«Ми повинні працювати на об’єднання» – вважають нові жителі Бердянська

Бердянськ, круглий стіл

Під час круглого столу «Інтеграція переселенців у місцевих громадах: приклад Бердянська. Психологічні проблеми адаптації та як їх вирішувати», який проводився 20 жовтня Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика у партнерстві з громадською організацією «Переселенці та громади разом» в Бердянському художньому музеї ім. І. Бродського, говорили про серйозні речі.

Як живуть переселенці у місцевій громаді? Що найбільше хвилює нових жителів Бердянська? Як підвищити довіру ВПО до медіа, інтернет-видань, телеканалів? Як покращити комунікацію між переселенцями, владою, місцевими жителями і медіа? Як вирішувати психологічні проблеми адаптації – про це йшлося під час обговорення.

У заході взяли участь переселенці, представники влади, лідери НДО, журналісти, представники міжнародних організацій, місцеві жителі – всі ті, кому не байдужі проблеми людей, які будують своє життя заново.

В обговоренні взяли участь:

Наталія Токмань, начальник управління праці та соцзахисту населення;
Інна Тихомирова, голова Товариства Червоного Хреста у Бердянську;
Юлія Кривоноженкова, волонтер, співзасновниця ГО «Переселенці та громади разом»;
Наталя Веселовська, волонтер, громадська активістка;
Валентина Кузик, представник Інтерньюзу;
Надія Волкова, голова ініціативної групи «Нова Надія», джокерка Форум-театру;
Ірина Гладка, волонтер, тренерка з креативних методик;
Наталія Копиця, голова ГО «Жінка Майбутнього»;
Вiталiй Долбiнов, переселенець;
Анастасія Перепелиця, радник міністерства соціальної політики;
Олеся Венецька, юрист Данської ради у справах біженців.

Учасники піднімали ті проблеми переселенців, які вже четвертий рік не вирішуються владою, говорили про зусилля, що їх прикладають члени громадських організацій, які досить активні у невеликому Бердянську, для налагодження порозуміння між переселенцями і місцевою громадою.

Бердянськ

Волонтер Наталія Веселовська підкреслила, що місцева влада Бердянська, на жаль, не йде на діалог щодо вирішень проблем житла для переселенців. Також пані Наталія говорила про існування психологічних проблем, особливо у дітей, незважаючи на те, що після переїзду пройшло досить часу. Інна Тихомирова, голова Товариства Червоного хреста, розповіла про те, що організація три роки тому першою відреагувала на проблеми переселенців і зараз продовжує надавати підтримку, в першу чергу, інвалідам.

Ірина Гладка, тренерка з креативних методик, вважає, що проблеми переселенців по суті такі ж, як і проблеми місцевих жителів, тільки гостріші. Адже вони починають своє життя з нуля не за власним бажанням, а з втратами й випробуваннями, тому потребують підтримки і допомоги. «Переселенців важливо сприймати як позитивний потенціал для розвитку міста в цілому», –
підкреслила пані Ірина. – Головне – потрібно об’єднатися з місцевими жителями і владою й разом працювати на позитивний результат».

Важливим для кращої інтеграції переселенців учасники вважають соціально- психологічну адаптацію та взаєморозуміння. Доповідачі розповіли про свою діяльність, важливість комунікаційних заходів, які вони проводять, під час яких люди починають розуміти, що у них спільні цілі, схожі бажання, однакові проблеми.

Пані Наталія Токмань, начальник управління праці та соціального захисту населення, наголосила, що «мешканці міста стали більше довіряти переселенцям, а недовіра, яка залишається, в першу чергу провокується державою».

Лідери громадських організацій говорили про допомогу міжнародних організацій, які пропонують велику кількість грантів для переселенців, для розвитку власного бізнесу, отримання нових знань і створення робочих місць – головне бути активним і наполегливим.

Велике зацікавлення викликав гострий виступ Анастасії Перепелиці, радника Міністерства соціальної політики. Вона акцентувала увагу на вирішенні проблем з житлом. Пані Анастасія підкреслила, що модульні містечка на кшталт того, яке створено у Запоріжжі, не є вирішенням проблеми. Адже переселенці живуть там, немов у гетто і не соціалізуються й не інтегруються.

Бердянськ, круглий стілАнастасія Перепелиця закликала переселенців об’єднуватися, брати участь в акціях та вимагати від влади сприяння у вирішенні проблем житла.

Соціальний психолог Олег Покальчук порадив, як справлятись з психологічними проблемами, які виникають в процесі адаптації.

Дехто з переселенців кажуть, що вже відчувають себе повноцінними жителями Бердянська. Наприклад, Віталій Долбінов стверджує – перше, що він зробив – позбувся принизливого, на його думку, статусу «переселенець» і зрозумів, що все в його житті та житті його родини залежить тільки від нього.

Під час круглого столу було презентовано книгу «Знедолені? Нездоланні!». Андрій Чепрасов, житель Бердянська, консультант у Поинт Интернет 2.5 вважає, що ця книга потрібна не лише переселенцям, а і місцевим жителям, щоб вони краще усвідомлювали, як краще розуміти один одного.

Захід проводився  Інститутом демократії імені Пилипа Орлика (Київ) в рамках проекту Інтерньюзу за фінансової підтримки Уряду Канади через Міністерство міжнародних справ Канади.

Фото Катерини Мирної

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *