Інституту демократії ім. Пилипа Орлика – 30!

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика є однією з найперших інституцій громадянського суспільства в Україні. Він був заснований ще до проголошення незалежності за ініціативою Фундації “Україна – США”. ІДПО офіційно зареєстровано у 1993, а його головною метою був розвиток демократії і впровадження реформ в Україні.

30 років! Привід для святкування, зустрічі з колегами, партнерами і друзями, прийняття привітань і підбивання підсумків. Але, на жаль, ця солідна дата в історії ІДПО випала у час найбільшого випробування за увесь час незалежності. Україна протистоїть жорстокому, брутальному і переважаючому ворогу – Росії. Українці виборюють своє право на свободу, незалежність і вільне життя. Тому святкувати будемо після перемоги!

Але коротко згадаємо про здобутки. За цей, чималий для історії інституції час, було зроблено дуже багато! Реалізовано серію проєктів з реформування уряду, Верховної Ради, активізації участі громадян, особливо молоді, у виборах, становлення громадянського суспільства і місцевого самоврядування, проблем корінних народів Криму, зміцнення незалежних медіа і свободи слова, підтримки біженців і волонтерів.
Як одна з перших організацій громадянського суспільства Інститут пережив злети і важкі часи. На початку 2000 на Інститут скоїли агресивний напад російські попи, було пошкоджено приміщення та знищені документи. А в кінці 2008 невідомими нападниками було викрадено архів Інституту. Та незважаючи на це, ІДПО живе і продовжує активну діяльність.

За останні 10 років нам вдалося сформувати високопрофесійну команду однодумців, до якої входять, зокрема, і регіональні експерти. В Інституті працює 8 експертних груп в регіонах. Завжди надійні, фахові і відповідальні Алла Федорина, Володимир Садівничий, Алла Ярова (сумська екпертна група); Любов Василик і Тетяна Смолдирєва (досліджують чернівецькі і хмельницькі медіа); Тетяна Строй, Олена Самойленко й Ірина Черниченко (донецька експертна група); Ірина Новожилова і Андрій Сочинський (дослідники житомирських та чернігівських медіа); Олена Іванова, Ольга Мойсеєва (одеська експертна група), Наталя Стеблина, Ірина Назарчук, Орест Семотюк (дослідники полтавських медіа), Наталія Назарова і Валерій Дрешпак (дніпропетровська експертна група). Радіємо, що рік тому до нас приєднались професійні та відповідальні експерти з Ужгорода Ірина Бреза, Анна Семенюк, Роман Сов’як.
Дорогі колеги з регіонів, гордимося, що ви з нами!

У 2013 році експерти ІДПО першими серед медіа організацій почали досліджувати регіональні ЗМІ з метою покращення якості їх контенту. Спочатку у 4 регіонах України, далі у 8. За ці десять років ми досліджували авторитетні впливові медіа майже у всіх регіонах. Окремо проводився моніторинг роздержавлених регіональних ЗМІ. Експерти ІДПО вивчали їх проблеми, якість інформації, яку вони надають громадянам у перехідний період, та допомагали стати кращими, сильнішими. За результатами моніторингу за 10 років було написано і оприлюднено сотні звітів і аналітичних статей, розміщених на сайті ІДПО і партнерських організацій.

Більше 300 тренінгів зі стандартів журналістики, журналістської етики, фандрейзингу (залучення коштів), налагодження співпраці між владою, громадою і ЗМІ, медіаграмотності провели за останній час наші досвідчені й креативні Наталія Стеблина, Тетяна Строй, Олена Самойленко, Алла Федорина, Валерій Дрешпак, Тетяна Смолдирєва та запрошені експерти Вахтанг Кіпіані, Олег Покальчук, Отар Довженко, Діана Дуцик, Сергій Шашенко, Борис Родієвський, Михайлина Скорик, Олена Сивицька, Анастасія Шибіко, Анна Сердюк.

60 тренінгів з протидії дезінформації для вчителів, бібліотекарів, суддів, прокурорів, журналістів, студентів, представників влади було проведено з початком війни. Наша команда надає великого значення підвищенню медіаграмотності громадян, покращенню рівня критичного мислення. Важливо, що ми дістаємось у малі міста і містечка, де не так багато громадських організацій, і де люди особливо потребують нових знань у час війни. Понад 1500 людей різного віку, сфер діяльності і зацікавлень взяли участь у тренінгах ІДПО.

4 книги у друкованому та онлайн варіанті та аналітичну доповідь було видано тільки за чотири передвоєнні роки Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика. Це дві збірки нарисів “Знедолені? Нездоланні! Успішні історії переселенців”( 2016 і 2017); “Місцева преса. Посібник для ЗМІ. Як регіональним журналістам працювати у часи змін та кризи демократії” (2019); “Кримські татари як корінний народ” (2016). А також наша Наталія Беліцер, одна з найдосвідченіших експертів з проблем корінних народів Криму, взяла участь у написанні аналітичної доповіді “Переосмислення деокупаційної політики України в рамках гібридної війни Росії проти України”.

Багато вдячних відгуків отримала програма “Екстернат ІДПО” (координаторки Олена Самойленко і Тетяна Строй), яка покликана підвищити стійкість регіональних медіа, покращити якість інформації, візуальне оформлення видань, розширити платформи подачі інформації. За два роки навчання в “Естернаті ІДПО” пройшли 15 редакцій і 45 журналістів. 10 кращих з них отримали фінансову підтримку.
З початком великої війни, після 24 лютого 2022 року ми започаткували новий напрямок – навчання фіксерів. Наші експерти, досвідчені фіксери Юрій Залізняк та Орест Семотюк, протягом року читали мастер-класи для журналістів, політологів та людей інших професій зі знанням іноземних мов, які зацікавлені фіксерингом. Протягом року проведено 8 майстер-класів, в яких взяли участь в понад 200 осіб. Дехто з учасників вже допомагає іноземним журналістам у висвітленні війни Росії проти України, інші планують це робити. Вважаємо цей напрямок надзвичайно важливим, тому продовжимо його в наступному році.

4 всеукраїнських круглих столи з проблем регіональних медіа та одну конференцію на підтримку переселенців з окупованих територій і анексованого Криму провів Інститут демократії ім. Пилипа Орлика за участю представників влади, провідних експертів, регіональних редакторів і журналістів, партнерських громадських організацій.

Понад 30 медіа дискусій у регіонах на теми журналістики, захисту інформаційного простору, протидії російській пропаганді за участю представників влади, редакторів, журналістів, лідерів громадянського суспільства було проведено експертами Інституту.

Аналітикиня ІДПО Наталія Стеблина з початком війни досліджує та викриває маніпулятивну редакційну політику ліберальних російських медіа та блогерів. На сайті Інституту, “Детекторі медіа” та Радіо Свобода ці публікації викликали величезне зацікавлення.

Статті експертів Інституту Алли Федорини, Наталії Стеблини, Ірини Черниченко, Володимира Садівничого, Ірини Новожилової, Валерія Дрешпака, Алли Ярової та запрошених авторів Ірини Авраменко, Олега Покальчука, Ігоря Зоца, Володимира Даниленка на сайті ІДПО (редактор Сергій Рачинський) піднімають найактуальніші проблеми журналістики, інформаційного простору, протидії російській пропаганді і дезінформації.

Зрозуміло, що така широка і різнопланова діяльність була б неможлива без наших партнерів. Найперше, ми безмежно вдячні нашому довгорічному партнеру і грантодавцю Інтерньюз. Джиліан МакКормак, Оксана Майдан, Тетяна Степикіна, дякуємо за довіру! Дякуємо також, NED, Посольству США, фонду “Відродження” та іншим грантодавцям, які у різні часи підтримували діяльність ІДПО.

Для розвитку громадянського суспільства, посилення його впливовості дуже важлива співпраця, взаємопідтримка та єдність громадських організацій. Дякуємо за співпрацю нашим партнерам ІСАР Єднання, “Детектору медіа”, Національній асоціації медіа, Інтерньюз -Україна, Інституту масової інформації, Українському інституту медіа та комунікацій та іншим колегам.

Особлива вдячність за довгорічну співпрацю, за те, що завжди можемо довіряти, покластися, бути впевненими у результаті, нашим надійним регіональним партнерам Харківському, Львівському, Волинському, Донецькому, Дніпропетровському, Запорізькому, Полтавському, Сумському, Черкаському, Хмельницькому, Вінницькому, Тернопільському, Кропивницькому прес-клубам, а також прес – центру Рaritet (Одеса), медіа –центру “Моє місто” (Чернігів).

Впевнені, що далі нас чекає ще багато років плідної співпраці, цікавих ідей, корисних справ. Наближаємо перемогу разом!

Світлана Єременко,
виконавча директорка Інституту демократії ім. Пилипа Орлика

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *