В Польщі критикують плани ухвалення закону про боротьбу з фейками

Тарчинський

Депутат Сейму Польщі від партії PiS Домінік Тарчинський (Dominik Tarczyński – на фото) працює над законопроектом, що передбачатиме покарання за фейкові новини. Закон, за словами депутата, буде переслідувати, як тих осіб і медіа, що створюють “фальшиву” інформацію, так і тих, хто її розповсюджує.

Автор законопроекту навіть не намагається приховувати його політичні цілі, переконані експерти і оглядачі в Польщі. На переконання автора законопроекту, вся опозиція в країні, з моменту перемоги на останніх виборах в парламент Польщі партії Prawo i Sprawiedliwość, в якості зброї використовує брехню. З метою подолати це явище і готується новий законопроект.

Його закон, як розповів Д. Тарчинський в ефірі однієї з радіостанцій, передбачає жорстоке покарання за поширення неправди.  Всі, хто заробив на поширенні брехні, скажімо, 1,5 млн злотих, пояснив політик, повинні їх віддати і заплатити ще 100% цієї суми в якості штрафу.

Як повідомляє видання Wirtualnemedia.pl, яке поцікавилося реакцією видавців та журналістів на цю ініціативу політика від партії влади, оцінка проекту є однозначно негативною.

Як наголошують експерти, вирішувати, що саме є брехнею, будуть суди, які зараз повністю контролюються однопартійцями автора законопроекту. “Законопроект є просто ідіотським, і я не знаю що тут коментувати”, заявила одна з співрозмовниць видання, журналістка Ева Ванат. “Чи може PiS його ухвалити? Звичайно, що може. Чому ні?”, риторично запитує вона.

Заступник головного редактора Dziennika Gazety Prawnej Марек Тейхман (Marek Tejchman) не приховує свого негативного ставлення до ідеї депутата, але дивиться на проблему fake news, як на один із викликів, з якими стикається наша цивілізація. Не існує чіткої стратегії вирішення цієї проблеми, більше того, немає чіткого визначення самої проблеми, вважає журналіст. На його думку, Польща потребує ринку, на якому рекламодавці не керувалися б політичним переляком чи лояльністю, підтримуючи або караючи видання в залежності від оцінок, які там публікуються. Тоді як у нас, продовжує Тейхман, роками вирощується механізм преміювання “своїх” медій і покарання тих, хто презентує іншу точку зору. Цей механізм, який знищує свободу слова, є одним із небагатьох тривалих компромісів між різними партіями, підкреслює редактор.

Тоді як ми потребуємо громадянської освіти, завдяки якій поляки будуть свідомо, критично і без зайвих емоцій аналізувати інформацію, з якою вони мають справу, і джерела, що її поширюють, наголошує Тейхман.

Директор Wyborcza.pl Моніка Лех (Monika Lech) в свою чергу, переконана, що вже давно існують механізми, що обмежують поширення фейкових новин. Журналістська етика та медійне право, професійні редактори і відповідальні головні редактори, свідоме суспільство, яке не піддається на так званий клікбейт, та бізнес моделі, які базуються на стосунках між медіа і їхніми споживачами – це є найкращий захист від фейкових новин, який я знаю, і на цьому ми маємо наполягати, переконана Моніка Лех.

(фото – echodnia.eu)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *