Технології поширення російських ІПСО

Епоха репутації

Як поширює Росія повідомлення, спрямовані на деморалізацію та залякування українського суспільства і західного світу? Яких людей і які технології для цього використовує? Які теми найчастіше зачіпають російські підрозділи психологічних операцій під час війни? Про це йдеться у статті про специфіку реалізації російських ІПСО в Україні.

Психологічна операція (ІПСО) є технологією впливу на ворога для його деморалізації, підриву бойового духу і втрати здатності до опору. Завдання психологічної операції – посіяти паніку в таборі ворога, зменшити його організований спротив, підштовхнути до капітуляції. Термін психологічна операція виник у 1918 році, коли при військовій розвідці американського експедиційного корпусу було засновано підрозділ психологічної пропаганди. У збройних силах СРСР і країн Варшавського договору під психологічними операціями розуміли пропаганду, яка поділялася на планову й допоміжну, розраховану на внутрішню аудиторію та аудиторії дружніх і ворожих країн.

Психологічні операції активно використовує проти України путінська Росія. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов на брифінгу 25 липня 2023 року в Медіацентрі Україна-Укрінформ пояснив, що розробкою і реалізацією психологічних операцій у Росії займаються ФСБ, ГРУ, а окремі центри є в генштабі Російської Федерації. До ІПСО можуть бути підключені недержавні організації, наприклад, Українська православна церква Московського патріархату, російські культурні організації, дипломатичні кола, відомі політики.

Розглянемо канали розповсюдження інформації ІПСО, які використовує проти України Російська Федерація.

Через анонімні веб-сторінки

Наприкінці грудня 2022 року з’явилася анонімна веб-сторінка, яка повідомила, що у Національному інституті хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, куди з фронту привозять важкопоранених українських бійців ЗСУ, не вистачає крові. 12 січня 2023 року цю інформацію розповсюдили соціальні мережі та месенджери. Її опублікував на своєму телеграм-каналі частий гість українських ЗМІ ізраїльський офіцер Ігаль Левін, повідомлення якого поширила журналістка «1+1» Наталія Мосейчук. Таким чином розійшлося понад 2 тисячі інформаційних повідомлень у фейсбуці та вайбері. Наступного дня цей інформаційних вибух щодо нестачі крові було спростовано на офіційній сторінці Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.

Через фейкові телеграм-канали ЗСУ

Проаналізувавши інформацію про соціальні мережі 187 українських військових підрозділів, видання «Тексти» 19 липня 2023 року оприлюднило власне розслідування «Зрада, паніка, дезінформація. Про що пишуть фейкові телеграм-канали бригад ЗСУ», в якому розповіло про 14 фейкових каналів, зокрема: «1 окремої танкової бригади ЗСУ», «10 бригади – Едельвейси», «25-ї окремої повітрянодесантної бригади», «30 окремої механізованої бригади», «35 бригада ЗСУ», «36 бригада ВМСУ – Ми живі» , «46 бригади (46 оаембр)», «53 бригади імені Володимира Мономаха», «54-ї окремої механізованої бригади „Повертайся живим”», «79 окремої десантно-штурмової бригади „Миколаїв”», «93 бригади «Холодний Яр», «110 бригади ОМБР», «115 ОМБр», неофіційної сторінки «128 окремої гірсько-штурмової бригади „Закарпатський легіон”».

У телеграм-каналі «36 бригада ВМСУ – Ми живі мова» йдеться нібито про успіхи ЗСУ, але це лише маскування. Насправді ж телеграм-канал не розповідає про бойові будні бригади, а використовує інформацію з різних сірих джерел, які відверто не видають своєї орієнтації, але насправді є російськими пропагандистськими телеграм-каналами. Частина інформації в телеграм-каналі 36 бригади подається російською мовою. У цих матеріалах викладається брехлива оцінка успіхів бригади, замаскована під комплімент: «А может это и есть контрнаступ? А не то позорище, некомпетентность, тупость и геноцид собственной пехоты, который мы видели на Запорожском направлении?» Цей телеграм-канал створює видимість окопної правди, де поруч із здобутками українських військових поширюється дезінформація, сіється паніка, що наступ ЗСУ розвивається невдало, приречений на провал і в цьому винне військове командування.

У фейковому телеграм-каналі «79 окремої десантно-штурмової бригади „Миколаїв”» поширюється інформація, що українські кладовища переповнені могилами воїнів ЗСУ, наступ провалюється, західна техніка неякісна, зарубіжні країни незабаром відмовляться постачати зброю Україні. І навіть розповідається, що комбат ЗСУ хотів розстріляти командира танкової роти за втрачені в бою танки «Леопард».

У фейковому телеграм-каналі «93 бригади „Холодний Яр”» йдеться про нібито посилання на білоруського добровольця, незадоволеного зброєю, військовим спорядженням і тим, як йому платять за участь у бойових діях. Таким чином нав’язується думка, що іноземцям не варто їхати добровольцями в Україну, бо рівень виплат не виправдовує ризики, які несе війна.

Через російські канали

Деякі телеграм-канали не приховують, що вони з Росії. Так, телеграм-канал російської «110 бригади-ОМБР» публікує відео бойових дій і показує жорстокість, з якою російські солдати поводяться з воїнами ЗСУ. Це робиться для того, щоб зламати волю українських воїнів, залякати жорстокістю російських військових, посіяти страх і паніку в ЗСУ.

Через тролів

Після втечі з Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини й Херсону в Росії переглянули свою політику щодо української нації і України. Якщо раніше тролі писали виключно російською, то після провалу бліцкригу серед російських пропагандистів почалися інтелектуальні дискусії, що все-таки Росія має справу не із зіпсованими росіянами, а з іншим народом. Тому деякі пропагандистські центри почали використовувати українську мову, але якість цієї мови низька.

Найчастіше для цього використовують електронний переклад. Українці глузують з такого перекладу, наводячи приклад, який це має вигляд, коли російські тролі намагаються вдавати з себе українських громадян і пишуть на українські інформаційні ресурси: «Підлога країни вже без електрохарчування, вже сечі немає терпіти ці пекельні борошна!» В російському оригіналі це мало такий вигляд: «Пол страны уже без электропитания, уже мочи нет терпеть эти адские муки!» Під матеріалом Прямого каналу в ютубі «У росіян паніка – ЗСУ вирушили на південь! Техніка під ударом, шлях в Крим переріжуть», що з’явився 27 липня 2023 року, є тролі, які маскуються під українських дописувачів і такі, що не приховують свого російського походження. В обох випадках завданням тролів було стримати український наступ, аби суспільство тисло на владу, щоб на Банковій дали команду зупинити наступ ЗСУ. Троль, який не приховує того, що він – росіянин, звертається до українських читачів, розраховуючи, що через його логіку суспільство з переляку почне тиск на владу, аби на Банковій дали команду зупинити наступ ЗСУ: «Каждый украинец должен запомнить, как без авиации, преимущества в арте, инженерного обеспечения укронацисты и американцы гнали ВСУ на убой». Російське походження троля видають слова «укронацисты» і «американцы». Інший троль мімікрує під українця, закликаючи пожаліти українських військових: «Пожалейте хлопцев, потери чудовищные, один к десяти». Багато тролів присвячує свої дописи наступу ЗСУ, незважаючи на те, що для нас ця війна має екзистенційний характер. Україна не має права на поразку. Абсолютна більшість українців вірить у перемогу ЗСУ. Тоді як Росія може просто забрати свої війська, переконавши через пропагандистські канали свій народ, що російська армія в Україні виконала свої завдання.

Через пропагандистські телеканали

Значну частину ІПСО беруть на себе російські пропагандистські телеканали, які ведуть одночасно дві роботи, пов’язані як із залякуванням, так і з заспокоюванням української аудиторії. У відеоблозі «РосТВ збій: не так вже сильно потрібна нам ця Україна» від 25 липня 2023 року Роман Цимбалюк назвав це грою в доброго й поганого поліцейського. У випуску Романа Цимбалюка російський пропагандист і режисер Карен Шахназаров заявив, що Росія не збирається знищувати нашу країну, а тільки хоче, аби Україна стала дружньою державою. Навіть визнав, що в України можуть бути свої національні інтереси, назвав український народ великим і заявив, що ЗСУ не повинні воювати за Володимира Зеленського.

Російський пропагандист не розуміє, що ЗСУ і український народ воюють не за владу, а за право бути собою і жити у своїй країні. Шахназаров потішив українських глядачів, що Росія навіть може дозволити дублювати українською мовою пропагандистські передачі Володимира Соловйова. За півтора роки війни російські пропагандисти переконалися, що українське суспільство не ведеться на залякування і готове до будь-яких крайніх проявів російської агресії: до екологічних катастроф (Україна вже пережила це, коли російські військові підірвали Каховську ГЕС), до повторного нападу з території Білорусі (Україна вже це проходила), до нанесення удару тактичною ядерною зброєю. Український народ не може дозволити собі такої розкоші – боятися Росію, адже на кону виживання українців як нації. Своєю жорстокістю Росія лише радикалізує і об’єднує українське суспільство, робить його сильнішим. Переконавшись у тому, що Україну неможливо залякати, постійне нагадування російськими пропагандистами, що в разі перемоги Росії український народ буде підданий геноциду, а слова «Україна» і «українці» заборонені, розробники ІПСО намагаються запропонувати інший фінал для українців, суть якого передається назвою фільму Ченя Кайге «Убий мене ніжно».

Шляхом перекручування західних джерел

Російська пропаганда часто перекручує західні ЗМІ на свою користь, щоб ввести в оману українських читачів. З цього приводу Центр протидії дезінформації РНБО пояснював: «Начебто цитуючи матеріал The Washington Post, медіа рф пишуть, що у західних експертів «згасає ейфорія щодо успіхів ЗСУ після звільнення росією ключових населених пунктів на Донбасі. А в оригіналі йдеться про те, що росія адаптує свою тактику на Донбасі через брак людських ресурсів».

Через повідомлення політиків

Коли після Вільнюського саміту НАТО, який відбувся 11-12 липня 2023 року, в Кремлі зрозуміли, що Північноатлантичний альянс, остерігаючись гніву Росії, не дав Україні чітких сигналів щодо її перспектив у НАТО, російська влада відразу почала залякувати Польщу перенесенням війни в цю країну. Щоб запустити ІПСО проти Польщі, ФСБ через Путіна доручила Лукашенку озвучити нібито плани вагнерівців, які отаборилися в Білорусі, що вони збираються йти до Варшави і Жешува, де є летовище, що стало хабом західної зброї, котру доставляють для ЗСУ. Лукашенко про це публічно повідомив Путіну, і його повідомлення на весь світ розтиражували пропагандистські російські ЗМІ. Полюбляє виставляти в твіттері погрози ядерними ударами Україні і західним країнам колишній російський президент Дмитро Медвєдєв. Протягом 2022 року Лукашенко періодично залякував українське суспільство повторном нападом на Україну з боку Білорусі.

Психологічні операції є видом інформаційної війни. Біблійна легенда згадує Гедеона як людину, що звикла залякувати своїх ворогів під час війни. Одного разу він так налякав ворога, що той розгубився і напав на власні війська.

Як захиститися від російських ІПСО?

Крім інформаційної культури, про яку зараз багато говорять в Україні, слід припинити практику поширення в нашій країні російськомовних каналів. Армію треба готувати до того, аби кожен український воїн добре володів державною мовою, щоб відрізнятися від росіян. Людина, яка володіє українською мовою, помітить текст, перекладений за допомогою гугл-перекладача. Щоб захистити себе від ворожих ІПСО, українським користувачам інформацією слід відмежуватися від російського контенту, використовуючи перевірені джерела, блогерів і телеграм-канали. Особливу підозру має викликати інформаційний ресурс із поміткою, що це «неофіційний канал». Викликати підозру повинне поширення тез, схожих на російську пропаганду. Фейкові канали мають невелику кількість підписників, тоді як справжні – тисячі підписників. До цього ж справжні канали подають лише реальні новини, а не роздуми про політику, міжнародну ситуацію і, тим більше, не подають інформацію з російськими наративами на кшталт американських біолабораторій, бойових комарів, гусей, не поширюють занепадницькі настрої і депресивні новини. Це роблять тільки відверто ворожі і фейкові телеграм-канали. «StopFake», «Брехунець», «НотаЄнота», «Детектор медіа», «Інститут масової інформації», Національна спілка журналістів України, Український Центр протидії дезінформації при РНБО регулярно аналізують інфопростір на предмет нових російських маніпуляцій, фейків та ІПСО, і на ці ресурси можна підписатися в Telegram, Facebook та Instagram.

Володимир Даниленко, письменник

2 коментарі до “Технології поширення російських ІПСО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *