Моніторинговий звіт за березень 2023 року – Дніпропетровська область

У березні 2023 року експертна група ІДПО з Дніпра дослідила контент таких провідних медіа Дніпропетровщини: газети «Наше місто» (м.Дніпро) № 12 від 23.03.2023р., «Берег надій» (м.Синельникове) № 11 від 16.03.2023р. та № 12 від 23.03.2023р.; інформаційні веб-сайти «Нікополь.Інформатор» https://nikopol.informator.ua (м.Нікополь), «Павлоград.dp.ua» https://new.xn--80aafeg3bveo.dp.ua (м.Павлоград), Gorod.dp.ua https://gorod.dp.ua (м.Дніпро), «Днепр вечерний» https://dv-gazeta.info/  (Дніпро), «Sobitie» https://sobitie.com.ua/ (м.Кам’янське), KRIVBASS.CITY http://krivbass.city/  (м.Кривий Ріг).

Моніторинговий період – 20 – 26 березня. Через недостатню кількість публікацій для дослідження, було проаналізовано додатково номер газети «Берег надій» та контент сайту Павлоград.dp.ua» за попередній тиждень.

Загалом протягом моніторингової хвилі оцінено 115 публікацій в друкованих виданнях і 539 матеріалів, оприлюднених в онлайнових медіа (усього 654).  

Загальний висновок за результатами моніторингу

Моніторинговий тиждень на Придніпров’ї позначився такими ключовими подіями: інтенсивність російських обстрілів цивільної інфраструктури області дещо знизилася, але щоденні загрози повітряних атак зберігалася; Нікопольщина постійно потерпала від ворожих обстрілів, зазнавала масштабних руйнувань, були постраждалі; міста області продовжували надавати допомогу силам оборони: купували і передавали техніку та необхідне обладнання; триває облаштування побуту вимушених поселенців у містах області, є нові пропозиції для їх працевлаштування та з підтримки бізнесу; у населених пунктах приступили до робіт з весняного благоустрою; сталося декілька резонансних кримінальних злочинів: у Новомосковську в нічному клубі вбили юнака, правоохоронці викривали проросійські організації, а також тих, хто допомагав ухилятися від мобілізації; у Кривому Розі стався інцидент, що викликав резонанс у соцмережах – водій громадського транспорту нагрубив пасажиру в інвалідному візку, журналісти стежили за розвитком подій; відбулося пожвавлення у спортивній, культурно-мистецькій, освітньо-науковій сферах суспільного життя області. 

В аналізованих медіа усі ці події висвітлювалися різною мірою, таким чином формуючи тематичне інформаційне наповнення регіону в цілому і окремо по кожному виданню.

ДРУКОВАНІ МЕДІА

Професійні стандарти

У березні 2023 року перехресне оцінювання медіа Дніпропетровщини проводили експерти ІДПО одеської групи. Середній показник дотримання стандартів професійної журналістики, з урахуванням висновків обох експертних груп, у досліджених друкованих виданнях регіону – 10,97 із 12 максимально можливих. 

Оцінка якості медіаконтенту дніпровської газети «Наше місто» – 11,19 бала, синельниківського тижневика «Берег надій» – 10,75 бала. 

Друковані видання утримують такий досить високий рівень протягом кількох моніторингових хвиль. Це свідчить про те, що редакції дбають про професійну підготовку інформації. Серед проаналізованих переважають матеріали, які відповідають базовим критеріям якісної журналістики.

З усіх показників професійності найнижчим є рівень балансу думок – 1,06 бала. За дотримання стандарту «Достовірність / посилання на джерела» видання отримали 1,91 бала. В цілому інформацію друковані видання подають вичерпно, доступною мовою, без образливих дискримінаційних висловлювань, чітко розмежовують факти і думки.

Вищі бали отримали авторські матеріали, там базових професійних стандартів дотримано. Нижчі оцінки мають тексти, підготовлені прес-службами та не опрацьовані журналістами, інтерв’ю, а також спогади, якими діляться читачі газети. Баланс думок у таких повідомленнях є доволі відносним. Але за методологією моніторингу, вони теж увійшли до аналізу через автоматичний відбір матеріалів за допомогою генератора випадкових чисел. 

«Берег надій», 16.03.2023

«Берег надій», 23.03.2023

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

У березні 2023 року було проаналізовано на замовність 97 матеріалів у двох друкованих виданнях Дніпропетровщини. Протягом моніторингового періоду в газеті «Наше місто» замовних текстів не  зафіксовано. У «Березі надій» від 23 березня 2023 року вийшла публікація «Юлія Тимошенко: переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатися вже цього року». Текст містить ознаки прихованої політичної реклами.

Таким чином, середній відсоток матеріалів із ознаками замовності склав 0,9% від загального обсягу проаналізованого контенту (3,4% у січні 2023 року, 4,3% у серпні та 0,9% у вересні 2022 року). 

Частка матеріалів офіційно-протокольного характеру 3,5% від загальної кількості публікацій (7,9% у січні 2023р.). А саме, 3 тексти в «Березі надій» і 1 в «Нашому місті» підготовлені не журналістами редакцій, а прес-службами. 

4 матеріали (що складає 3,5% проаналізованого контенту двох друкованих видань) в газеті «Наше місто» віднесено до неналежно маркованих матеріалів (таких матеріалів рекламного характеру, маркування яких не відповідає вимогам українського законодавства).

Матеріалів з ознаками пропаганди та маніпуляцій (пропаганда, проросійські приховані маніпулятивні меседжі, інші фейки та провокації) серед контенту досліджених друкованих видань Дніпропетровської області не виявлено. 

Теми, жанри, тональність, походження

Теми

Тематичні пріоритети в «Нашому місті» і у «Березі надій» дещо відрізняються. 

Зокрема, чверть контенту (9 матеріалів із 36) дніпровського друкованого видання стосується війни в Україні, воїнів, добровольців, допомоги армії. Ще чверть (10 текстів) – про життя місцевої громади, інфраструктуру та соціальну сферу на місцевому рівні. 9 повідомлень рекламного, розважального характеру, поради, прогнози тощо (тобто ще чверть контенту) віднесено до категорії «Інше». І решта газетних матеріалів (8) – про вимушених переміщених осіб (1 текст), економіку/тарифи (2), зовнішню політику (3) та соціальну сферу (2).

Синельниківський тижневик «Берег надій» у двох березневих випусках охопив майже усі теми. Більше писали про життя місцевої громади (14% контенту), економіку/сільське господарство (9%). Висвітлювали велику війну, соціальну тематику, ВПО, краєзнавство, діяльність правоохоронних органів, рятувальників та інші. 

Загалом у друкованих медіа Дніпропетровщини протягом проаналізованого періоду висвітлювались майже усі теми. Топ-5  – «Інше» (30%), «Життя громади» (18%), «Велика війна» (13%), «Економіка» (8%), «Соціальна сфера» (7%). Не писали про корупцію, культуру, релігію.

Газета «Наше місто» продовжує публікувати матеріали з прикладами того, як люди вибудовують своє життя в умовах війни. Нашу увагу привернули, зокрема, такі матеріали: «ARLED: пролити світло у найтемніші часи» – про підприємця Дмитра Єфремова і його виробництво енергоощадних світильників, яке спочатку довелося переносити з Донецька до Бердянська, а потім – до Дніпра; «Доцент с поварешкой в руках» – про кандидата економічних наук з Дніпра Вероніку Бикову, яка вже понад рік служить в одному підрозділі з чоловіком та сином. Такі приклади є позитивними та актуальними для сучасного комунікативного простору.

«Наше місто», 23.03.2023

Жанри матеріалів 

Публікації інформаційних жанрів у місцевій пресі за звітний період складають 33% контенту. Аналітичні матеріали також зустрічаються в обох газетах – 8%. 4% – публікації в жанрі «Авторська колонка».

Звітну інформацію державних установ (5% загального проаналізованого контенту) публікував «Берег надій», «Інтерв’ю / бліц-опитування» (1%) – «Наше місто». Матеріалів художньо-публіцистичних  жанрів (6%) зустрічаємо в обох газетах, втім, більше в «Березі надій». 2% – листи в редакцію, звернення читачів – традиційний жанр для синельниківського тижневика.

«Берег надій», 16.03.2023

«Берег надій», 23.03.2023

Не було протягом моніторингового періоду журналістських розслідувань (цей жанр і раніше не часто зустрічався в газетах) та рецензій. 38% («позажанрових» матеріалів віднесено до категорії «Інше». 

Щодо тональності оприлюдненої друкованими ЗМІ інформації – 99% оглянутого контенту експерти визначили як нейтральний, 1% – позитив.

Щодо походження матеріалів, 30% дослідженого контенту – власні матеріали, підготовлені журналістами редакцій. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 40%. Не ідентифікованих за авторством публікацій – 30%.

Менше матеріалів без підпису – в «Нашому місті».

ОНЛАЙНОВІ МЕДІА

Професійні стандарти

Результати аналізу шести відібраних для моніторингу сайтів Дніпропетровського регіону з урахуванням висновків одеської експертної групи такі. За дотримання стандартів журналістики у березні 2023 року середня оцінка онлайнових видань – 10,58 бала з 12 максимально можливих.

Вищі бали серед сайтів отримали дніпровський міський «Gorod.dp.ua» (11,06) і криворізький «KRIVBASS.CITY» (10,94). «Павлоград.dp.ua» – 10,75 бала, кам’янський сайт «Sobitie» – 10,44, «Нікополь.Інформатор» – 10,31 а от у «Днепра вечернего» – 10 балів.

Мова ворожнечі в онлайн-виданнях відсутня, факти від думок відокремлено (за ці стандарти отримали по 2 бали). Доступність викладу матеріалів  – на рівні 1,95 бала. 

Не усі сайти посилались на джерела інформації – 1,84 бала (нижчий бал за «Достовірність» у «Днепра вечернего» – 1,63).

У деяких повідомленнях бракувало повноти викладу, причому усі шість проаналізованих медіа вмістили такі матеріали. За цей стандарт – 1,69 бала.

«Баланс думок» лишається поки що найслабшим місцем локальних електронних медіа – 1,1 бала з 2 максимальних. 

Як приклади належно підготовлених, відповідно до стандартів, журналістських матеріалів наведемо такі: незалежний портал «Павлоград.dp.ua» – «Суд виніс вирок військовому, який збив людину у Павлограді» https://new.xn--80aafeg3bveo.dp.ua/94230/ (сайт нагадує про трагічну подію, що сталась минулого року, подаються матеріали суду, позиція обвинуваченого, родичів загиблого, а також вирок суду); міський сайт Дніпра «Gorod.dp.ua» – «У Дніпрі відбувся футбольний турнір пам’яті знаменитого тренера» https://gorod.dp.ua/news/216397 (окрім того, як пройшли змагання, медіа розповідає про тренера, його вихованців, доповнює публікацію відеосюжетом); криворізький сайт «KRIVBASS.CITY» – «Постраждалий чи провокатор: з’явились деталі інциденту у криворізькому транспорті за участю депутата на інвалідному кріслі» https://krivbass.city/news/view/postrazhdalij-chi-provokator-zyavilis-detali-intsidentu-u-krivorizkomu-transporti-za-uchastyu-deputata-na-invalidnomu-krisli (журналісти видання стежили за розвитком цієї резонансної події, провели власне розслідування. Редакція також звернулась за коментарем до керівництва комунального підприємства, де працює водій, протягом тижня подали кілька матеріалів з урахуванням позицій усіх сторін конфлікту).

Стосовно сайту «Днепр вечерний» експерти зауважують, що автори в усіх повідомленнях цього онлайнового медіа не зазначені. При цьому в низці повідомлень редакція не вказує на джерело. Відтак, якість публікацій, їх відповідність стандартам суттєво залежить від того, чи працювали за стандартами автори першоджерел. Наприклад, якісним, на думку експертів, можна вважати повідомлення «До дніпровського музею передали цікавий артефакт із зруйнованого ракетою підприємства» https://dv-gazeta.info/dneprnews/do-dniprovskogo-muzeyu-peredali-tsikaviy-artefakt-iz-zruynovanogo-raketoyu-pidpriyemstva.html, першоджерело якого допис директора музею «Машини часу» М.Прудникова. Натомість матеріал «У Дніпрі вандали розгромили сквер імені Максима Семенова» https://dv-gazeta.info/dneprnews/u-dnipri-vandali-rozgromili-skver-imeni-maksima-semenova.html, підготовлений за публікацією анонімного депутата міської ради у Фейсбук, не повною мірою відповідає стандартам якісної журналістики.

Матеріали із ознаками замовності, пропаганди, проросійські меседжі, фейки, протокольно-офіційна інформація, неналежно марковані матеріали

У березні 2023 року було проаналізовано 530 текстів на шести сайтах регіону. Серед них 4 публікації мають ознаки політичної «джинси» і 8 – комерційної.

Середній відсоток виявлених матеріалів із ознаками замовності становить 2,2% від загального контенту. Цей показний нижчий від того, що був зафіксований під час моніторингу у січні 2023 року (3,4%) та у вересні 2022 року (3,5%).

Як і попередньої моніторингової хвилі, у січні 2023р., зовсім не вміщували замовних матеріалів сайти «Нікополь.Інформатор» і «Павлоград.dp.ua». Інші чотири видання публікували тексти, які відповідають критеріям замовності (відстоюють/просувають інтереси однієї сторони, чи сприяють реалізації товару/послуг).

До політично-замовних експерти віднесли 1 матеріал сайту «Gorod.dp.ua» («Після війни на Дніпро чекає бурхливий розвиток» https://gorod.dp.ua/news/216558, публікація інтерв’ю Геннадія Корбана, як голови Громадської ради Дніпра), а також 3 повідомлення на сайті «Sobitie» – матеріали про благодійність політичної партії «Бджола» («У Кам’янському для містян та вимушених переселенців організували безкоштовний показ мультфільму» https://sobitie.com.ua/ukraine/novyny/u-kamyanskomu-dlya-mistyan-ta-vymushenykh-pereselentsiv-orhanizuvaly-bezkoshtovnyy-pokaz ; «Спортсмени Кам’янського вирушають на чемпіонати України» https://sobitie.com.ua/ukraine/sport/sportsmeny-kamyanskoho-vyrushayut-na-chempionaty-ukrayiny) та новина «Міський голова Кам’янського здобуває військову спеціальність» https://sobitie.com.ua/ukraine/vlada/miskyy-holova-kamyanskoho-zdobuvaye-viyskovu-spetsialnist).

Комерційні пропозиції стосовно вибору ноутбука, кондиціонерів, парканів з профнастилу, фланців для труб або каблучки для заручин, які потрапили до аналізу за допомогою генератора випадкових чисел, виявлено на сайтах «Днепр вечерний», «Sobitie» і «Gorod.dp.ua». Тексти містять активні посилання на сайти продавців.

Також до комерційно-замовних віднесено матеріали на сайті «KRIVBASS.CITY» («Більше 3 000 переселенців живуть у комфортних умовах завдяки Метінвесту» https://krivbass.city/news/view/bilshe-3-000-pereselentsiv-zhivut-u-komfortnih-umovah-zavdyaki-metinvestu та ««Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель»: Укрпошта випустила нову марку» https://krivbass.city/news/view/ne-zabudemo-ne-probachimo-bucha-irpin-gostomel-ukrposhta-vipustila-novu-marku ).

Щодо повідомлень, підготовлених працівниками пресслужб організацій, установ, при цьому зовсім не опрацьованих журналістами редакцій, такі матеріали у своїх стрічках новин розмістили сайти «Sobitie» (2 тексти), «Днепр вечерний» (1) і «Gorod.dp.ua» (1). Відсоток виявленого «офіціозу» серед матеріалів мережевих медіа – 0,7% (5,6% у січні 2023 року).

Неналежно маркованих матеріалів серед контенту шести сайтів у березні 2023 року експерти не зафіксували.

Матеріали з ознаками пропаганди, проросійських меседжів і фейків за період моніторингу на інформаційних сайтах Дніпропетровської області не виявлені.

Теми, тональність, походження

Протягом моніторингового періоду сайти розкривали усі теми, окрім релігійної. Тематичні пріоритети онлайн-медіа у березні 2023 року такі: 18% від загального контенту – Кримінал, діяльність правоохоронних органів; 17% – Життя місцевої громади; 15% – Життя в умовах війни/ВПО; 13% – Війна, допомога армії; по 7% – Надзвичайні ситуації/рятівні операції та Економіка. 

«Нікополь.Інформатор» більше писав про життя цивільних в умовах війни, про воєнні дії та наслідки ворожих обстрілів Нікопольщини, які фіксують правоохоронні органи. Сайт багато інформував про ситуацію в окупованому Енергодарі, звідки росіяни ведуть масовані обстріли. 

Для міських порталів Дніпра «Gorod.dp.ua», Павлограда «Павлоград.dp.ua» і Кам’янського «Sobitie» провідними темами є життя місцевої громади, соціальна сфера на місцевому рівні, інфраструктура. «Sobitie» та «Gorod.dp.ua» привертали увагу до подальшої декомунізації міського простору: перейменування вулиць, встановлення нових вказівників на будинках, демонтаж радянських символів. 

Найбільш збалансовану за тематичними спрямуваннями інформацію подає «KRIVBASS.CITY»: війна, ВПО/життя в умовах війни, економіка, життя громади, соціальна сфера і кримінал – ці теми складають по 10-16% усього контенту.

Тональність публікацій онлайнових медіа Придніпров’я переважно нейтральна, як і раніше (97%). Разом з тим, серед повідомлень онлайн-медіа Gorod.dp.ua експерти виокремили декілька текстів позитивної тональності, які можна назвати «променями надії» – приклади того, як дніпряни в умовах воєнного часу роблять справи, що надихають: «Відомий дніпровський мандрівник Сергій Гордієнко зібрався у нову експедицію» (https://gorod.dp.ua/news/216346), «Росіяни хотіли з’їсти Октаву та Буяна: як скакунів-переселенців рятують у Дніпрі» (https://gorod.dp.ua/news/216391), «У центрі Дніпра переселенець «запалює» на барабані» (https://gorod.dp.ua/news/216499), «Лікує, зігріває і знаходить люблячих господарів: дніпрянка Тетяна рятує зранених війною чотирилапих» (https://gorod.dp.ua/news/216511).

«Негативу» і «Позитиву» серед проаналізованого контенту – по 1,5%.

Щодо походження матеріалів. Власних матеріалів в шести онлайн-виданнях – 83%. Запозичених із відповідним посиланням на автора/джерело – 16%. Не ідентифікованих – 1%.

Щодо зазначення авторства, усі матеріали сайтів «Нікополь.Інформатор» і «KRIVBASS.CITY» підписані журналістами, які готували інформацію. Власні матеріали онлайнового медіа «Gorod.dp.ua» (а їх – третина) чітко зазначені як ті, що створені співробітниками саме цього медіа, інші – подаються в редакції першоджерела та містять відповідний підпис.

Усі повідомлення онлайн-медіа «Sobitie» публікуються без зазначення авторства, що означає редакційну відповідальність за кожне з них і те, що кожне пройшло редакційне опрацювання. Зауважено, що в цих публікаціях помітна суттєва редакційна робота над кожним першоджерелом – матеріали зазвичай редагують стилістично, іноді додають деталі, пояснення на основі інших джерел для більшої повноти висвітлення фактів.

Висновки

Друковані та онлайн-медіа Дніпропетровщини демонструють стабільні результати за основними критеріями моніторингу, зберігаються тенденції, що склалися на кінець 2022 року. Перехресний моніторинг показників стандартів якості опублікованих матеріалів засвідчив об’єктивність оцінок, виставлених експертами як у попередні, так і в цю хвилю моніторингу. Усі медіа області належно висвітлюють передовсім місцеву тематику. За результатами цього моніторингу особливо відзначено публікації «Павлоград.dp.ua» та «KRIVBASS.CITY» як найбільш «місцеві» за спрямуванням. Локалізовано подаються воєнна, армійська тематика, тема життя громад в умовах війни, що посилює розуміння пов’язаних із цими темами проблем як «не чужих», сприяє згуртуванню перед викликами воєнного часу.

Моніторинг регіональних медіа, що проводиться Інститутом демократії ім. Пилипа Орлика, здійснювала дніпровська група ІДПО у складі: Валерія Дрешпака, професора кафедри журналістики Університету митної справи та фінансів, експерта з медіа-політики та масових комунікацій тематичних проектів прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, та Наталі Назарової, координаторки прес-клубу Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України, координаторки дніпровського Центру журналістської солідарності НСЖУ, журналістки, члена НСЖУ.

Просимо взяти до уваги!

Узагальнений звіт ІДПО можна прочитати на сайті організації  http://idpo.org.ua/reports

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *