Росія закрила авіасполучення з Туреччиною, реагуючи на підтримку Стамбулом України – Наталя Беліцер

Вже більше тижня експерти і аналітики обговорюють рішення Росії про закриття авіасполучення з Туреччиною з 15 квітня по 1 червня. У Москві кажуть, що все це через пандемію коронавірусу. Утім, досить цікавим збігом є те, що напередодні такої заяви в Туреччині з дипломатичним візитом побував Володимир Зеленський і президент Туреччини Реджеп Ердоган в черговий раз заявив, що не визнає анексію Криму Росією.

Чому ж Росія призупинила авіасполучення з Туреччиною та до чого тут Україна пояснює у коментарі експертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер.

Формальний привід для тимчасового припинення авіасполучення виглядає, на думку експертки, цілком переконливо: у Туреччині дійсно надзвичайно напружена ситуація з поширенням COVID-19, і вона не покращується, попри жорсткі протиепідемічні заходи. Однак з іншого боку, збіг у часі кількох подій навряд чи випадковий.

Згідно з повідомленнями з різних джерел, турецького лідера просили не пропускати американські есмінці до Чорного моря і не акцентувати на підтримці України, зокрема, в питаннях Криму й Кримської платформи, а також не продавати Україні сучасну зброю. І якщо першу проблему було вирішено позитивно (для Росії) за ініціативи США, добитися поступливості Ердогана в питаннях взаємин з Україною Путіну не вдалось,– говорить Беліцер. Експертка додала, що якщо брати до уваги висловлену Ердоганом рішучу підтримку України, і не тільки на рівні риторики, а й втілену у низці конкретних домовленостей і підписаних документів, цей крок виглядає як помста за таку непоступливість, націлена на заподіяння, у першу чергу, економічної шкоди країні, бюджет якої й добробут громадян значною мірою залежать від туризму.

Дійсно, на цей період – з 15 квітня до 1 червня – більш ніж півмільйона росіян забронювали тури в Туреччину, вартість яких склала 32 мільярди рублів. Російські політики, громадські діячі та пропагандисти – зокрема, віце-спікер Ради Федерації Костянтин Косачов – напряму пов’язували цей захід з необхідністю “покарати” державу, яка дозволяє собі відверто підтримувати Україну під час її фактичної війни з Росією і заявляти про незаконну анексію Криму. Більше того, було сказано, що відмова від поїздок до Туреччини на користь “внутрішнього туризму” була б виявом “справжнього патріотизму” росіян, – пояснила Беліцер.

Експертка каже, що окрім політичної складової, це рішення могло бути обумовлено й фінансово-економічними міркуваннями, тобто намаганнями залишити в Росії кошти, які мали бути витрачені за кордоном. А серед ключових курортних місцевостей, куди можуть бути спрямовані туристичні потоки, називають і тимчасово окупований Крим, курортний сезон в якому під загрозою зриву через критичну ситуацію з водопостачанням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *