Описовий звіт за січень 2021 року – Дніпропетровська область

У січні 2021 року експертна група ІДПО в Дніпрі дослідила контент чотирьох провідних друкованих і чотирьох онлайн видань у Дніпропетровській області. Для аналізу було обрано газети «Днепр вечерний» (м.Дніпро), «Горожанин плюс» (м.Дніпро), «Репортер» (м.Нікополь), «ТН-Експрес» (м.Павлоград) та веб-сайти Gorod.dp.ua https://gorod.dp.ua (м.Дніпро), «49000.com.ua» https://49000.com.ua/ (м.Дніпро), «Событие» https://sobitie.com.ua/ (м.Кам’янське), KRIVBASS.CITY http://krivbass.city/  (м.Кривий Ріг).

За період з 25 по 31 січня загалом оцінено 197 публікацій в друкованих виданнях і 400 матеріалів, оприлюднених на сайтах.

Моніторинг, що проводився, привернув увагу експертів до таких тенденцій, що проявилися у медіапросторі області протягом цього періоду. 1. Медіа, які в час локдауну мають дефіцит інформаційних приводів і зосереджуються на локальній тематиці (зокрема, історія, краєзнавство, знакові постаті місцевої громади тощо), готують здебільшого якісні матеріали, зорієнтовані на інтереси цільової аудиторії. 2. Редакції не приділяють належної уваги добору, аналізу та обробці запозичених матеріалів, ретельному вивченню походження таких матеріалів, адаптації до запитів місцевої аудиторії тощо. 

ДРУКОВАНІ ВИДАННЯ

Професійні стандарти

Середня оцінка друкованих видань регіону, які оцінювались, за дотримання стандартів у січні 2021 року – 9,86 бала (з 12 максимально можливих).

Аналіз матеріалів, які потрапили до вибірки, дозволяє зробити такі висновки. Місцеві газети подавали інформацію доступною мовою, без дискримінаційних висловлювань. За ці стандарти ЗМІ отримали по 1,98 і 2,00 бала відповідно. Не в усіх публікаціях були чітко зазначені джерела інформації, тому за достовірність оприлюднених фактів експерти виставили 1,78 бала. Найменшу оцінку видання мають за дотримання стандарту «Баланс думок» – 0,55 бала. Так, більшість проаналізованих журналістських матеріалів подано з урахуванням лише однієї точки зору, з однієї позиції, що позбавляє публікації неупередженості.

Достатньо якісними є матеріали газети «Днепр вечерний». У 10 з 16-ти оцінених публікацій тут подано позиції різних сторін ситуацій, коментарі експертів, альтернативні думки. Загальний бал за дотримання журналістських стандартів у цій газеті найвищий – 10,31. Матеріали, які були опубліковані в «ТН-Експрес», оцінено в 10,06 бала. «Горожанин плюс» отримав 9,94 бала. «Репортер» – 9,13 бала.

Січневий локдаун позначився і на роботі редакцій. Так, Павлоградська газета «ТН-Експрес» виходила у скороченому варіанті – на 8 шпальтах замість традиційних 16-ти. Журналістських матеріалів у номері, який аналізували експерти, небагато, переважно – соціально важлива довідкова інформація, замітки. Аналогічна ситуація і з Нікопольським «Репортером» – необхідний для моніторингу обсяг матеріалів забезпечили невеличкі інформаційні повідомлення, розміщені в рубриках «Срочно в номер!», «Тревожная хроника», «По Украине». Такі публікації за стандартами не дотягують до високих балів, через що складно об’єктивно визначити професіоналізм журналістів.

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

У січні 2021 року середній відсоток виявленої в чотирьох друкованих ЗМІ регіону «джинси» склав 3,6% від загального обсягу газетних публікацій. 

Згідно з висновками експертів ІДПО, а також з урахуванням результатів «перехресного» оцінювання (цього разу ЗМІ Дніпропетровщини аналізували і Житомирські експерти), зі 167 матеріалів тижневого контенту, проаналізованих на замовність, 7 мають ознаки політичної або комерційної «джинси» – 4 і 3 відповідно.

Так, ознаки політичної замовності містять публікації: «Гуфман: “Центральная власть несет полную ответственность за рост тарифов на услуги ЖКХ”» та «Геннадий Гуфман: “Людей, разочаровавшихся в действиях власти в отношении вкцинации от covid-19, стало в 2,5 раза больше”» («Горожанин плюс» від 28.01.2020р.); «Тарифный майдан, или Терпение народа лопнуло?» («Репортер» від 28.01.2021р.); «Дмитрий Кисилевский: в условиях кризиса важно обеспечить работой и предприятия, и людей» («Днепр вечерний» від 28.01.2021р.). Ці матеріали відображають або просувають позицію та інтереси окремих депутатів місцевих рад та Верховної Ради України, що за методологією моніторингу є ознакою замовності.  

У номері «ТН-Експрес» від 28.01.2021р. вміщено іміджеві матеріали щодо діяльності компанії ДТЕК «Павлоградвугілля» («Виноваты ли шахты в порывах на водоводе?», «Пенсионеры полностью обеспечены топливом», «ДТЭК выпустила подарочную серию почтовых марок»). За критеріями оцінки матеріалів, що мають ознаки замовності, експерти віднесли такі до комерційної.

Протокольно-офіційна інформація (офіційні повідомлення, роз’яснення, оголошення тощо органів влади чи державних структур)  становить 1,8% загального контенту. 

Неналежно маркованих матеріалів (таких матеріалів рекламного характеру, маркування яких не відповідає вимогам українського законодавства) за моніторинговий період виявлено в загальному контенті 3,0% – 4 немарковані оголошення в «Днепре вечернем» і 2 в «ТН-Експрес».

Матеріали з ознаками пропаганди та маніпуляцій (пропаганда, проросійські приховані маніпулятивні меседжі, інші фейки та провокації)

В газеті «Горожанин плюс» від 28.01.2021р. вийшов матеріал «Зеленский рассчитается рейтингом». Провідна тема – набуття чинності статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Публікація підготовлена за матеріалами УІП («Український Інститут політики», директор – Руслан Бортник. За інформацією ТЕКСТИ.org.ua, близький до колишніх регіоналів, коментує на сайті ОПЗЖ, як експерт фігурує у російських виданнях) і носить маніпулятивний характер, оскільки містить зміщення акцентів і категоричні судження, зокрема: «Государственный язык должен быть и он есть. Но попытка государства регулировать языки бизнеса и общения, во-первых, обречена на провал, во-вторых, создает неудобство гражданам, в-третьих, создает и усиливает рукотворный общественно-языковой конфликт». Цей текст за критеріями Методології оцінювання експерти віднесли до категорії «Присутність проросійських меседжів».

Також привернула увагу експертів публікація «Почему в школах сокращают 10-11-е классы уже в этом году» («ТН-Експрес», 28.01.2021р.). «Вона підготовлена за матеріалами таких ресурсів як strana.ua та kurs.com.ua (сайт, основна тематика якого – курси валют, хоча новини також подаються). При цьому не вказується працівник редакції, який її готував, а як експерти виступають лише київські освітяни та фахівці з добору персоналу. Думкою ж місцевих працівників освіти, роботодавців щодо цієї гострої теми редакція не поцікавилася, проте залишила з першоджерел узагальнюючі твердження, які мають ознаки маніпуляції, як то «в украинских школах паника», «большинство школ лишится права принимать на учебу старшеклассников», «волнуются не только ученики, но и учителя, ведь большинству придется искать работу – их услуги школам больше не понадобятся» (такі висновки зроблено, скоріш за все, на основі висловлювань лише директора київської школи № 148), та оціночне судження експертки з добору персоналу: «Если нашим детям не дадут возможности получать среднее образование здесь, они, вполне вероятно, могут выбрать лицеи, а потом и вузы, в Польше, Чехии, Германиии т. д.», – коментує Валерій Дрешпак. 

Цей матеріал, згідно з висновками Житомирських та Дніпровських експертів, містить ознаки «Критерію 9» («фейки» та провокації).

Теми, жанри, тональність, походження

Теми

У кожного з проаналізованих видань відзначаємо власні тематичні пріоритети. Зокрема, в матеріалах «Днепра вечернего» переважає місцева тематика соціогуманітарного спрямування. В газеті «Горожанин плюс» більшість публікацій на політичну тему. В Нікопольському виданні «Репортер» – із соціальних питань і охорони здоров’я. Газета «ТН-Експрес» (Павлоград) цього тижня багато уваги приділила економічній тематиці.

Видання  продемонстрували при цьому різний ступінь «заглиблення» у місцеву тематику. Як приклад, газета «ТН-експрес» (Павлоград) здивувала низьким ступенем уваги до місцевої тематики, зокрема життя міст, у яких розповсюджується. Натомість багато уваги у випуску газети, який аналізувався, приділено економічній тематиці, іміджевим матеріалам щодо діяльності компаній регіону та «цікавинкам звідусіль». А от матеріали видання «Репортер» (Нікополь) орієнтовані на місцевого читача – публікації мають локальну прив’язку: у статтях, де роз’яснюються зміни, наприклад, законодавства, автор наводить для прикладу, як ці новації вплинуть на нікопольчан. 

Загалом у друкованих ЗМІ регіону цього тижня висвітлювались майже усі теми, окрім «Корупції», «Переселенців» та «Релігії».

13% публікацій присвячено висвітленню місцевих питань – життя громади, соціальна сфера, інфраструктура. Для Дніпровських газет інформприводи дала сесія міськради, яка відбулась на початку тижня. 12% друкованого контенту стосуються теми охорони здоров’я, Covid-19 («Горожанин плюс» і «ТН-Експрес» піднімали питання вакцинації), проблем малозабезпечених. Економіка, тарифи, промисловість розкриваються у 10% текстів.

Майже в однаковій мірі (по 4%) подавались читачам новини зі сфери освіти і науки, про спортивні досягнення, а також матеріали на тему історії та краєзнавства.

 «Газета «Днепр вечерний» є показовим виданням, де багато уваги приділяють історичній та краєзнавчій тематиці («Молочное прошлое», «Главное –выжить», «Кровавый Холокост в городе на Днепре» та інші). Ці матеріали є достатньо якісними та зорієнтовані на запити ключового сегмента аудиторії газети. Видання спрямоване на місцеву тематику переважно соціогуманітарного спрямування», – коментує Валерій Дрешпак.

«Днепр вечерний», від 28..01.2021р. 

Про війну на Сході України (2% загального друкованого контенту) цього тижня писала газета «Репортер»: інформація подається на першій шпальті в рубриці «Вести с фронта».

«Репортер», від 28.01.2021р.

Жанри матеріалів. 

Щодо різноманіття жанрів, які використовують редакції. Найпопулярніші – інформаційні жанри: замітки, новини, короткі повідомлення – 44%. 

Аналітика (кореспонденція, стаття, огляд) і авторські колонки також є у кожному виданні – разом 14%. Інтерв’ю – 5% (найбільше таких матеріалів – 7 – в газеті «Днепр вечерний»).

Цього тижня місцеві друковані ЗМІ зовсім не публікували журналістських розслідувань і рецензій.

Інші жанри зустрічаються не у всіх газетах. Зокрема, публікації офіційно-ділового стилю, що не були опрацьовані журналістами і мають відповідні підписи виконавців, друкували усі видання крім «Горожанина». Показник так званого «паркету» – 6%. Художніх творів – 3% загального газетного контенту. Таких матеріалів цього тижня не подавав лише «Днепр вечерний». А листування з читачами на сторінках газети (2%) практикували  «Горожанин» і «Репортер».

27% матеріалів віднесено до категорії «Інше».

Тональність оприлюдненої друкованими ЗМІ інформації переважно нейтрального характеру – 98% оглянутого контенту. По 1% «позитиву» і «негативу».

Щодо походження матеріалів, 45% дослідженого контенту – власні матеріали. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 35%. Не ідентифікованих – 20%.

Сайти

Середня оцінка професійності сайтів Дніпропетровщини – 9,48 бала із 12 можливих. Серед Інтернет-видань результати такі: «Gorod.dp.ua» отримав 9,00 балів; «49000.com.ua» – 9,69; «Событие» – 9,19 та «KRIVBASS.CITY» – 10,06.

Бали за дотримання базових стандартів експерти розподілили так (максимум – 2): за «Відсутність мови ворожнечі» – 1,98 бала; 1,92 – за «Доступність»; 1,66 і 1,63 – відповідно за достовірність і за відокремлення фактів від думок; за «Повноту» – 1,58; «Баланс думок» отримав 0,72 бала.

Варто зазначити, що Криворізький онлайн-ресурс «KRIVBASS.CITY» – єдиний, де усі 16 матеріалів, відібраних до аналізу, містять посилання на джерела інформації. А найбільш збалансований контент у сайта «49000.com.ua».

«Зауважу, що оцінку з дотримання стандартів на «Gorod.dp.ua» суттєво знизили за окремими показниками запозичені матеріали, яких на сайті понад 80% – повідомлення інших медіа, а особливо – прес-служб. Власні ж повідомлення журналістів сайту є достатньо якісними», – коментує отриманий результат експерт Валерій Дрешпак. 

Також експерти звертають увагу авторів на необхідність більш ретельно працювати над текстами, аби не допускати перекручення першоджерел. Як приклад, публікація на сайті «KRIVBASS.CITY» «В Покровском районе продолжают рейды “Неблагополучная семья”» (http://krivbass.city/news/view/v-pokrovskom-rajone-prodolzhayut-rejdy-neblagopoluchnaya-semya). Новина підготовлена на основі повідомлення районної служби у справах дітей на її сторінці у Facebook. 

В оригіналі: «26.01.2021 спеціалістами служби у справах дітей були проведені профілактичні рейди щодо перевірки сімей, де проживають діти, які опинились у складних життєвих обставинах. Під час рейду були перевірені умови проживання 3–х дітей, які мешкають у 3–х сім’ях. З батьками були проведені профілактичні бесіди щодо належного виконання своїх батьківських обов’язків та створення необхідних умов для проживання та виховання своїх дітей». 

У повідомленні KRIVBASS.CITY: «С нерадивыми родителями (виділено нами) проводят профилактические беседы.

В начале недели специалисты службы по делам детей Покровского района провели рейд “Неблагополучная семья”. Согласно кампании, профилактические рейды проводят в семьях со сложными жизненными обстоятельствами. Об этом сообщили в службе по делам детей Покровского района.

В этот раз специалисты посетили три семьи, в которых воспитывают трех детей. Рейдеры осмотрели условия жизни детей, а также провели профилактические беседы с родителями. Работники службы напомнили родителям их обязанности, а также необходимость создания благоприятных условий содержания детворы».

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

Середній відсоток матеріалів з ознаками замовності серед публікацій чотирьох онлайн-видань становить 2,9% від загального контенту (експерти виявили  таких 12 із 400 проаналізованих текстів). З них 10 мають ознаки комерційної «джинси» – сприяють реалізації товарів, робіт або послуг одного суб’єкта. Такі протягом тижня, що моніторився, розмістили усі сайти. 

Як політично замовні визнано 2 матеріали на сайті «49000.com.ua»:  «Схемами экс-главы Днепропетровского облсовета занялись в НАБУ и фискальной службе» https://49000.com.ua/skhemami-yeks-glavy-dnepropetrovskogo/  і «Как ставленник олигарха взял под контроль губернатора Днепропетровщины» https://49000.com.ua/kak-stavlennik-oligarkha-vzyal-pod-kont/. Обидва тексти про діяльність екс-очільників Дніпропетровської облради та ОДА, підготовлені журналістами  видання на основі статті, розміщеної на ресурсі «РБК-Україна» («Коррупция с большой дороги. Как Олейник контролировал господряды в Днепропетровской области» https://daily.rbc.ua/rus/show/korruptsiya-bolshoy-dorogi-oleynik-kontroliroval-1611665297.html ).

Відсоток «офіціозу»0,5% (2 повідомлення на сайті «KRIVBASS.CITY» – про відкриття у Кривому Розі офісу Держекоінспекції та про графік прийому його керівника). 

Неналежно маркованих матеріалів серед проаналізованого контенту експерти не зафіксували.

Щодо матеріалів з ознаками пропаганди, проросійських меседжів і фейків.

На сайті «49000.com.ua» привернув увагу матеріал «Суд отменил феминитивы и другие новые нормы правописания в украинском языке» https://49000.com.ua/sud-otmenil-novye-normy-pravopisaniya/, поданий з посиланням на Телеграм-канал Репортер UA. Йдеться про те, що суд задовольнив позов юриста Ростислава Кравця і відмінив постанову Кабінету Міністрів України, якою схвалювалася нова редакція українського правопису. Зокрема, автор матеріалу не наводить думки інших фахівців щодо юридичних наслідків такого рішення, натомість категорично стверджує: «уже в феврале незаконными станут все языковые нормы, принятые в 2019 году», що є однією з ознак маніпуляції. 

Теми, тональність, походження

Аналіз тематичних пріоритетів Інтернет-видань показав, що на сайтах переважають публікації про життя громади, регіону (18% контенту). Наступна за популярністю – кримінальна тема/ДТП (16%). Ще 11% – катастрофи, рятівні операції. 

14% новин присвячено коронавірусу – щоденна статистика по Covid-19, вихід країни з двотижневого локдауну. 7% – інші питання медичної та соціальної проблематики.

Тема «Освіта» також отримала 7%. Сайти інформували про початок і умови реєстрації на ЗНО, про освітню реформу. Хорошим інформаційним приводом цього тижня стала перемога команди інженерів з Дніпра у міжнародному конкурсі від «NASA».

Досить активно подавалась в онлайн-виданнях тема підвищення тарифів на комунальні послуги (7% текстів присвячено темі «Економіка»).

2% контенту стосуються теми викривання корупції.

Як і в друкованих ЗМІ, сайти зовсім не писали про проблеми вимушених переміщених осіб.

Тональність оприлюдненої сайтами інформації – переважно нейтрального характеру (95%). Ще по 2,5% – «позитив» і «негатив».

Приклад «позитиву» – авторський матеріал на сайті «Событие» «Люди Каменского: Санек, у которого лежит душа к технике» https://sobitie.com.ua/novosti/lyudi-kamenskogo-sanek-u-kotorogo-lezhit-dusha-k-tekhnike-fotoreportazh

Щодо походження матеріалів, то експерти помічають різну редакційну політику щодо ідентифікації авторства. Так, 100% публікацій сайтів «49000.com.ua» і «KRIVBASS.CITY» мають підписи журналістів. На сайті «Событие» власних матеріалів усього 8%  і 90% неідентифікованих. Відсоток авторських текстів на «Gorod.dp.ua» – 12%. Інші 88% – запозичені і містять посилання на джерело.

Таким чином, загальний відсоток власних матеріалів в чотирьох онлай-виданях – 55%. Запозичених і не ідентифікованих – по 22,5%. 

Проаналізувавши чотири Інтернет-видання, експерти відзначають, що сайт «49000.com.ua» працює активно і тематично різноманітно. Цього тижня у одній зі шкіл Дніпра виник мовний скандал – вчительку звинуватили у «занадто патріотичному» вихованні дітей. Журналісти цього онлайн-видання слідкували за розвитком ситуації, об’єктивно висвітлювали хід справи, подавали позиції усіх сторін конфлікту. 

На відміну від доволі поширеної практики більшості Інтернет-ресурсів (за браком суспільно-важливих подій у вихідні, новинні стрічки зазвичай нагадують кримінальні «зведення»), сайт «49000.com.ua» висвітлює тему історії регіону, а архівні фото відомих місць, цікавих архітектурних споруд доповнені розповідями і коментарями краєзнавців.

Більшість публікацій на сайті «Событие», не містять посилання на джерело інформації. За змістом публікації практично не помітно журналістської роботи. Утім, тут збалансовано подаються критичні матеріали на злободенні теми. Журналістські репортажі доповнені відео і фоторядом. Для прикладу, матеріал «Верните заработанное: дворники требуют от мэрии Каменского погасить задолженность (обновлено)» 

https://sobitie.com.ua/novosti/vernite-zarabotannoe-dvorniki-trebuyut-ot-merii-kamenskogo-pogasit-zadolzhennost

«На сайті KRIVBASS.CITY порівняно багато публікацій (20%) за тематикою COVID-19. Усі публікації мають авторство, проте низка з них відзначаються низьким ступенем обробки матеріалів прес-служб, на основі яких готується матеріал, – додає Валерій Дрешпак. – Сайт Gorod.dp.ua виразно зорієнтований на висвітлення різних аспектів життя громади, зокрема серед власних матеріалів показово превалює краєзнавча тематика, питання облаштування життєвого простору містян».

Моніторинг регіональних медіа, що проводиться Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика, здійснювала дніпровська група ІДПО у складі: Валерія Дрешпака, професора кафедри публічного управління та митного адміністрування Університету митної справи та фінансів, експерта з медіа-політики та масових комунікацій тематичних проектів прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, та Наталі Назарової, координаторки прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, журналістки, члена НСЖУ.  

Просимо взяти до уваги!

Узагальнений звіт ІДПО можна прочитати на сайті організації  http://idpo.org.ua/reports

Контакти:

координатор проекту
Наталя Назарова
050 919 84 79
Natalka.nazarova@gmail.com 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *