Світлана Єременко

Світлана Єременко —виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика, керівниця проєкту з моніторингу регіональних ЗМІ. Журналістка, медіаекспертка, тренерка.

Свою професійну діяльність починала в Донецьку, в редакції донецької обласної молодіжної газети. У вересні 1993 року була незаконно звільнена за національні переконання.1992 увійшла до складу фундаторської редакційної колегії першої незалежної газети на Донеччині — «Східний часопис», заснованої Донецьким обласним товариством української мови. 1995 стала співзасновницею і головною редакторкою наукового аналітично-інформаційного журналу «Схід».

На початку 2000 з колегами створила громадську організацію «Донецький прес-клуб», голова прес-клубу. Керувала Національним прес-клубом Українського освітнього центру реформ. З 2005-го — редакторка аналітично-інформаційного журналу «Аспекти самоврядування» Фундації «Україна-США».

З 2011 працює в Інституті демократії ім. Пилипа Орлика координаторкою проєктів, що їх втілював інститут. З 2014 виконавча директорка ІДПО. Основна діяльність Інституту — вивчення та системний аналіз проблем громадянського суспільства, розвитку демократії в Україні, свободи слова, розвиток незалежних медіа, інформаційна безпека. Керує проєктом з моніторингу регіональних медіа в різних областях України, що вже 10 років проводиться Інститутом за підтримки Інтерньюзу.

Авторка більше 50 проєктів, спрямованих на розвиток демократії, зміцнення громадянського суспільства, боротьбу з корупцією, утвердження свободи слова і незалежних медіа, медіаграмотності, протидії дезінформації, налагодження діалогу між медіа і громадськими організаціями, залучення громадян до участі та підвищення активності на виборах.

Ініціаторка проєкту з написання і друку двох книг «Знедолені? Нездоланні!» про успішних переселенців, які змушені були залишити свої домівки внаслідок війни Росії проти України.

Авторка книги «Живопис як молитва» про унікального українського художника постмодерніста Олега Мінька та збірки новел «Терикони під літаком» (2014). «Терикони під літаком» здобули першу премію у конкурсі «Літературні відкриття року», яку присуджують за найкращий дебют у прозі. Оповідання «Терикони під літаком» увійшло в антологію найкращих українських соціальних оповідань ХХІ століття «Похід через засніжений перевал».

Світлана Єременко – одна з героїнь книги «Донбасія» Ігоря Зоца про людей, які відстоювали Україну й українство на Донеччині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *