Звіт моніторингу телеграм-каналів Заходу України за серпень 2024 року

Не завжди перевірена інформація, недостовірні посилання, коментовані повідомлення, хайп на заголовках – у такому стилі подаються чимало з повідомлень на Телеграм-каналах (далі ТК) Заходу України. Тож оцінки за стандарти новин загалом невисокі. Видається, що адміністратори ТК не мають уявлення про баланс думок, не дбають про повноту та достовірність. Лише деякі ТК маркують рекламні матеріали, тому у більшості трапляються тексти з ознаками замовності. Адміністраторам бракує розуміння суспільної значущості новин при відборі повідомлень.  

Об’єктом моніторингу стали ТК: Запальничка. Новини Заходу України, Захід Головне, Івано-Франківськ 24/7, Львівич, Рівне Головне, Типовий Львів, Труха Львів, Хмельницький LIVE. Проаналізовано 673 дописи. 

Дотримання професійних стандартів

На стандарти оцінено 128 публікацій (за вибіркою генератором випадкових чисел). Середня оцінка — 7,66 балів (з 12 можливих). Найгірше з балансом думок та точок зору — 0,06 балів з двох можливих: видається, що ТК  про нього не знають або ігнорують. Часто-густо немає посилань на джерела або вони неточні, загальні, відтак достовірність — 1,18 балів. 

Прокоментуємо з прикладами стандарт повноти інформації (узагальнена оцінка 1,15 бала). Новини дуже короткі, відсутній контекст, тож складно зрозуміти зміст подій. Водночас буває, що новина доповнюється в наступних повідомленнях чи й навіть спростовується, що додає повноти, є можливість перейти за посиланням. До прикладу, Івано-Франківськ 24/7, 2.08: Батька 4-х дітей викрали та побили за вказівкою Тернопільського ТЦК — розкрили злочинну схему місцевих воєнкомів. Виявилося, що працівники Тернопільського ТЦК вимагали від чоловіків хабарі. Щоб змусити військовозобов’язаних платити, вони навіть били та викрадали їх. У місяць «заробітки» зловмисників становили від 100 000 до 150 000 доларів.  Відразу напрошуються запитання: як виявилось, ким доведено, які докази, історія питання? На відео нерозбірлива пряма мова однієї людини, обличчя заблюрене — правда, є емблема Нацполіції. Хто має терпіння читати всю стрічку, побачить далі повідомлення з фрагментом пресконференції правоохоронців і, можливо, отримає відповіді

Тож найповнішою виглядає інформація від правоохоронних органів, де зрозуміле джерело, є підтвердження фото-відео, деталі. Чимало новин швидше нагадують оголошення: «Сухий» фонтан стане по-справжньому сухим. Вже завтра наш міський «душ» відправлять на профілактичні роботи. 2 серпня він знов запрацює;  Витік газу на Чорновола, 45. Всі відповідні служби на місці (Типовий Львів). Красномовним є і такий приклад новини з нагоди Дня медиків: Лікар з Рівного, який рятував життя військових на передовій, отримав найвищу нагороду у сфері медицини (Рівне Головне). А яка ж нагорода найвища?! Можливо, так ТК спонукають читачів до допитливості? Або ще таке (чи не всі  досліджувані ТК передали цю інформацію): НБУ прогнозує підвищення тарифів на газ, опалення та гаряче водопостачання з 2025 року. Але тільки Хмельницький.LIFE дав розгорнуту, з посиланням на джерело: Про це йдеться  в інфляційному звіті Нацбанку. Цьогоріч тарифи залишаться незмінними, однак вони зростатимуть у наступні роки. Причина — складне становище в енергетиці та держбюджеті.

Відокремлення фактів і коментарів на рівні 1,67. Це означає, що ТК часто-густо «коментують» новини чи «підказують» аудиторії, як їх сприймати та оцінювати. Труха.Львів, буває, зловживає цим: жахлива автотроща, шокуючі розваги, трешова ситуація, Жах!, жахлива аварія, ПЗДЦ!, Урааа!. 

Загалом тексти подано доступно, зрозуміло  — оцінка 1,77 з двох можливих балів. З огляду на наведені приклади хотілося б побажати кращої мовної культури, особливо це слід врахувати адміністраторам ТК Труха.Львів. Навіть у коментарях є зауваження читачів. 

Дотримання стандартів в ТК Заходу України. Липень-серпень 2024. 

   Мову ворожнечі спостерігаємо в поодиноких публікаціях (1,89 з 2). Так, до рішення суду вбивцею названо підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон (Поліція знайшла можливий сховок вбивці на околицях Львова — Труха.Львів та Типовий Львів). В публікаціях На Олімпійських іграх відбувся поєдинок між італійською спортсменкою та трансгендерним бійцем з Алжиру, Нетрадиційності Олімпіади: Ще одна перемога в бою над жінкою у трансгендера — (Івано-Франківськ 24/7) акцентовано не на спортивних якостях, а на  аспекті статі. В інтерв’ю військовослужбовця, екс-депутата Львівської міської ради (ТК Львівич)  є кілька тез з ознаками мови ворожнечі: Жодної демократії у питанні мови бути не може. У нас має бути мономовність. Ми повинні переконувати людей, що говорити російською сьогодні — це мерзенно та огидно. Нею спілкуються ті, кого кидають на гроші, пасивні гомосексуалісти та нащадки російської імперії і московських попів… А  ПЗДЦ! в заголовках  на ТК Типовий Львів та Труха. Львів вважаємо обсценною лексикою, не припустимою в медіа.

Скласти власне враження про якість повідомлень можна, зокрема, за цими прикладами (наводимо без скорочень).

Івано-Франківськ 24/7Пінгвіна помітили в Одесі, – місцеві канали. Виходить, що незаконно перетнув кордон🤔 

Рівне ГоловнеНа Рівненщині поліцейські офіцери допомогли жінці з дітьми полагодити авто😌 Під час патрулювання у селі Буща Смизької тергромади поліцейські офіцери побачили на узбіччі легковик «Audi», а біля нього були стурбовані жінки та діти. У Рівному нейрохірурги прооперували трьох дітей, серед яких – немовлята ❤️Зокрема, у Рівненській обласній дитячій лікарні провели операції діткам віком 6, 8 місяців та 11 років з Тернопільської, Волинської областей та міста Вінниця. 

Типовий Львів: Типовий секонд хенд в Золочеві https://t.me/tplviv/28457; Гелік, BMW та Jaguar на військових номерах помітили у Львові 

Хмельницький. LIFE: «Ми как в Дубаях вообще», — українська блогерка про Хмельницький;  Хмельничанин показав стан Південного Бугу від водосховища на Гречанах у напрямку Грузевиці.  

Вочевидь, у ТК є проблеми з наповненням новинами, або вони слабко розуміють суть інформаційних приводів, оскільки новиною може стати будь-що, далеке від суспільної значущості. 

Матеріали з ознаками замовності 

На замовність оцінено 660 публікацій. Виявлено 2 публікації з ознаками комерційної замовності — на ТК Львівич (А ось так Сільпо вітало працівників Шувару з професійним святом — Днем торгівлі! та Таких цін на Apple техніку ви ще точно не бачили). Вони складають 0,3% контенту. 5 публікацій ТК або 0,75% контенту мають ознаки офіціозу. Найбільше ж зафіксовано немаркованої реклами — 35 публікацій, чи 5,3%. Особливо не зважають на законодавчу норму маркування реклами Типовий Львів — 16,67%, Львівич — 11,22%,  Івано-Франківськ 24/7 — 7%. ТК в основному рекламують продукти й акції торгових марок, концерти та розважальні заходи.  Послідовно позначає рекламу як таку, відокремлюючи від новин, Хмельницький LIVE.

Зображення, що містить текст, їжа, Закуска, у приміщенні

Автоматично згенерований описЗображення, що містить текст, Закуска, контейнер, Кулінарний напівфабрикат

Автоматично згенерований описЗображення, що містить текст, Обличчя людини, мультфільм, Флаєр

Автоматично згенерований опис

Відвертої пропаганди на ТК Західного регіону України не зафіксовано. Виявлено один прихований проросійський меседж (⚡ЗС рф дійдуть до Києва за 2 роки за нинішньої швидкості просування на Донеччині, — німецький журналіст), який опублікували ТК Рівне Головне та Захід Головне. До фейкових можна віднести такі дописи:  Вчені перемогли облисіння та В Україні заборонять призивати військовозобов’язаних від 18 до 25 років? (Івано-Франківськ 24/7), Це 17 хвилинне інтерв’ю шокувало всіх! (Труха. Львів — йдеться про передбачення російського вторгнення у 2018 році, але насправді посилання веде на ТК Русский Корабль Иди Нах*й). 

Теми

У контенті ТК продовжує переважати тема війни в різних ракурсах (23%),  окрім Типовий Львів та Труха.Львів, які наповнюються в основному місцевими подіями (тут не більше 2-4 публікацій, що стосуються подій на фронті). ТК, особливо Запальничка, Захід Головне, Львівич, Хмельницький LIVE, пишуть про життя українців в умовах війни (4%), але увага до життя ВПО зменшилась — зараз це одиничні публікації. Джерелами інформації нерідко є пресслужби силових структур, що пояснює велику кількість публікацій про кримінал (20%) та надзвичайні ситуації (11%)  — загалом це  третина новинних повідомлень!  Попри їх негативний ракурс відзначимо доволі важливі для суспільства теми: затримання завербованих росіянами зрадників, ліквідація організованих злочинних схем, рейдерство, розкриття мережі підпалювачів ТЦК та автомобілів військових, нелегальний перетин кордону, затримання хабарників… Суспільство сколихнуло вбивство відомої мовознавиці Ірини Фаріон, тож цей кримінальний злочин також виявився в центрі уваги ТК. 

Такий контент здебільшого є достовірним, адже має чіткі посилання, на відміну від інших новин, де джерела інформації не вказані (нам пишуть, як стало відомо, щось коїться, #меніпишуть, що…). Іноді адміни звертаються до аудиторії із закликом доповнити новини, якщо хтось став свідком події. 

Протягом моніторингової хвилі теми економіки/бізнесу (9%) переважно стосувалися енергозабезпечення. Зрозуміло, що знищена російськими атаками інфраструктура не може повноцінно забезпечити потреби держави, тож графіки відключення/заживлення електрики, важливі для читачів, з’являлися стабільно щодня. ТК також подавали коментарі енергетиків та представників влади.  

Локальні ТК приділили увагу і висвітленню життя місцевої громади (8%), на місцеві новини особливо зорієнтовані Львівич, Типовий Львів, ТрухаЛьвів: ремонти вулиць, логістичні розв’язки, виведення на лінію нових трамваїв, декомунізація, проблеми з паркуванням, вивезенням сміття, ремонти фонтанів, утримання домашніх улюбленців, курйозні ситуації на вулицях міст… 

Міжнародна тематика теж залишається важливою для ТК (5%). Йдеться про реакцію світу на війну в Україні, візити міжнародних лідерів та підтримку українців загалом, отримання обіцяних траншів допомоги та озброєння. Великі надії покладалися на прибуття в Україну F-16, і ТК інформували про появу літаків в українському небі. Водночас з настороженістю писали про позицію Угорщини щодо України, про ймовірність переговорів з Росією, до яких нас можуть підштовхнути. ТК стежили за передвиборчими перегонами у США, пов’язуючи з ними надії на майбутню підтримку нашої країни. Помітну увагу привернули й події на Близькому Сході. Особливо активно цю тему відстежували Запальничка (20%) та Захід.Головне (11%). 

Інші теми висвітлювали менше: соціалка й медицина (3%), спорт (3%), корупція (2%), культура (2%), політика (2%), освіта (2%), самоврядування (1%). Серед спортивних новин домінувала тема Олімпіади та досягнень українських спортсменів, серед соціальних та медичних новин — шахтарські пікети, протести незадоволеного діями влади населення, зарплати освітян, запровадження дитячих вагонів на залізниці, робота львівських трансплантологів, соціальний захист поранених бійців, служба медиків на передовій тощо. 

Зауважимо, однак, тематичну непослідовність/випадковість новин на ТК: про такий важливий аспект життя молоді, як вступна кампанія, новин немає, спортивний кошик не збагатила навіть Олімпіада, економічна тематика обмежена енергетикою та тарифами… Щодо корупції — то це, звісно, не розслідування, а коротка констатація фактів, джерелом яких є правоохоронці, на кшталт: посадовиця фіктивно працевлаштувала чоловіка, депутат придбав мішок бурштину, Рівненський міський суд відсторонив міського голову Здолбунова (Рівне Головне)… 

Іноді ТК звертаються до гострих соціальних тем. Але ось так: У рівнян запитали хто винний у зґвалтуванні: жертва чи насильник? Відповіді шокують. Саме опитування на відео, не лінуйтеся, мовляв, переглянути. До такого контенту аж проситься коментар, інакше це самоціль. 

8% контенту ТК склали оголошення, реклама (пропозиції роботи, огляд цін, акції компаній). 

Тональність

У контенті ТК переважає негатив (44,27%). Новин, які можна назвати нейтральними, — 32,54%, позитивних — 23%. Негативну тональність визначають повідомлення про втрати на передовій, кримінальна хроніка та надзвичайні випадки. Перебір негативу — це психологічно важкий для сприйняття аудиторією контент, котрий в умовах війни може загострювати невпевненість у завтрашньому дні та поглиблювати кризове світовідчуття.  

У підсумку зауважимо, що ТК, якщо вони позиціонують себе як медіа, загалом потребують дотримання стандартів якості інформації, унормування мови публікацій, маркування реклами, якісного відбору новин. 

____________________________________________________________________

Моніторинг здійснювали чернівецькі експертки ІДПО

Любов Василик, докторка наук із соціальних комунікацій, завідувачка кафедри журналістики Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича,
Тетяна Смолдирева, заслужена журналістка України, доцентка кафедри. 

Проєкт «Моніторинг публікацій у регіональних друкованих ЗМІ для оцінки дотримання стандартів журналістики» виконується Інститутом демократії імені Пилипа Орлика за підтримки програми «У-Медіа» міжнародної неурядової організації «Інтерньюз Нетворк».

Просимо взяти до уваги!

Результати моніторингу друкованих засобів масової інформації є оцінювальними судженнями відповідно до статті 47-1 Закону України «Про інформацію» і не мають офіційного характеру. Наявність ознак порушення журналістських стандартів або ознак прихованої реклами в матеріалі не може розглядатися як доказ отримання редакцією або журналістом майнової чи іншої винагороди за вчинення такого порушення. 

Контакти: координаторка проєкту Любов Василик095147 32 47 vasylyk@ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *