Як у 2020-му висвітлювати війну на Сході України – вебінар від Михайла Штекеля

Про правила роботи журналіста на передовій, про особливості інтерв’ю із постраждалими від війни мирними мешканцями розповів студентам-журналістам Донецького національного університету імені Василя Стуса медіаексперт ІДПО, кореспондент Радіо Свобода Михайло Штекель.

Під час вебінару студенти обговорили матеріали журналіста, написані під час відряджень на Донбас. Михайло Штекель брав участь у програмі Міністерства оборони України – embedding journalism – та розповів про свій досвід. Зокрема, на його думку, про хід конкретних операцій запитувати в офіцерів, а у сержантів та солдатів дізнаватися про побут, про особливості життя на передовій.

Також Михайло Штекель розповів про взаємодію із прес-офіцерами. За спостереженнями журналіста у 2014-2015 було легше отримати доступ на передову, а зараз усі необхідні бюрократичні процедури займають дуже багато часу, а деякі заздалегідь сплановані відрядження можуть і зірватися.

Щодо інтерв’ю із мирними мешканцями, які проживають поблизу зони бойових дій, Михайло Штекель дав таку пораду: не нав’язуватись і не тиснути, а говорити тільки із тими, хто сам хоче висловитись. Також, за словами журналіста, не потрібно сперечатися із ними, а, перш за все, вміти слухати.

Студенти запитували й про те, як знаходити теми для висвітлення. Для цього, за словами Михайла Штекеля, важливо напрацьовувати контакти, постійно бути в курсі подій, інколи допомагають соціальні мережі.

“Мені було дуже цікаво поспілкуватися зі студентами. Адже вони не тільки ставили запитання, але й “препарували” мої тексти”, – каже Михайло Штекель.

Під час вебінару обговорили такі тексти, як:

Захід став можливим за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Висновки й точки зору, що висловлені в публікації / моніторингових звітах, є виключно експертними судженнями Інституту демократії імені Пилипа Орлика і можуть не збігатися з точкою зору USAID чи Internews.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *