Моніторинговий звіт за червень 2022 року – Дніпропетровська область

Результати моніторингу свідчать, що медіа Дніпропетровщини у цілому прагнуть дотримуватися загальноприйнятих стандартів журналістики. В онлайнових виданнях зафіксовано окремі матеріали замовного характеру. ЗМІ багато писали про допомогу армії, теробороні, волонтерам, переселенцям. У цілому видання орієнтувались на нагальні місцеві проблеми, намагалися подавати об’єктивну і якісну картину того, що відбувається в регіоні. Пишуть про досягнення збройних сил України, про успішне освоєння іноземної зброї, про діяльність партизанів в тимчасово окупованих містах. І обов’язково згадують загиблих у війні українських військових. Середня оцінка професійності друкованих видань регіону у червні 2022 року – 10,84 з 12 максимально можливих. Вища за ту, яку газети Дніпропетровщини мали у січні 2022 – 10,47 бала.

На час проведення моніторингу (30 травня – 5 червня 2022 року) Україна вже більше 100 днів живе в умовах повномасштабного військового нападу росії. Нові реалії вплинули і на формат діяльності ЗМІ Дніпропетровської області. Так, деякі газети поновили друкований випуск у повному обсязі, деякі – частково, зменшили кількість шпальт чи скоротили періодичність. Є й такі, які досі не виходять. Щодо онлайнових видань, то серед тих сайтів, які ще на початку року були відібрані для дослідження та аналізу експертами ІДПО, суттєвих змін не було.

Для того, аби охопити інформаційну географію регіону, у червні 2022 року до моніторингу було відібрано такі провідні видання Дніпропетровщини: газети «Наше місто» (м.Дніпро) і «Берег надій» (м.Синельникове), інформаційні веб-сайти «Нікополь.Інформатор» https://nikopol.informator.ua (м.Нікополь), «Павлоград.dp.ua» https://new.xn--80aafeg3bveo.dp.ua (м.Павлоград), Gorod.dp.ua https://gorod.dp.ua (м.Дніпро), «49000.com.ua» https://49000.com.ua/ (м.Дніпро), «Событие» https://sobitie.com.ua/ (м.Кам’янське), KRIVBASS.CITY http://krivbass.city/  (м.Кривий Ріг).

Загалом протягом цієї моніторингової хвилі оцінено 102 публікації в друкованих виданнях і 435 матеріалів, оприлюднених в онлайнових медіа. 

Період проведення моніторингу був позначений такими ключовими для регіону подіями: продовжувалися артилерійські та ракетні обстріли громад на межі з окупованою Херсонщиною; в області тривала активна діяльність волонтерських організацій, які самостійно та за участі органів місцевої влади збирали в громадах, отримували з-за кордону та передавали необхідну допомогу військовим, а також приймали і допомагали тимчасово переміщеним особам; відбулися різноманітні заходи до Міжнародного дня захисту дітей.

Тематика інформаційних повідомлень проаналізованих медіа переважно стосувалася цих подій. Загалом до кожної теми, висвітленої локальними медіа у ці дні, можна додавати «…в умовах війни»: «Життя місцевої громади в умовах війни», «Промисловість / економіка / тарифи… в умовах війни», «Культура / освіта / кримінал… в умовах війни» тощо. У всіх медіа достатньою мірою представлено локальну тематику.

Достатньо якісний медіаконтент пропонують читачам газети. Сайти оперативно інформують про ситуацію в регіоні, спростовують фейки. Цього разу серед онлайнових матеріалів були зафіксовані такі, що мають ознаки політичної чи комерційної замовності. 

Друковані видання

Професійні стандарти

Обидві проаналізовані газети пропонують читачам достатньо якісний медіа контент. Так, згідно з висновками моніторингу, за дотримання журналістських стандартів «Наше місто» отримало 10,88 бала, а синельниківське видання «Берег надій» – 10,81 бала з 12 максимально можливих. 

Середня оцінка професійності друкованих видань регіону у червні 2022 року – 10,84 з 12 максимально можливих. Вища за ту, яку газети Дніпропетровщини мали у січні 2022 – 10,47 бала.

Експерти відзначають, що високий ступінь відповідності журналістським стандартам мають саме власні матеріали. Це вчергове ілюструє тезу про те, що автори переважно добре обізнані з професійними стандартами і за відповідних обставин чітко їх дотримуються. Зниження оцінок відбувається зазвичай через матеріали інших дописувачів, які також потрапили до вибірки для оцінювання.

І у «Нашому місті», і у «Березі надій» серед відібраних за допомогою генератора випадкових чисел та проаналізованих матеріалів переважають публікації, які відповідають базовим критеріям якісної журналістики.

Висновки щодо дотримання стандартів такі. За доступність викладу матеріалів газети отримали максимальні 2 бали. За відсутність мови ворожнечі – 1,97 бала (в газеті «Наше місто» під рубрикою «Абзац из Facebook» публікуються повідомлення публічних осіб, взяті з їхніх профілів у соцмережі. Пост Борислава Берези від 27 травня, який був надрукований в газеті «Наше місто» 1 червня 2022р., на думку експертів ІДПО, містить явні грубі вислови та образи, тобто критерій «Відсутність мови ворожнечі» не дотримано). 

«Повнота» висвітлення інформації має 1,94 бала. «Достовірність» (посилання на джерела інформації) оцінено у 1,88 бала, «Відокремлення фактів від думок» – у 1,84 бала. Рівень балансу думок – 1,22 (кращий, ніж у січні 2022 року – 0,98). Обидва друкованих видання дбають про подачу альтернативних поглядів на проблему чи ситуацію.

Приклади публікацій в газеті «Наше місто», де усіх базових стандартів журналістики дотримано: «Дефицит топлива – аферистам нажива» – про різні аферні схеми на тлі паливного дефіциту та методи їх запобігання, з коментарем від прес-секретарки патрульної поліції, порадами та застереженнями від експерта паливного ринку; «Бойцов голодными не оставим!» – про так званий «кулінарний фронт» регіону, волонтерів, які годують українських захисників; «Работа есть, было бы желание» – про переселенців, які працевлаштовуються у Дніпрі, працюють у міських парках. Автор переповідає історії тих, хто знайшов прихисток на Дніпропетровщині, та надає коментарі представників відповідного департаменту міськради, комунального підприємства. 

У газеті «Берег надій», до прикладу, якісними журналістськими матеріалами є «Українці повертаються» – історія українських біженців, котрі днями повернулись із Польщі додому; «Для переселенців і не тільки» – про те, як організовано гуманітарну допомогу на Синельниківщині; «Перейменовуємо вулицю Московську» – відгуки мешканців громади щодо перейменування вулиці Московської за пропозицією депутатів міськради.

 

«Наше місто», 01.06.2022р. 

«Берег надій», 26.05.2022р. 

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

Протягом моніторингового періоду (до аналізу було відібрано номер газети «Наше місто» від 01.06.2022р. та два випуски газети «Берег надій», від 26.05.2022р. і 02.06.2022р., через недостатню кількість в одному номері матеріалів для аналізу) обидва друковані видання Дніпропетровщини матеріалів з ознаками політичної та комерційної замовності не містили.

Частка матеріалів офіційно-протокольного характеру у червні 2022 року склала 2,4% від загальної кількості публікацій. А саме, в газеті «Наше місто» під рубрикою «Офіційно» опубліковано звіт про виконання бюджету Дніпровської міської територіальної громади за І квартал 2022 року (2 тексти – рішення міськради та пояснювальна записка до звіту). А в газеті «Берег надій» вийшов матеріал «Зверніть увагу», підготовлений спеціалістом ГУ Держспоживслужби у Дніпропетровській області.

Одну публікацію (що складає 0,8% газетного контенту) – анонс авторської телепередачі в газеті «Наше місто» – віднесено до неналежно маркованих матеріалів (таких матеріалів рекламного характеру, маркування яких не відповідає вимогам українського законодавства).

Матеріалів з ознаками пропаганди та маніпуляцій (пропаганда, проросійські приховані маніпулятивні меседжі, інші фейки та провокації) серед контенту досліджених друкованих видань Дніпропетровської області не виявлено. 

Теми, жанри, тональність, походження

Теми

На шпальтах газет «Наше місто» та «Берег надій» протягом моніторингового періоду висвітлювались не всі теми. Втім провідними, як і раніше, лишаються воєнна тематика і життя місцевої громади – 17% і 18 % відповідно. Видання писали про артилерійські та ракетні обстріли території громад області, інформували про досягнення ЗСУ, втрати ворога, про допомогу українській армії, згадували загиблих героїв-захисників. 

У кожному друкованому медіа достатньою мірою представлена локальна тематика. У дніпровській газеті «Наше місто» переважають тексти про життя місцевої громади (журналісти видання розповідають про потужну роботу волонтерів, про створення нових сімей «незважаючи на війну, а іноді всупереч їй», роз’яснюють, чому найближчим часом вартість проїзду у міському транспорті може зрости, нагадують про необхідність дотримання правил світломаскування тощо). 

Синельниківська газета «Берег надій» більше вмістила матеріалів на тему війни. На першій шпальті у кожному номері видання вшановує земляків, життя яких обірвала війна.

«Берег надій», 26.05.2022р. 

Інші теми були представлені в газетах так: економіка – 7%, освіта і соціальна сфера – по 5%, ВПО / постраждалі внаслідок воєнних дій а також політика – по 4 %, місцеве самоврядування – 2% від загального контенту. 39% – публікації категорії «Інше» (газети повертаються до звичного контенту – поради, рецепти, анекдоти, прогнози, гороскопи тощо).

Жанри матеріалів. 

Матеріали інформаційних жанрів у газетах Дніпропетровського регіону домінують – 38% контенту. 

«Аналітична кореспонденція» зустрічається в обох газетах (5%). Втім, у порівнянні із січнем 2022 року (8%), аналітики стало дещо менше.

Художня публіцистика (життєві історії, історичні екскурси) також є в досліджених виданнях (10%). В синельниківській газеті цей жанр більш популярний, ніж у дніпровській – 8 і 2 публікації відповідно. 

5% – публікації в жанрі «Авторська колонка», 4% – офіціоз, 3% – «Інтерв’ю, бліц-опитування».

Не було протягом моніторингового періоду аналітичних статей, журналістських розслідувань (цей жанр і раніше не часто зустрічався в газетах, журналістські розслідування більше практикував «Горожанин»), рецензій, листування з читачами на сторінках газет. 36% «позажанрових» матеріалів віднесено до категорії «Інше».

Тональність оприлюдненої друкованими ЗМІ інформації переважно нейтрального характеру – 96% оглянутого контенту, «позитиву» – 4%. 

Щодо походження матеріалів, частка власних матеріалів, підготовлених журналістами редакцій, – 25% дослідженого контенту. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 32%. Не ідентифікованих за авторством публікацій – 43%. 

Як і в попередні моніторингові хвилі, значно менше матеріалів без підпису – в «Нашому місті». 

У цілому обидва видання орієнтувались на нагальні місцеві проблеми, намагалися подавати об’єктивну і якісну картину того, що відбувається в регіоні. Пишуть про досягнення збройних сил України, про успішне освоєння іноземної зброї, про діяльність партизанів в тимчасово окупованих містах. І обов’язково згадують загиблих у війні українських військових.

Експерти відзначають професійний підхід журналістів у підготовці власних матеріалів. На шпальтах газети розповідають життєві історії біженців, як ті вибирались із окупованих територій до більш безпечного місця, як інтегруються у громади. А також про місцевих мешканців – дніпрян, синельниківців, які з початком активних бойових дій в Україні буквально переформатували власне життя, змінили вид діяльності, зайнялись волонтерством, не припиняють допомагати переселенцям, армії, лікарням – усе заради перемоги!

Сайти

Професійні стандарти

Середня оцінка професійності сайтів Дніпропетровщини – 10,07 бала із 12 максимально можливих (у січні 2022 року – 10,36 бала). Серед Інтернет-видань результати такі: сайт «Событие» отримав 10,69 бала (попередній результат, у січні, був 10,06), «KRIVBASS.CITY» – 10,50 бала (такий самий, як і у січні 2022 року), «Павлоград.dp.ua» – 10,00 балів (сайт моніторився вперше), «Gorod.dp.ua» отримав 9,94 бала (у січні – 10,31); «Нікополь.Інформатор» – 9,75 бала (сайт моніторився вперше), «49000.com.ua» – 9,56 бала (у січні – 10,56).

Усі сайти подавали інформацію доступною мовою, не використовували дискримінаційних висловлювань. За ці стандарти отримали максимум, по 2,00 бали. За відокремлення фактів від думок – 1,90 бала. Не завжди повідомлення містять посилання на джерела або вони «загальні» (1,84). За повноту висвітлення видання мають також 1,84 бала. 

Щодо «Балансу думок, то у порівнянні з проаналізованими друкованими ЗМІ (1,22) цей показник для онлайнових повідомлень значно нижчий – 0,49 бала. Більше збалансованих матеріалів протягом моніторингового тижня подали «KRIVBASS.CITY» і «49000.com.ua». 

Певною мірою суттєво вплинула на оцінки щодо дотримання стандартів відсутність публікацій, підготовлених журналістами. Так, сайт Павлоград.dp.ua працює як агрегатор – авторських матеріалів немає. У повідомленнях відсутній баланс думок, відповідно, стандарт не дотримується. 

Помітний брак авторського доопрацювання і серед новин сайту «Событие», що зумовлює однобокість навіть добре підготовлених повідомлень з органів публічної влади, правоохоронних органів. 

Разом з тим слід відзначити прагнення редакції знайти можливість показати тривожні події цих днів у громадах з погляду різних офіційних посадових осіб. Як приклад, публікація «В Криворожском районе Днепропетровщины снова неспокойно: оккупанты обстреляли две громады» (https://sobitie.com.ua/voyna-novosti/v-krivorozhskom-rayone-dnepropetrovschiny-snova-nespokoyno-okkupanty-obstrelyali-dve), що являє сутнісно добірку офіційних повідомлень з цієї теми – від начальника Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації В.Резніченка, голови Дніпропетровської обласної ради М.Лукашука, міського голови Апостолового А.Оси, міського голови Зеленодольська Д.Невеселого. А матеріал «При ночном обстреле сел Зеленодольской громады 2 дома были разрушены, еще 6 – повреждены» (https://sobitie.com.ua/voyna-novosti/v-rezultate-nochnogo-obstrela-sel-zelenodolskoy-gromady-razrusheny-2-doma-esche-6) поєднує повідомлення В.Резніченка та Д.Невеселого.


Відносно «49000.com.ua» експерти зазначають, що у деяких повідомленнях це онлайнмедіа посилається на «DniproTV» як на джерело інформації – «Об этом сообщает DniproTV, передает 49000». Як приклад, публікація «Разоблачен «блогер», который призывал оккупантов «денацифицировать» Украину» (https://49000.com.ua/razoblachen-bloger-kotoryy-prizyva/). За змістом зрозуміло, що новина підготовлена за інформацією від СБУ. Проте, журналіст сайту посилається на телеканал, а за активним лінком вдається перейти лише на головну сторінку DniproTV, а не до новини, про яку йдеться у тексті.

Матеріали з ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

Протягом тижня на шести сайтах експерти виявили публікації, які мають ознаки «джинси». Середній відсоток матеріалів з ознаками замовності становить 4,8% від загального контенту, майже на рівні січневого моніторингу (4,7%). У той час як у перші два тижні нападу росії на Україну замовних текстів зовсім не фіксували.

Результат аналізу 435 текстів – 17 мають ознаки комерційної «джинси» і 4 – політичної. 

Зокрема, на сайті «49000.com.ua» вийшли такі публікації: ««Не теряйте время зря»: Корбан призвал укрепить оборону на севере Украины и заминировать границы» (https://49000.com.ua/ne-teryayte-vremya-zrya-korban-prizval/ ) і «Мосты и дороги еще построим, сегодня нужно строить оборону — Корбан: видео» (https://49000.com.ua/mosty-i-dorogi-eshhe-postroim-segodnya-nu/). Ідентичний матеріал з’явився і на сайті «Павлоград.dp.ua» – «Корбан закликав терміново мінувати північний кордон та рити окопи» https://new.xn--80aafeg3bveo.dp.ua/87696/ 

В усіх цих публікаціях, що мають ознаки політичної замовності, голова Штабу оборони Дніпра Геннадій Корбан наполегливо закликає укріплювати північні кордони України. При цьому він не є військовим експертом. «За його словами, відповідальність за зміцнення північних кордонів несуть місцева влада та адміністрація», – йдеться в одному з текстів.

«МЕНІ Ж НІХТО НЕ ВКАЗУЄ, ДЕ КОПАТИ ОКОПИ І ЩО КОНКРЕТНО ПОТРІБНО РОБИТИ, ЩОБ ЗМІЦНЮВАТИСЯ, АЛЕ Ж МИ ВСЕ ЦЕ РОБИМО. А ЯКОГО БІСА ГУБЕРНАТОРИ ПІВНІЧНИХ ОБЛАСТЕЙ НІЧОГО НЕ РОБЛЯТЬ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА РУБЕЖІВ ТА ФОРТИФІКАЦІЇ? ВОНИ РОБЛЯТЬ МОСТИ, ДОРОГИ ПРИСИПАЮТЬ, А ТРЕБА КОПАТИ ОБОРОННІ СПОРУДИ. ВСТИГНЕМО ЩЕ З МОСТАМИ. ВСЕ ЦЕ ВАЖЛИВО, АЛЕ ВІЙНА НІКУДИ НЕ ПОДІЛАСЯ. ПОТРІБНО РОБИТИ ПРОФЕСІЙНІ РУБЕЖІ, УЗГОДЖЕНІ З ГЕНЕРАЛЬНИМ ШТАБОМ. ПОТРІБНО ЗАЙМАТИ ВИСОТИ ТА ПРИСТРІЛЮВАТИСЯ», — КАЖЕ ГЕННАДІЙ КОРБАН.

Ще один матеріал із ознаками політичної замовності вмістив сайт «49000.com.ua» – «Мэр Днепра потребовал от силовиков нанести удар по криминалитету и подконтрольным пророссийским структурам» (https://49000.com.ua/myer-dnepra-potreboval-ot-silovikov-na/ ). Публічне інформаційне протистояння між Борисом Філатовим і Олександром Петровським триває давно. Випад на адресу бізнесмена цього разу оприлюднили одразу кілька ЗМІ, у тому числі і сайт, який відібрано до моніторингу.

Окрім онлайнресурсу «Павлоград.dp.ua», який протягом тижня не розміщував тексти, що сприяють бізнесу, ознаки комерційної замовності помітні в декількох матеріалах, оприлюднених іншими проаналізованими сайтами. Так, широко повідомляли про свій внесок у допомогу ЗСУ «Інтерпайп» разом із Фондами Віктора та Олени Пінчук (на сайтах «Нікополь.Інформатор» і «Gorod.dp.ua»), Рінат Ахметов зі своїми Фондами та бізнесами (про це писав «KRIVBASS.CITY»). ЗМІ зараз багато пишуть про допомогу армії, переселенцям. І це правильно – про тих, хто допомагає, треба розповідати. Дехто не афішує свій внесок у перемогу, бажає залишитись інкогніто. Натомість, інші, переважно бізнесмени, політики, судячи з повідомлень у медіа, ведуть цю роботу максимально публічно. Це може розглядатися і як поширення позитивного прикладу для інших організацій, підприємств, і як діяльність із формування чи підтримання власного позитивного іміджу.

Також повертаються сайти і до практики поширення матеріалів, здебільшого пізнавального характеру, які, при цьому, в тексті містять гіперпосилання на інтернет-магазини.

Відсоток виявленого «офіціозу»1,8%. Це 8 повідомлень, підготовлених працівниками пресслужб організацій, установ, при цьому зовсім не опрацьованих журналістами редакцій. Такі матеріали розмістили у своїх стрічках новин сайти «Gorod.dp.ua» (3 повідомлення), «Павлоград.dp.ua» (3), «KRIVBASS.CITY» (1) та «Событие» (1). 

Неналежно маркованих матеріалів серед проаналізованого контенту експертами не зафіксовано.

Матеріали з ознаками пропаганди, проросійських меседжів і фейків за період моніторингу на інформаційних сайтах Дніпропетровської області не виявлені.

Теми, тональність, походження

Мережеві матеріали протягом тижня, що моніторився, охопили майже увесь тематичний перелік. Щоправда, такі теми, як місцеве самоврядування, корупція, історія, релігія, розкриваються окремими сайтами усього в 1-2 публікаціях.

Достатньо уваги онлайн-видання приділили висвітленню життя місцевої громади (24% усього проаналізованого інтернет-контенту), воєнній тематиці (16%), криміналу, діяльності правоохоронних органів та надзвичайним ситуаціям (13% та 4% відповідно). У 8% текстів сайти розповідали про внутрішньо переміщених осіб, біженців, про життя в умовах війни. Ще 8% контенту стосуються економіки, промислових та фінансових питань, 5% – соціальної проблематики, 4% – освітньої теми, по 3% – культури і спорту. Внутрішня та зовнішня політика займають по 2% мережевого контенту. 7% текстів віднесено до категорії «Інше».

Варто зазначити, що регіональні інтернет-видання в першу чергу орієнтовані на місцевого читача. Відповідно, інформаційне наповнення відповідає локальним питанням, подіям, проблемам. Усі сайти подають щоденні звернення очільників своїх громад чи військових адміністрацій (Нікополя, Павлограда, Кам’янського, Кривого Рогу), начальника Дніпропетровської обласної військово-цивільної адміністрації В. Резніченка, голови Дніпропетровської обласної ради М.Лукашука. «Нікополь.Інформатор» також щоранку подає офіційну інформацію про роботу Запорізької АЕС.

«Кримінальну» тематику також доповнюють повідомлення про воєнні злочини – руйнування у громадах Криворізького, Павлоградського, Синельниківського районів внаслідок обстрілів територій російськими військами, а також про відкриті кримінальні провадження проти окупантів. 

З глибокою шаною журналісти криворізького («KRIVBASS.CITY») і кам’янського («Событие») сайтів повідомляють про втрати серед героїв-земляків. Про кожного – інформація, хто, де служив, як і коли загинув, хто лишився у сім’ї воїна тощо.

 

Також Інтернет-медіа долучаються до роботи зі спростування російських фейків, які стосуються безпосередньо нашого краю, Криворіжжя. Сайт «Павлоград.dp.ua» подає спростування недостовірної інформації в матеріалі «Чи планують розповсюджувати повістки для призовників через «Дію»?» (https://new.xn--80aafeg3bveo.dp.ua/87729/ ).

«Gorod.dp.ua», порівняно з іншими медіа, багато уваги приділяє культурній тематиці – діяльності місцевих театрів, музеїв, окремих митців, міським мистецьким акціям. При цьому слід зауважити, що й ця тематика невіддільна від воєнної теми, зокрема, онлайнмедіа розповідало про передачу до музеїв міста експонатів, пов’язаних з війною – елементів озброєння, воєнної амуніції.

Тональність оприлюдненої сайтами інформації – 100% нейтрального характеру. Усі Інтернет видання подавали інформацію виважено, без особливого емоційного навантаження.

Щодо походження матеріалів. Усі шість онлайн медіа демонструють різну редакційну політику щодо ідентифікації авторства. Так, 100% публікацій сайтів «49000.com.ua» і «KRIVBASS.CITY» та майже усі повідомлення «Нікополь.Інформатор» (виняток – 3 замовні матеріали, підписані як «партнерський матеріал») мають підписи журналістів. На сайтах «Павлоград.dp.ua» і «Событие» усі матеріали не ідентифіковані / не мають вказаного авторства, проте містять відсилання до першоджерела: «як повідомляє», «за інформацією» тощо. На «Gorod.dp.ua» частка власних повідомлень – 31%, а запозичених з посиланням на джерело – 69%.

Таким чином, власних матеріалів в шести онлайн-виданях – 55%. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 45%. 

Таким чином, моніторинг засвідчив загальну тенденцію щодо актуальності  та локальної орієнтації тематики публікацій у медіа Дніпропетровщини, прагнення редакційних колективів дотримуватися професійних стандартів, відсутності проросійських, провокативних і деструктивних меседжів. У цілому, на думку експертів, редакції прагнуть дотримуватися стандартів якісної журналістики. Разом з тим, серед чинників, що обмежують нині ці намагання, найвливовішими є економічні, а саме: обмеженість ресурсів для створення й підтримання повноцінних редакційних колективів, здатних створювати власні медіапродукти належної якості.

Моніторинг регіональних медіа, що проводиться Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика, здійснювала дніпровська група ІДПО у складі: Валерія Дрешпака, професора кафедри журналістики Університету митної справи та фінансів, експерта з медіа-політики та масових комунікацій тематичних проектів прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, та Наталі Назарової, координаторки прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, журналістки, члена НСЖУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *