами (для порівняння, у червні 2022 року частка публікацій на тему ВПО/життя в умовах війни складала 9% загального контенту сайту). За цією тематикою – повідомлення про обстановку в Нікополі та районі, що постійно перебувають під ворожими обстрілами, а також в тимчасово окупованому Енергодарі.

Загалом, усі регіональні інтернет-видання в першу чергу орієнтовані на місцевого читача. Відповідно, інформаційне наповнення відповідає локальним питанням, подіям, проблемам.

У час війни потужне значення можуть мати й суто «малі справи», але які надихають аудиторію бути корисними для суспільства та наближати нашу перемогу. «Нікополь. Інформатор» розповів про здавалося б локальну, але потенційно значущу ініціативу: «Майстрині з Покрова долучились до створення найбільшого в’язаного прапора України» (https://nikopol.informator.ua/2022/08/03/majstrini-z-pokrova-doluchilis-do-stvorennya-najbilshogo-v-yazanogo-prapora-ukrayini/). А інша «мала справа», про яку йдеться у повідомленні «В окупованому Енергодарі жінки створюють патріотичні магнітики» (https://nikopol.informator.ua/2022/08/03/v-okupovanomu-energodari-zhinki-stvoryuyut-patriotichni-magnitiki/ ), є ще й прикладом «тихого спротиву окупації». Так видається, що саме подібні «родзинки» у потоці важливої, але на загал тривожної інформації, є особливо значущими й необхідними для аудиторії усіх місцевих медіа. 

Сайт «Нікополь.Інформатор»

Експерти вже не раз відзначали Інтернет-сайт «Gorod.dp.ua» за популяризацію такої теми як «Історія. Краєзнавство». Так, і цього разу видання приділило багато уваги краєзнавству. Наведемо, до прикладу, кілька матеріалів: «Під Дніпром відновились археологічні розкопки» (https://gorod.dp.ua/news/207740), «Дніпровські археологи зробили сенсаційну знахідку» (https://gorod.dp.ua/news/207792 ), «У Дніпровському арт-просторі «Кав’ярня Гвоздь» відкрили нову виставку» про маловідомий Миколаївський розпис» (https://gorod.dp.ua/news/207827 ), «Сьогодні – День пам’яті Дмитра Яворницького» (https://gorod.dp.ua/news/207898 ). «…Хіба можна таку націю зупинити! Ми відстоюємо свою історію на всіх фронтах!», – цитує видання місцеву краєзнавцю, учасницю археологічної експедиції Тетяну Латай.

Також усі Інтернет-медіа долучаються до роботи зі спростування російських фейків. До прикладу, на сайті «Событие» матеріал «Чи доведеться українцям міняти шиферні покрівлі – роз’яснення від голови Комітету ВР з питань здоров‘я нації» https://sobitie.com.ua/ukraine/novyny/chy-dovedetsya-ukrayintsyam-minyaty-shyferni-pokrivli-rozyasnennya-vid-holovy-komitetu-vr-z 

Тональність оприлюдненої сайтами інформації – 99% нейтрального характеру, 1% «негативу». Інтернет-видання подавали інформацію виважено, без особливого емоційного навантаження.

Щодо походження матеріалів. Власних матеріалів в шести онлайн-виданях – 64%. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 34%, не ідентифікованих – 2%. При цьому 100% авторських публікацій на сайтах «Нікополь.Інформатор» і «KRIVBASS.CITY». Водночас, як вже зауважувалось, ступінь обробки повідомлень-першоджерел не завжди є глибоким. Рідко коли ці матеріали доповнюються авторами інформацією з альтернативних джерел.

Моніторинг засвідчив загальну тенденцію щодо актуальності  та локальної орієнтації тематики публікацій у медіа Дніпропетровщини. Обстріли територій деяких громад області, зміни в житті людей, викликані війною, інші аспекти життя прифронтового регіону сформували тематичне спрямування цього тижня.

У цілому, видання прагнуть дотримуватись загальноприйнятих журналістських стандартів. Цього тижня було зафіксовано лише окремі матеріали замовного характеру і в друкованих, і в мережевих ЗМІ. 

Моніторинг регіональних медіа, що проводиться Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика, здійснювала дніпровська група ІДПО:
Валерій Дрешпак,
професор кафедри журналістики Університету митної справи та фінансів, експерт з медіа-політики та масових комунікацій тематичних проектів прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України
Наталя Назарова,
координаторка прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, журналістки, член НСЖУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *