Моніторинговий звіт за січень 2024 року – телеграм-канали Півдня України

З початком повномасштабного вторгнення анонімні регіональні телеграм-канали є одним із найбільш популярних каналів отримання інформації. Проте аналіз їхнього контенту дає змогу судити про подекуди дуже низьку якість інформування: так, деякі канали можуть повідомляти про «прильоти» раніше, ніж це дозволено, значна частина інформації подається без дотримання базових професійних стандартів. Хоча телеграм-канали уналежнюють себе до категорії «новини та медіа», а отже мали б дбати про те, щоб не нашкодити читачам. Баланс думок, повнота та достовірність є стандартами, які найчастіше порушувалися телеграм-каналами Півдня України у січні 2024 року. Найбільше проблем із балансом думок: він наявний у 6% дописів. Щодо матеріалів із ознаками замовності, то тут найбільше медіа вміщували офіціоз та неналежну рекламу. Були також зафіксовані одиничні випадки розміщення «джинси», подекуди траплялися й приховані проросійські меседжі.

Із 22 по 28 січня 2024 року було здійснено моніторинг найбільш популярних телеграм-каналів Півдня України: «Одесса Info», «Новости Николаева», «Ху.вый Херсон», «Новости Одесса», «Одесса как она есть», «Труха Одеса», «Підслухано Одеса», «Главное новостное. Одесса». За означений період проаналізовано 797 матеріалів.

Дотримання професійних стандартів

Середня оцінка за стандарти – 7,38 (максимум 12 балів). 

На оцінку впливало розміщення дописів від читачів без належної ідентифікації та перевірки, повідомлень про обстріли/вибухи в місті, зліт ворожої авіації/пуск дронів без вказівки на офіційні джерела, а також – публікація неналежно-маркованої реклами.

«У гонитві за переглядами та реакціями підписників оцінювані Телеграм-канали не дотримуються встановлених після “прильотів” по цивільній інфраструктурі трьох годин інформаційної тиші. Вони майже одразу оприлюднюють фото (інколи відео) наслідків ракетних/дронових ударів противника, дають інші географічні подробиці наслідків ворожої атаки, чим порушують встановлену українськими військовими заборону. Подібним підходом до висвітлення надзвичайних ситуацій в умовах війни телеграм-канали відрізняються від ЗМІ (телеканалів, інтернет-видань) – останні здебільшого дотримуються “правила трьох годин” для опублікування фото- та відео-матеріалів. Справа у тім, що за порушення встановлених правил роботи репортерам ЗМІ скасовують акредитацію Міноборони. Тоді як анонімних Телеграм-каналів це не стосується, вони працюють поза офіційним інформаційним полем», – коментує експертка Ірина Назарчук.

Так, найгірші оцінки за стандарти отримали канали «Одесса Info» (6,3), «Одесса как она есть» (6,8), «Труха Одеса» (6,9). Ці канали найбільше вміщували контенту, який надіслали користувачі. Схоже, що цей контент ніяк не оброблявся і не перевірявся.

Середні оцінки за дотримання професійних стандартів можна побачити на діаграмі

Найгірше телеграм-канали дотримувалися стандарту балансу думок (середній показник – 0,42 при максимумі 2). Найменше збалансованих публікацій на каналах «Одесса Info» та «Одесса как она есть». На другому місці повнота (0,75) та достовірність (1,09). Трохи краща ситуація із відокремленням фактів від коментарів (1,29), доступністю (1,89) та відсутністю мови ворожнечі (1,92).

Розглянемо декілька прикладів:

Ось читач телеграм-каналу «Одесса Info» нібито повідомляє про важливу новину – ніби-то порушення прав людей з інвалідністю, але оскільки текст ніяк не обробляється редакцією, то ми не знаємо, що на відео відбувається насправді, чи зверталися до поліції.

До того ж, у тексті вжите некоректне формулювання «інвалід» замість «людина з інвалідністю». Відтак – означена проблема навряд чи буде вирішена, і все закінчиться тільки обговоренням у коментарях. 

Низку стандартів порушили одеські телеграм-канали, які висвітлювали випадок знущання над твариною.

У дописах підозрювану у правопорушенні називали «тварюкою», «малоліткою», «неадекватною дитиною», вживалися лайливі слова. Пізніше з’ясувалося, що подія відбулася два роки тому, інцидент розслідувався поліцією. Цей приклад – ілюстрація того, як працюють деякі популярні телеграм-канали. Шукають так званий шок-контент, який забезпечить високе охоплення, подають його так, щоб спровокувати більше емоцій, не дбаючи при цьому про презумпцію невинуватості та професійні стандарти, але загалом ніяк не намагаються перевірити інформацію. 

Зазначимо, що телеграм-канали поширювали й достовірну інформацію, посилаючись на джерела. Щодо висвітлення російських обстрілів, то спочатку йшла інформація на кшталт «чутно вибухи» без посилань на джерела, але пізніше надавалися фото, відео, коментарі з офіційних джерел: ДСНС, поліція, військові, місцева влада тощо. На жаль, деякі телеграм-канали, як-от «Новости Николаева» передруковували офіційну інформацію без посилань на джерела. 

«Повідомляючи про ракетно-дронову небезпеку для міст (така інформація є життєво необхідною за нинішніх умов), Телеграм-канали масово нехтували посиланням на офіційні першоджерела (Повітряні Сили України, Сили оборони півдня України, низка відомих, перевірених, з доступом до специфічної інформації військового характеру  ТГ-каналів типу “Николаевский Ванёк”, “Скринька Пандори” тощо). Таке, на нашу думку, може підірвати довіру до серйозності загрози», – коментує експертка Ірина Назарчук. 

Час від часу розміщувалися коментарі щодо законодавчих ініціатив: жваво обговорювався законопроєкт про мобілізацію. І тут так само – спочатку йшли аматорські відео про «рейди ТЦК», а пізніше з’являлися коментарі щодо закону. 

Таким чином, читачі телеграм-каналів спочатку отримували неперевірену, неякісну інформацію, часом незрозумілого походження, а вже потім мали змогу ознайомитися з офіційними даними.

Матеріали з ознаками замовності

Найбільше видання розміщували офіціозу – 8,1% та неналежно маркованої реклами – 4,5%.

Офіціозом вважалися необроблені повідомлення силових структур, місцевої влади, які ніяк не оброблялися каналами.

Так, деякі канали передруковували повідомлення слово в слово. Найбільше – 19% – такого контенту вмістив телеграм-канал «Новости Одесса». 

Щодо неналежно-маркованої реклами, про просували казино, торгівельні мережі, аптеки тощо. Найбільше – на каналах «Одесса как она есть» 8% та «Труха Одеса» 7%.

Зазначимо, що «Труха Одеса» деякі рекламні оголошення маркувала правильно, здебільшого порушення стосувалися просування інших телеграм-каналів із дивним контентом (передбачення майбутнього, спекуляцій щодо виходу Техасу зі складу США).

Матеріали з ознаками замовності було знайдено на телеграм-каналах «Одесса Info», «Новости Одесса», «Одесса как она есть», «Главное новостное. Одесса», «Підслухано Одеса».

Деякі з публікацій містили негативні характеристики щодо українських політиків: Тимошенко було названо «бабусею», Гончаренка «мальчіком в трусіках».

Окрім політиків просувалися також і телеграм-канали про красу, спорт, послуги.

Матеріали з ознаками пропаганди та маніпуляцій

Такі матеріали були зафіксовані на каналах: 

«Одесса Info» – цитували російське міноборони щодо нібито українських полонених на борту збитого ИЛ-76;

«Ху.вый Херсон» – опублікували допис зі щитом, де рекламувалися фейкові «вибори» в Росії, а також відео з російського телеграм-каналу.

На телеграм-каналі «Труха Одеса» було знайдено фейки: це вже згадані дописи рекламного характеру про мольфара, що передбачив майбутнє, та нібито вихід Техасу зі США. Але на цьому ж каналі було знайдено й допис у стилі «анти-фейк». Було спростовано російський вкид про те, що нібито Офіс Президента хоче передати Одеську область Росії.

Теми

Топ-теми видань: війна (46%), кримінал (14%) та життя місцевої громади (11%), інше, в тому числі оголошення та реклама (8,6%), надзвичайні ситуації (7,9%).

Найбільше контенту про війну вмістили телеграм-канали «Новости Николаева» та «Ху.вый Херсон», що є зрозумілим, оскільки ці міста постійно потерпали від російських обстрілів. 

Деякі повідомлення могли мати всього одне речення: «Вибухи у Херсоні» або «Робота ППО в районі Снігурівки». 

«Низка проаналізованих інтернет-публікацій має форму оголошень: «Дачне, дві стіночки, будь-ласка» чи «Чорноморськ, Татарбунари, в укриття!» Тут важко говорити про оцінювання на стандарти та повноту інформування», – зауважує експерт Орест Семотюк.

З одеських телеграм-каналів найбільше писали про війну «Одесса Info» та «Новости Одесса» – половина контенту. Це були повідомлення про звуки вибухів, зліт ворожої авіації тощо.

Щодо висвітлення теми варто підкреслити майже цілковиту відсутність дописів про долю земляків на війні у деяких каналах (за винятком каналів «Підслухано Одеса», «Главное новостное. Одесса», «Ху.вый Херсон», «Новости Николаева»). Натомість найбільше пишуть про «рейди ТЦК», способи «відкосити» від мобілізації. 

Щодо криміналу та надзвичайних ситуацій, то сюди уналежнювали як передруки інформації від силових структур, так і повідомлення очевидців про ДТП та інші інциденти. 

Життя місцевої громади висвітлювалося дуже епізодично: короткі повідомлення від місцевої влади і також – повідомлення читачів, які, як правило, скаржилися на певні проблеми (ліфт, дірка в тротуарі тощо), або розповідали про «дуже важливі події» на кшталт: там-то бачили оголеного чоловіка. Проте інколи траплялися і позитивні інформаційні приводи: так майже усі канали повідомили про одеситку, яка полетіла в космос.

Тональність

76% матеріалів мали нейтральну тональність, 15,6% – негативну, 7,8% – позитивну.

Доволі значний відсоток негативу пояснюється тим, що деякі телеграм-канали давали кримінальні новини з нагнітанням емоцій, відповідними емоджі. 

Щодо позитивного контенту, туди уналежнювали публікації рекламного характеру, та окремі дописи із позитивними інформаційними приводами.

«Не більше 1-2% повноцінних новин незамовного характеру, якими оперують одеські, херсонські, миколаївські Телеграм-канали, складають новини позитивного настрою, як-от: “Первая одесситка полетит в космос” (https://t.me/c/1450213869/48807), “Диво на Херсонщині – кішечка повернулась після року розлуки” (https://t.me/hueviyherson/52418). Розуміючи, що, наприклад, в Херсоні, по якому ворог б’є щодня, дійсно важко знайти позитив, тим не менше дивує дефіцит новин зі знаком “+” в Одесі або Миколаєві», коментує експертка Ірина Назарчук.

Висновки

З початком повномасштабного вторгнення анонімні регіональні телеграм-канали є одним із найбільш популярних каналів отримання інформації. Проте аналіз їхнього контенту дає змогу судити про подекуди дуже низьку якість інформування: так, деякі канали можуть повідомляти про «прильоти» раніше, ніж це дозволено, значна частина інформації подається без дотримання базових професійних стандартів. Хоча телеграм-канали уналежнюють себе до категорії «новини та медіа», а отже мали б дбати про те, щоб не нашкодити читачам.

Дуже проблемними залишалися баланс думок, повнота, достовірність. Так, намагаючись якомога швидше передати інформацію, телеграм-канали не намагалися з’ясувати повну картину того, що відбулося, не враховували того, що у конфліктній ситуації можуть бути різні сторони, до яких варто звернутися, а також не вважали за потрібне чітко посилатися на джерела. Тож навіть якби хтось і захотів перевірити інформацію – у багатьох випадках це було б проблематично зробити.

Час від часу канали порушували й інші стандарти. Відокремлення фактів від коментарів – у деяких випадках видання додавали іронічні коментарі або ж подавали дописи читачів у авторській редакції, що не завжди була нейтральною. Також траплялися порушення стандарту доступності (одруківки, стилістичні помилки) та відсутності мови ворожнечі.

Не дивно, що за такого підходу до інформації на деяких каналах знайдено фейки та приховані проросійські меседжі. 

Проблему складав також офіціоз (передруки повідомлень силових структур та місцевої влади) та рекламний контент, який лише на деяких каналах маркувався відповідно до законодавства.

Щодо висвітлення окремих тем, переважала тема великої війни, проте незважаючи на значний масив повідомлень, не можна говорити про її повне висвітлення. Також значна кількість повідомлень про кримінал та надзвичайні ситуації.

«Зауважимо, що канали вміщують переважно контент російською мовою. Також впадає у вічі трохи дивна «двомовність» окремих каналів, які одну новину подають державною мовою, а іншу – російською», коментує експерт Орест Семотюк.

Проведений моніторинг дозволяє стверджувати, що інформування, яке здійснюється популярними телеграм-каналами Півдня України, на жаль, у багатьох випадках є неякісним. Тож телеграм-канали не можуть замінити собою професійні масмедіа й ефективно виконати важливі функції: надавати змогу всебічно обговорювати проблеми громад, доходити суспільної згоди, контролювати владу тощо. Тож в умовах «гібридного інформування», коли аудиторія отримує повідомлення і з професійних медіа, й з анонімних телеграм-каналів, потрібно шукати способи убезпечити суспільство та державу від інформаційних маніпуляцій та провокацій.

Наталія Стеблина,
координаторка експертної групи

Орест Семотюк, Ірина Назарчук
експерти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *