Навчитися і навчити дітей, – завдання з медіаграмотності

Тренінг «Інформування та дезінформація. Правила інформаційної безпеки в час війни» відбувся у Демидівці Рівненської області.

Аудиторію цього разу склали переважно освітяни – керівники та вчителі навчальних закладів Демидівської громади: школи мистецтв, спортивної школи, гімназії та семи ліцеїв. Також до навчання долучилися фахівці дитячих садків, бібліотеки, будинку культури та селищної ради.

Традиційно для тренінгів, що проводяться за проєктом ІДПО, говорили про дезінформацію та її відмінність від незаангажованого інформування; про те, як відрізнити якісне джерело інформації від неякісного, впізнати маніпуляційні матеріали – у різних форматах медіа; загалом ішлося про інформаційну війну та канали, якими впроваджує свою дезінформацію ворог.

«Аудиторія зібралася мотивована, зацікавлена, а головне – з добрим розумінням важливості обговорюваної проблематики та потреби передавати ці знання далі, – говорить медіаекспертка Інституту демократії імені Пилипа Орлика, доцентка кафедри журналістики та філології Сумського державного університету Алла Федорина. – Про це свідчать і ті теми, які назвали учасники для ймовірних майбутніх тренінгів: медіаграмотність у освіті, медіаграмотність для бібліотекарів, онови надання знань із медійної освіти дітям і підліткам, зокрема – як говорити про війну з учнями початкової школи…»

Корисність спілкувань із теми зазначили і учасники. «Цікавий матеріал, наданий на тренінгу, я використаю й у адміністративній роботі, і як учитель інформатики», – відгукнувся директор опорного закладу Демидівський ліцей Олександр Вальчун. «Потрібно вчити дітей правильно користуватися соцмережами», – зробила висновок директорка Острівської початкової школи Ольга Коноплюк. «Фейки зараз, у час війни, дуже поширені. Те, що дізналася про них, буду застосовувати у своїй роботі у бібліотеці», – говорить провідна методистка КЗ «Центральна бібліотека» Демидівської селищної ради Людмила Ковальчук.

Головний спеціаліст відділу освіти Демидівської селищної ради Олег Гусаревич, який ініціював запрошення медіатренерів ІДПО до громади, впевнений: така робота має продовжуватися, громада цього потребує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *